Politică

articolul anterior articolul urmator

Nem, nem, întotdeauna!

53
21 Nov 2020 10:27:47
Péter Demény

Legea Trianon a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Prin asta, s-a transmis un mesaj paradoxal, un răspuns inept maghiarilor care se scoală şi se culcă cu ”nem, nem, soha!”

Statul român n-a reuşit să părăsească pista luptelor greco-romane ale naţionalismului. Teatral sau nu, nu mai are rost să discutăm. Legea este, nu-i aşa, lege, stipulată unde ea trebuie să fie stipulată. 4 iunie a devenit sărbătoare oficială. Acum, tot naţionalismul stupid şi îngrădit devenise oficial, naţionalism de stat. România şi-a asumat caracterul, identitatea de stat refractar şi desuet.

Este şi mai trist că asta s-a întîmplat sub un guvern pretins-liberal şi cu un preşedinte aşijderea. Îmi pare rău că propunerea cinică a unor politicieni patrioţi din Caragiale a trecut totuşi prin parlamentul ţării în care mă născusem.

Am scris de nenumărate ori că în cazul naţionaliştilor maghiari, o sută de ani trecuseră în van, ei nu pot să scape de o durere pe care nici măcar nu au experimentat-o; nu pot şi nici nu vor. Reflexia, ironia, autoironia sunt pentru ei nişte toane intelectuale şi îi sprijină şi un guvern maghiar fals nostalgic.

Ştiam că o sută de ani trecuseră degeaba şi în cazul naţionaliştilor români. Dar mă aşteptam să nu fie lege.

Şi iată că a devenit. Defilările ceauşiste şi-au găsit continuitatea. Partidele, Trianonul şi România ar putea fi subiectele noilor melodii cîntate de elevi online sau offline. Pentru că, hotărît lucru, majoritatea partidelor nu vor să renunţe la cartea naţionalismului funciar. De fapt, îi înţeleg: nu trebuie să faci nimic, nu trebuie să-ţi baţi capul cu renovarea spitalelor, cu construirea unor spitale noi, cu învăţămîntul aflat la ananghie, cu tensiunile sociale care vor izbucni datorită pandemiei. Trebuie doar să sărbătoreşti Trianonul şi să zici că eşti român cu drapelul în diagonală.

Doamne, unde am ajuns!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

53 Comentarii

Alfa Omega
21.11.2020, 10:39:48

Statul ungar traieste in trecut, uitand ca acceptand intrarea in UE a renuntat la alte pretentii de teritori ! Guvernul ungar mai viziteaza cele trei provincii ultra nationaliste agitind spiritele cu o "sustinere" imaginara si apoi la intoarcere in Ungaria se lauda ca a facut foarte mult pentru ungurii (nu secuii) ce traiesc in afara Ungariei ! Asta se numeste simplul ; manipulare !

+15 (29 voturi)
Alfa Omega
21.11.2020, 10:49:04

Ungurii din Transilvania au trei sarbatori nationaliste , pe 15 martie intreb ; Ce sarbatoresc acestia ? Dumnezeu stie imi raspunde un roman !

+8 (24 voturi)
Adrian Foangǎ
21.11.2020, 10:40:36

Paiu care-o problema? Daca ungurii nu sunt de acord cu o sarbatoare din Romania, o anulam? Cand a intervenit Romania in politica interna a ungurilor, in ce priveste sarbatorile? Si asa nu mai scapam de capusa numita UDMR, care de 30 de ani se da la ciolan pe langa toate partidele (inclusiv pe langa liberalii pe care ii blamati acum, domnu Peter). Si pana sa vorbtiti de "ceausime" in Romanuia, aruncati o privire peste gard, in Ungaria, unde aveti un pui de dictator in devenire, unde au izolat studentii in universitati si le-au taiat netul. https://www.hotnews.ro/stiri-international-24359200-ungaria-studentii-universitatea-film-din-budapesta-continua-protestele-impotriva-noii-conduceri-puse-guvernul-viktor-orban-autoritatile-taiat-internetul-campus.htm

-5 (43 voturi)
inuendo
21.11.2020, 10:45:23

Stimate domn Demeny, sunt de acord cu domnia voastră, nu folosește nimănui. Pe de altă parte, cred că atitudinea politicienilor maghiari față de Trianon este arhicunoscută în Europa. Modul în care Ungaria sabotează acordarea ajutoarelor financiare nu a rămas netaxat. Cred că această lege care nu folosește nimănui ( nici nouă, nici vecinilor maghiari), este o pârghie și un avertisment european. Poate este numai o părere, poate mă înșel. Nu cred în conspirații. Dar declarațiile sforăitoare făcute la Budapesta în ultima vreme nu au deranjat numai Bucureștiul. În rest sper ca noi, oamenii de rând să nu ne lăsăm supărați de astfel de manifestări de-a dreptul șovine decise de niște politicieni populiști. O zi bună.

-4 (34 voturi)
Lucifer
21.11.2020, 10:46:43

Păi da, Hungaria are dreptul să fie naţionalistă ca politică de stat, România nu. De fapt, prin această lege România a reacţionat prost la permanentele agresivităţi din ultimul timp ale oficialităţilor din Hungaria. Legea a fost impusă de cuplul comunisto-securist PSD+PMP, tocmai fiindcă fuseseră acuzaţi de pactizare cu duşmanul secular. O chestie urâtă şi neproductivă din partea ambelor ţări, Hungaria( care a început cu atacurile) şi România( care a ripostat exagerat)

-1 (23 voturi)

Vezi toate comentariile (53)

Modifică Setările