Politică

articolul anterior articolul urmator

Nicolae Ciucă, de Ziua Internaţională a victimelor Holocaustului: „Acest capitol întunecat din trecutul nostru nu trebuie minimalizat” | VIDEO

3
25 Jan 2022 11:46:41
Autor: Andreea Ghiorghe
FOTO: Captură
FOTO: Captură

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, cu ocazia Zilei internaţionale a victimelor Holocaustului, că acest „episod întunecat din trecutul nostru” nu trebuie minimalizat şi a subliniat contribuţia „etniei evreieşti la dezvoltarea României”.

„Doresc să aduc un pios omagiu tuturor celor care au suferit de pe urma politicilor discriminatorii, antisemite şi rasiste promovate de statul român într-un moment tulbure al istoriei noastre naţionale. Acest capitol întunecat din trecutul nostru, când evreii din România au devenit victime ale tragediei Holocaustului, nu trebuie uitat sau minimalizat. (...)

Vreme de secole, soarta evreilor din România a fost strâns legată de soarta poporului român. Dăm o înaltă apreciere şi nu pregetăm să încurajăm cercetarea trecutului, să aducem astfel noi argumente acestui fapt istoric, anume contribuţia remarcabilă a compatrioţilor noştri evrei la dezvoltarea României, la dezvoltarea sa într-un stat modern şi unit. (...) Un vârf al acestei notabile contribuţii a etniei evreieşti la dezvolatrea României a fost atins in perioada dintre cele Două Războaie Mondiale, când numărul evreilor din România s-a ridicat la aproape 900.000, România fiind a treia ţară din Europa, ca mărime, a comunităţii evreieşti. Performanţele României în acea perioadă includ şi contribuţia comunităţii dumneavoastră, în domeniile economic, cultural şi politic”, a transmis premierul Nicolae Ciucă, marţi, la Templul Coral din Bucureşti.

Totodată, prim-ministrul a precizat că înfiinţarea Comisiei pentru Studierea Holocaustului în România a fost „un act necesar şi oportun”.

„A afla adevărul despre tragedia sutelor de mii de cetăţeni români în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost un act imperativ. Mai ales tinerele generaţii trebuie să cunoască tragedia pe care oameni nevinovaţi au fost nevoiţi să o traverseze doar pentru simplul fapt că erau evrei sau romi, tragedie pentru care statul român si instituţiile sale de atunci poartă principala răspundere. Pentru ca astfel de fapte să nu se mai întâmple, este necesară o vastă operă de educaţie civică, istorie şi politică a întregii societăţi”, a mai adăugat Ciucă. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Iobag Nerfos
25.01.2022, 12:22:28

Tu esti roman MaCiuca? In Romania nu a fost holocaust. Din cei 360.000 de evrei care au "disparut" din Romania 65.000 au fost deportati de catre regimul lui Horthy din nord-vestul Ardealului aflat sub ocupatie horthista iar 300.000 sunt evreii ramasi in Bucovina de Nord, Hertza si Basarabia care au trecut la URSS. Mai terminati cu porcaria asta ca asa starniti un curent antisemit un Romania de-o sa va para rau ca ati tot batut apa-n piua cu victimizarea asta, nu de alta dar sa aiba evreii motiv real sa se planga. Sa aiba grija ca s-a umplut demult paharul, cartierul ala din Venetia inca exista, stiu ei care

-13 (15 voturi)
Coronavirus Noul
25.01.2022, 16:44:54

Nu fi asa nerfos, ca-ti cauzează. În alta ordine de idei, cred ca aveai o alta opinie, daca ai fi fost în "trenul mortii" de la Iași, unde de la Iași la Pașcani au murit o treime din evreii înghesuiți în vagoane de vite.

Cristian saileanu
25.01.2022, 12:50:29

Pupa'i, pupa'i in tuhas pe evrei, generale... arunca cu mizeriiin poporul roman rosteste minciunile pe care ti le pun in gura florian wexel si muraru... si te miri ca AUR creste in sondaje? rusine sa iti fie!

-17 (17 voturi)
Modifică Setările