Politică

articolul anterior articolul urmator

Nicolae Ciucă, la audierile din comisii: De la Alexandru Ioan Cuza încoace, militarii au beneficiat de pensii de serviciu

9
17 Feb 2020 17:53:04
Autor: Iulian Bîrzoi
Generalul Nicolae Ciuca FOTO Mediafax
Generalul Nicolae Ciuca FOTO Mediafax

Ministrul propus al Apărării Naţionale în guvernul Orban 2, Nicolae Ciucă, a primit aviz pozitiv luni în comisiile parlamentare. În timpul audierii, acesta a precizat că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, ci de serviciu, subliniind că acestea datează „de la 1860 încoace, de la Alexandru Ioan Cuza”.

Nicolae Ciucă a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, cu 12 voturi „pentru”, 3 „împotrivă” şi 7 abţineri.
 
„Pensii militare – în momentul de faţă sunt activităţi de coordonare cu mediul asociativ militar în ceea ce priveşte partea de eliminare a inechităţilor, ne coordonăm cu celelalte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Singurul lucru pe care doresc să îl precizez este cel legat de faptul că pensiile militare, în modul nostru de a înţelege acest aspect, nu sunt pensii speciale, sunt pensii militare de stat. De la 1860 încoace, de la Alexandru Ioan Cuza, militarii au beneficiat, şi nu numai militarii, toţi cei care şi-au desfăşurat activitatea în instituţiile de apărare şi siguranţă naţională ale statului, au beneficiat de pensii de serviciu”, a declarat Ciucă.


Întrebat dacă este de acord cu diminuarea salariilor militarilor, aşa cum este prevăzut în programul de guvernare al PNL, Ciucă a afirmat că şi-ar dori ca soldatul român să nu mai fie pe ultima linie a grilei de salarizare.

„Dacă se va revedea legea salarizării mi-aş dori foarte tare ca militarii să nu mai fie pe ultima linie de salarizare. Îl ascultam pe domnul Muscă povestind că la Curtici, la dumnealui, plăteşte un lucrător cu 9.000 de lei pentru că i-a pus la îndemână un utilaj agricol de 500 sau 600.000 de euro. Noi cu cât ar trebui să plătim un militar? Ca atare, nu cred că merită militarul, soldatul român, să fie pe ultima linie a grilei de salarizare”, a menţionat ministrul propus la Apărare.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

kitty kat
17.02.2020, 18:01:32

Ciucå, duceti-vå dreq toti detinåtorii de epoleti! Nicåieri in tåri UE nu se oferå atatea pensii speciale si nesimtite. La fel si in ceea ce priveste varsta de pensionare a voastrå. Toti din piata muncii ies la pensie la aceiasi varstå, exclus pensia pe caz de boalå. Adevåratii luptåtori pe front n-au fost råsplåtiti dupå merit. Voi doar frecati menta pe timp de pace si sunteti råsfåtatii societåtii bolnave din RO.

+5 (11 voturi)
defu gabi
17.02.2020, 19:20:20

Pe vrmea lui Cuza erau tot atat de multi generali?! Ca azi poti face o armata doar din generali, atat de multi avem... Pe ce criterii au ajuns la gradele astea? Pe criteriu de curaj si competenta sigur nu...

+5 (7 voturi)
vlad gheorghe
17.02.2020, 19:01:38

Pentru ce domnul ministru pentru tocat frunze la câini, de obicei stau in unități si mananca la popotă ,de unde luati bani de la frarri care plătesc taxe

+4 (8 voturi)
Mihai Popescu
17.02.2020, 19:02:14

Mai lipitorilor, pe vrema lu' nea Nicu aveti niste pensii normale si armata mai facea si ceva bun pt. tara - constructii, agricultura etc. Acum cind frecati menta 25 de ani in cizme primiti niste pensii nemuncite si nemeritate extrem de mari. Pt. ce aceste pensii nemuncite ? Doar ca stati in cizme 8 ore pe zi timp de 25 de ani si primiti salarii f.f. mari ?

+4 (8 voturi)
borris borris
17.02.2020, 19:15:46

APV-istul tot APV-ist moare, chiar daca a trecut, intre timp, la haine civile...

+4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (9)