Neruşinarea lui Gabriel Oprea e fără leac

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică dimineaţă, într-o emisiune la PRO TV, actualul preşedinte al PSD, dl. Liviu Dragnea, a furnizat propria lui explicaţie, probabil şi cea a partidului domniei-sale, în legătură cu motivele demisiei fostului premier Victor Ponta şi a guvernului condus de acesta. Mai exact spus, dl. Dragnea a vorbit despre motivele imediate ale acestor demisii.

Motive legate de protestele străzii provocate de tragedia de la Clubul Colectiv din seara de 30 octombrie, de emoţia publică produsă de aceasta, de refuzul vicepremierului Gabriel Oprea de a-şi da demisia. O demisie în schimbul căreia, crede dl. Dragnea, strada ar fi înţeles, ar fi fost dispusă să cedeze, protestatarii să se retragă în case, toată lumea să fie mulţumită, inclusiv dl. Ponta şi PSD căci ar fi rămas pe mai departe la guvernare. Nimic mai fals. Şi nimic mai în spiritul d-lui Dragnea cu care minciuna stă cam demultişor la aceeaşi masă.

E cum nu se poate mai clar că dl. Dragnea, deloc prost de felul său, nu e defel dornic să meargă mai departe cu analiza şi să ajungă la cauzele profunde ale protestelor. Tocmai fiindcă aceste cauze nu îi sunt defel convenabile. Nici domniei-sale, nici PSD-ului. Nici în prezent, nici în viitor. Incendiul de la Clubul Colectiv şi lanţul de vinovăţii ce l-au făcut posibil, corupţia endemică şi delăsarea care s-au aflat în spatele lui, vinovăţii şi corupţie ce au tot sporit în ultimii 25-26 de ani, depăşindu-le cu mult pe cele din comunism sunt cele au determinat protestele din seara zilei de 3 noiembrie, la fel cum au determinat în bună parte şi manifestaţiile publice din zilele următoare.

 E foarte adevărat. Într-o primă instanţă, cei ce au ieşit în stradă la începutul lunii noiembrie i-au spus premierului Victor Ponta şi guvernului condus de el, nu doar „aiasta nu se poate, Maiestate”, ci şi „aşa nu se mai poate, Maiestate!”. Pentru ca, mai apoi, să se adreseze întregii clase politice cu exact acelaşi mesaj. Protestele de la începutul lunii noiembrie nu au fost nicidecum doar anti-Ponta, anti-PSD, anti-UNPR, anti-Piedone, ci au vizat întreaga încrengătură politică putredă a României, caracterul ei mâlos şi stătut, incapacitatea sa de a trece dincolo de interesele personale şi de partid, jocul fetid al nesimţirii şi al dispreţului practicat de mai bine de 25 ani, indiferent de epifaniile lor repetate, şi de PSD, şi de PNL, şi de PDL, şi de UNPR, şi de parlamentari, şi de aleşii locali. Ba chiar şi de preşedinţii succesivi ai României.

Spusele d-lui Dragnea, adevărurile parţiale conţinute în ele l-au deranjat din cale afară pe generalul Gabriel Oprea. La fel cum au deranjat şi partidul său de strânsură. O probează comunicatul de o totală lipsă de ruşine, revoltător prin însuşi faptul că a fost emis de respectivul partid. Un comunicat care vrea să ne convingă, luându-ne de fraieri, că izmenele generalului Copy Paste, protector şi stimulator al plagiatorilor cu epoleţi, ar fi cum nu se poate mai curate şi mai uscate. Or ele sunt din cale afară de urât mirositoare. Cu toate acestea, dl. Oprea şi nenumăratele lui ordonanţe din partid vor să ne convingă că generalul Izmană nu avea nici un motiv să demisioneze din guvern căci nu avea nici o vină în cazul tragediei de la Colectiv.

Fără doar şi poate generalul Oprea şi scribii lui mint. Haosul şi corupţia de la nivelul ISU Bucureşti cad, cum nu se poate de direct, şi în sarcina fostului demnitar. Care era, ne amintim bine, ministru de Interne, răspunzător şi de pompieri pe care într-un text de Ziua Naţională în care mai degrabă îşi dă cu tix peste murdăria personală dl. Oprea zice că i-a apărat. Dl. Oprea era  deoppotrivă şi vicepremier răspunzător de problemele legate de securitatea naţională. Incendiul de la Clubul Colectiv, şi iarăşi nu suntem deloc amnezici când spunem asta, a provocat multe dezvăluiri legate de vulnerabilităţile diverselor clădiri, din Bucureşti şi din ţară, clădiri destinate unor activităţi publice. Vulnerabilităţi ce ţin de securitatea naţională de care se făcea că ar fi fost responsabil dl. Oprea. Un individ care, cu numai câteva zile înainte de căderea guvernului Ponta, îşi justifica repetatele folosiri ale coloanelor oficiale tocmai prin calitatea sa de vicepremier răspunzător de securitatea naţională.

Gabriel Oprea, tablagii, nicolicii şi loteristele care îl înconjoară şi care îi creează generalului fără onoare şi plin de sine iluzia că ar mai putea reprezenta ceva în România de azi ori din viitor, ceva mai mult decât subiect şi obiect de dispreţ, se mai autoamăgesc într-o privinţă. În aceea că românii ar fi uitat că tragedia de la Clubul Colectiv a avut un prolog. Acela al sfârşitului nedrept al tânărului ofiţer Bogdan Gigină, accident în producerea căruia dl. Oprea are vini pentru care nici nu a predat decontul, nici nu a plătit. Încă. E vorba despre vini care s-au amplificat din punct de vedere moral în zilele de tăcere laşă ale generalului Izmană.

Comunicatul UNPR dat publicităţii luni seară dovedeşte cu vârf şi îndesat că neruşinarea liderului UNPR e fără leac. Şi că lăsarea lui la vatră, eliminarea din viaţa publică şi politică a României, obligatorii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite