Nicolăescu: O lege aflată în promulgare nu poate fi aprobată prin OUG sau prin asumarea răspunderii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a declarat luni, la RFI, că o lege adoptată de Parlament şi trimisă la promulgare nu mai poate fi adoptată prin altă procedură legislativă, cum ar fi asumarea răspunderii Guvernului sau o ordonanţă de urgenţă. Drept urmare, el a subliniat că singura cale de urmat pentru premierul Victor Ponta ar fi convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare.

„Aş vrea să subliniez un aspect de natură constituţională: atât timp cât o lege este adoptată de Parlament şi se află în proces de promulgare, un asemenea act normativ nu mai poate fi adoptat prin altă procedură legislativă, cum ar fi asumarea răspunderii Guvernului sau o ordonanţă de urgenţă, decât, sigur, încălcând prevederile constituţionale“, a spus deputatul Nicolăescu, la RFI.

În acest context, deputatul PNL a subliniat că singura soluţie a coaliţiei de guvernare ar fi convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare. „Probabil va avea mintea de pe urmă, în sensul în care să se pună la masă şi să convoace Parlamentul, că de aceea este majoritate parlamentară şi bineînţeles, absolut toţi cei care au ceva de spus să dezbată încă o dată care sunt riscurile aplicării Codului Fiscal, în condiţiile în care Guvernul nu şi-a îndeplinit angajamentele“, a arătat Eugen Nicolăescu. „Unica soluţie rămâne convocarea Parlamentului, dezbaterea în Parlament a cererii de reexaminare a preşedintelui, unde sunt trei posibilităţi. Una este să-l retrimită în forma în care a fost adoptat iniţial, a doua, să facă modificări şi a treia, să-l respingă“, a detaliat el.

Pe de altă parte, atât premierul Victor Ponta, cât şi şefa interimară a PSD, Rovana Plumb, au subliniat săptămâna trecută că Guvernul lucrează cu două variante : asumarea răspunderii Executivului asupra proiectului sau adoptarea etapizată a Codului Fiscal, prin ordonanţe de urgenţă.

Citeşte şi:

Ponta, reformist pe spezele viitorului Guvern: de ce zoreşte premierul adoptarea noului Cod Fiscal

Modificarea Codului Fiscal a devenit motiv de harţă între Preşedinţie şi Guvern, după ce preşedintele Klaus Iohannis a întors proiectul în Parlament.  Reducerile fiscale profunde anunţate de Ponta au darul de a-l face popular, cel puţin teoretic, pe premier, dar costurile acestora ar urma să fie plătite de următorul Guvern, rezultat din alegerile de anul viitor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite