Nici o diferenţă între doamna Firea şi domnul Dragnea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nimic mai relevant pentru eşecul Gabrielei Firea în funcţia de primar general al Capitalei decât incapacitatea sau poate lipsa de voinţă a respectivei doamne de a rezolva problema taximetriei în Bucureşti.

Mărturisesc că, ori de câte ori, mă aflu în situaţia de a veni în oraşul pe care doamna Firea se face că îl administrează de doi ani încoace simt fiori reci pe şira spinării numai la gândul caznelor ce mă aşteaptă în faţa Gării de Nord în încercarea de a identifica un taximetrist care să aibă bunăvoinţa de efectua, în condiţii normale şi respectând măcar în linii esenţiale tarifele afişate la loc vizibil, pe portiera maşinii sale, cursa de care am nevoie. Năzuroşi din cale afară, taximetriştii cu pricina, chiar dacă sunt, cum se zice „de firmă”, refuză din principiu, categoric şi cu nonşalanţă, cursele scurte. În cazul de faţă „nonşalanţa” fiind cuvântul „tandru” la care recurg spre a le desemna obrăznicia, proasta creştere, mitocănia, încălcarea oricăror reguli. Ori cer să li se plătească cel puţin dublul sumei pe care o arată ceasul. Nici urmă în zona Gării de Nord de oameni de ordine, de angajaţi ai poliţiei locale, adică de reprezentanţi ai unor organisme şi organizaţii aflate în directa subordine a Primăriei generale.

Nu am nici cea mai mică îndoială că doamnei Gabriela Firea nu îi este deloc străină problema cu pricina, la urma urmei o formă de terorism cu forme legale. Însă cu toate acestea nu depune nici cel mai mic efort spre a-i găsi soluţionarea. În fond de ce să îşi dea silinţa doamna Firea să rezolve o problemă a cuiva care oricum, nici dacă ar vrea, nu va putea să o voteze? Altele sunt priorităţile fostei angajate a familiei Voiculescu. În primul rând cumpărarea voturilor bucureştenilor prin tot felul de hotărâri ale Consiliului general care ascund noian de pomeni electorale.

Nu cred ca în cei doi ani şi mai bine de când ocupă funcţia de primar general al Capitalei doamna Firea să se fi dovedit capabilă să soluţioneze măcar o singură mare problemă de interes public. Iar atunci când se află la ananghie primăriţa generală găseşte foarte repede vinovaţii. În iunie 2017 culpabil era fostul premier Sorin Grindeanu, în septembrie 2018 acesta se identifică cu persoana preşedintelui PSD, Liviu Nicolae Dragnea. Piedicile puse de acesta, prin controlul total pe care îl exercită asupra Guvernului, a fost unul dintre primele motive invocate de doamna Firea drept cauză a revoltei sale. Desigur au mai fost şi altele. De la suspiciunea patologică a preşedintelui PSD, care vede peste tot comploturi, la eliminarea oricărei urme de democraţie din viaţa internă de partid. De la totala concentrare a deciziei în mâinile d-lui Dragnea şi a camarilei sale (Lia Olguţa Vasilescu, Claudiu Manda şi, desigur, Carmen Dan) la transformarea parlamentarilor partidului într-un adevărat comando învestit cu misiunea de a modifica în folosul personal al aceluiaşi domn Liviu Nicolae Dragnea a legilor privind amnistia şi graţierea. De la refuzul preşedintelui partidului şi a ministrului de interne, d-na Carmen Dan, de a-şi asuma consecinţele politice ale reprimării violente a celor care au manifestat paşnic în seara zilei de 10 august la tot mai evidentă izolare în partid de care are parte doamna Firea însăşi. Şi aceasta ca urmare a ordinelor clare date de nimeni altul decât de dl. Liviu Dragnea.

Să fie limpede. Nu eşecul clar al guvernării PSD-ALDE, nu scăderea nivelului de trai al populaţiei, nu catastrofala politică de personal a d-lui Liviu Nicolae Dragnea care a avut drept rezultat propulsarea în funcţii de conducere a agramaţilor şi semidocţilor, nu scăderea în sondaje a partidului, nu tot mai evidentele încercări ale conducerii la vârf a PSD de a scoate România din zona de influenţă vestică, de a orienta ţara nu spre Bruxelles ci spre Turcia, Ungaria şi Rusia se află la originea rebeliunii doamnei Firea. Ci propriile ei interese care, din ianuarie încoace, se află în tot mai evident pericol. Iată de ce cred că a aduce elogii curajului, principialităţii şi „eroismului” primarului general al Capitalei reprezintă o greşeală majoră.

Chiar dacă doamna Firea va ajunge să preia conducerea partidului, fapt care la ora actuală mi se pare extrem de puţin probabil, PSD nu se va schimba în bine cu nimic. Pentru simplul motiv că diferenţele reale dintre Gabriela Firea şi Liviu Dragnea sunt cvasi-inexistente. Ambii sunt nişte profitori politici. Amândurora le lipseşte anvergura politică. Ca să nu vorbim despre absenţa cronică a bunului simţ.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite