Nicolae Ciucă a depus lista de miniştri în Parlament: Sunt convins că vom colabora foarte bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Nicolae Ciucă a depus la Parlament lista miniştrilor din viitorul Guvern, format din PNL, PSD şi UDMR, propuneri care vor fi evaluate miercuri în comisiile de specialitate. Astfel, premierul desemnat a prezentat cele mai importante puncte din programul comun de guvernare şi a precizat că este convins că va colabora „foarte bine” cu miniştrii.

Premierul desemnat a declarat că programul de guvernare se bazează pe următoarele principii: rezilienţă, stabilitate, transparenţă, echitate şi eficienţă. „Are în centru cetăţeanul român”, a spus acesta.

„Este pentru prima dată când avem în programul de guvernare sume alocate pentru investiţii de 7% din PIB. PNRR reprezintă asul programului, iar în acest sens suntem obligaţi sa respectăm liniile din PNRR şi acele măsuri legislative care ne obligă la procesul de reformă.

O alta măsură este sprijinirea decalajului din comunităţile locale, cu ajutorul programului de investiţii locale Anghel Saligny. Are o sumă alocată 50 de miliarde de lei până în anul 2028, doar pana în acest moment, din discuţiile cu ministrul Cseke, s-au depus proiecte în valoare de 134 de miliarde”, a declarat Nicolae Ciucă, la Parlament.

Premierul desemnat a mai precizat că o altă măsură prioritară pentru viitoarea guvernare este legarea regiunilor istorice ale ţării prin infrastructură rutieră şi feroviară. 

„Pe pachetul de măsuri sociale este pentru prima dată când se măreşte indemnizaţia socială minimă, de la 800 de lei la 100 de lei. Vor fi indexate pensiile cu aproximativ 10%. Pentru pensionarii cu pensie între 1.000 de lei şi 1.600 de lei se va asigura în luna ianuarie un ajutor, astfel încât sa treacă peste perioada de iarna. Majorarea alocaţiei pentru copiii de până la 2 ani la 600 de lei, iar pentru copiii până la 18 ani la 254 de lei. Salariul minim brut va fi de 2550 lei. Angajatorii vor putea menţine un angajat cu salariul minim nu mai mult de 24 de luni”, a mai transmis Ciucă. 

Întrebat cum va colabora cu o parte din miniştrii propuşi de PSD, pe care nu el i-a ales, Nicolae Ciucă a spus: „Fiecare partid şi-a desemnat miniştrii. Din punctul meu de vedere, reuşind sa parcurg CV-urile lor, sunt convins că vom colabora foarte bine”.

Nu în ultimul rând, potrivit lui Ciucă, desfiinţarea SIIJ este asumată la nivelul coaliţiei, astfel încât până la 31 martie anul viitor să se aplice o iniţiativă legislativă, prin care să se desfiinţeze această structură şi să se reînfiinţeze una  nouă, care să preia dosarele aflate deja în lucru.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite