Politică

articolul anterior articolul urmator

Neinspirata ieşire publică a d-lui Ilan Laufer

7
22 Nov 2018 10:06:26
Mircea Morariu

Nu doar neinspirată, neavenită, de prost gust, ci şi lamentabil concepută mi s-a părut declaraţia intempestivă de marţi seara a tânărului politician cu aspiraţii de ministru Ilan Laufer.

Prost scrisă şi cam tot la fel citită, declaraţia a dovedit cât de analfabet într-ale politicii este cel care aspira să fie membru al guvernului României. În cele mai puţin de zece minute în care şi-a plâns de milă, încercând să tranzacţioneze şi să speculeze în folos propriu şi minor nu doar tragedia pe care au trăit-o cincizeci de membri ai familiei sale, ci o întreagă etnie, dl. Ilan Laufer şi-a dovedit cum nu se poate mai clar nepriceperea crasă, dar şi ce mare primejdie ar putea să însemne plasarea domniei-sale într-un post cu care nu are nimic în comun. Şi nici cea mai mică urmă de pregătire.
 
Câteva exemple Domnul Laufer, care a acordat în economia declaraţiei sale cel puţin 60 la sută sublinierii importanţei relaţiilor româno-israeliene, pe care, vezi Doamne!, le-ar pune în primejdie de moarte refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a-i semna numirea în calitatea de ministru, habar nu are unde se găseşte Capitala Statului Isarel. Domnul Laufer a ameninţat că va depune, printre multe alte locuri, o plângere pe adresa guvernului de la Tel Aviv. Să o facă! Numai că riscă să i se întoarcă înapoi scrisorica cu menţiunea “andrisantul necunoscut” pentru simplul motiv că sediul respectivei instituţii se află la Ierusalim, iar din 1980 tot acolo se găseşte şi Knessetul, adică Parlamentul Statului care cred că a roşit de ruşine şi revoltă văzând cât de neinspirat şi de prost informat este “evreul român” care, nerugat de nimeni, s-a apucat să îi apere interesele. Unde mai pui că dl. Laufer a dovedit că habar nu are a cui preşedinţie rotativă o va prelua de la 1 ianuarie România. În nici un caz, a Consiliului Europei, aşa cum crede tânărul nostru Pârâcea. Care, în doar cele maximum zece minute cât s-a adresat presei, a probat că nu este altceva decât un gafeur în serie, adică omonimul masculin al d-nei Viorica Dăncilă.
 
Însă nu greşelile şi lipsa de elementară informare ale d-lui Ilan Laufer supără cel mai tare. Ci acuzaţiile de antisemitism la adresa preşedintelui Iohannis. Şi acuzaţiile indirecte la adresa Forului German din România. Dl. Laufer a comis colosala gafă de a pretinde că şeful Statului român i-ar fi refuzat numirea doar fiindcă aparţine etniei germane şi se subordonează ordinelor cancelarului german Angela Merkel. Absolventul de Educaţie fizică şi sport care doreşte să ocupe o înaltă funcţie guvernamentală pare a nu şti că în practica juridică a mai multor ţări occidentale invocarea oricăror criterii de natură etnică duce automat la suspendarea şi pierderea procesului. Ca şi la plata unor amenzi serioase.
 
Pe de altă parte, trebuie spus că da, dl. Laufer are dreptate. Nicolae Ceauşescu a vândut evrei. Însă acelaşi mentor şi inspirator al acţiunilor şefului său de partid, dl. Liviu Nicolae Dragnea, a vândut deopotrivă etnici germani. Şi nu oricum , ci la preţuri incredibile. Şi că astăzi România suferă pentru că a pierdut din vrerea conducătorilor ei vremelnici, etnici  germani şi evrei deopotrivă.
 
În pofida delimitărilor formulate ieri seară de dl. Dragnea, sunt cum nu se poate mai convins că dl. Ilan Laufer nu a ieşit marţi la declaraţii din voinţă proprie. I s-a cerut să o facă şi cel care i-a impus-o a trasat şi liniile directoare ale discursului. Numai astfel se explică că dl. Laufer a reiterat acuzaţiile care revin în chip iresponsabil în ieşirile publice ale d-lui Dragnea şi ale uneia dintre luminile vieţii sale, Darius Vâlcov, şi care nu dau deloc bine în rândul Statelor membre ale Uniunii Europene. Declaraţii ce fac un rău imens României. Pare-se că dl. Dragnea i-a cerut în mod expres tânărului domn Laufer să îi aducă şi câteva laude şi să-l pună alături de “vizionarismul” preşedintelui SUA, dl. Donald Trump. Dl. Laufer şi-a curbat, conform ordinului, spinarea şi a înălţat şi oda cerută inculpatului de rang înalt, Dragnea Nicolae Liviu. Încă o greşeală. Păcat.
 
Domnul Laufer ar trebui să ia aminte la detaliul că intervenţia deplasată de marţi seara a domniei-sale a stârnit dezaprobarea multor evrei de bun simţ din interiorul şi din afara ţării. Evreii sunt o etnie deşteaptă şi nu se lasă duşi cu preşul. Unii dintre ei cu funcţii de conducere în organismele care apără drepturile acestei etnii şi pe nedrept, şi ruşinos, şi prea multă vreme oropsite ori memoria victimelor unuia dintre cele mai cumplite momente din istoria omenirii au luat distanţă faţă de apariţia tânărului cu vise de mărire. Dacă tăcea, domnul Laufer ar fi putut rămâne filosof. Acum îşi exprimă mâhniri. Largo desolato.     
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

MV R.
22.11.2018, 11:51:16

Excelent punctat,mulțam fain,domnule profesor!

+4 (4 voturi)
Nirolf
22.11.2018, 20:03:55

Greseala presedintelui Iohannis . "Evreii sunt o etnie desteapta" sustine domnul Mircea Morariu . Daca aceasta afirmatie este corecta , atunci tanarul si distinsul flecar Ilan Laufer nu este evreu . In cazul in care etniile sunt la fel ca padurile , atunci zicala : "Orice padure are uscaturile ei", aplicata la etnii ar fi - "Orice etnie are lauferii ei" . In aceasta cheie , presedintele nostru a gresit . La un cabinet atat de inteligent ca cel condus de geniala Veorica un Laufer s-ar fi potrivit ca bomboana pe coliva .

Sorin Ionascu
23.11.2018, 00:50:27

"La un cabinet atat de inteligent ca cel condus de geniala Veorica un Laufer s-ar fi potrivit ca bomboana pe coliva ." Mai degraba ca musca pe ra/h@t.

+1 (1 vot)
db
22.11.2018, 21:44:47

Cretinul asta chiar crede ca ar merita sa fie (inca o data!) membru al guvernului? Oare ce il recomanda? Inafara de interesele mafiotului sef dragnea ... In an centenar Romania e mai nebagata in seama decat oricand in acesti 100 de ani de proprii conducatori. Pentru ei ROMANIA nu exista! Oare pentru cine mai exista?

M Alex
22.11.2018, 22:31:09

A incercat si el metoda victimizarii ca e acum la moda (mai putin daca esti alb). Numai ca au cam abuzat de ea, asa ca nu prea mai tine asta cu "neamurile mele au suferit, eu merit privilegii pentru asta"

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările