Nicuşor Dan: Bugetul propus de Firea pe 2020 prevede cheltuieli de 7,2 miliarde de lei. Veniturile din ultimii ani au fost de 4 miliarde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Iulian Bîrzoi
FOTO Iulian Bîrzoi

Candidatul USR pentru Primăria Capitalei Nicuşor Dan a criticat sâmbătă bugetul propus pentru 2020 de către Gabriela Firea. Acesta subliniază că suma prevăzută pentru cheltuielile de anul acesta este de 7,2 miliarde de lei, în condiţiile în care veniturile din ultimii ani au fost de aproximativ 4 miliarde de lei pe an.

„După ce Primăria Capitalei a încheiat 2019 practic în incapacitate de plată, am solicitat Gabrielei Firea un gest de responsabilitate, un buget pentru 2020 care să echilibreze bugetul prin ajustarea cheltuielilor în raport cu veniturile reale. Din păcate, nu ne putem aştepta de la Gabriela Firea la gesturi de responsabilitate, bugetul propus pentru 2020 fiind la fel de delirant ca precedentele. Bugetul propus pentru 2020 prevede cheltuieli de 7,2 miliarde lei, în condiţiile în care veniturile din ultimii ani au fost de 4 miliarde lei/an! Se repetă scenariul din ultimii doi ani”, a transmis sâmbătă Nicuşor Dan într-un comunicat de presă.

Acesta a adăugat apoi că în fiecare an de mandat, Gabriela Firea a estimat venituri mult mai mari faţă de suma reală pe care a primit-o Primăria Capitalei.

„În 2018 s-au estimat veniturile la 5,7 miliarde lei, dar s-au realizat doar 4,2 miliarde lei, cu 1,5 miliarde lei mai puţin. Cheltuielile au fost de 4,7 miliarde lei, de unde un deficit de jumătate de miliard de lei. În 2019 s-au estimat veniturile la 6,8 miliarde lei, dar s-au realizat doar aprox. 4,2 miliarde lei, cu 2,5 miliarde lei mai puţin (până în noiembrie se realizaseră venituri de 3,8 miliarde lei). Cheltuielile pentru 2019, estimate iniţial la 6,8 miliarde lei, au fost probabil de aprox. 5 miliarde lei, de unde un nou deficit de aprox. 1 miliard de lei. (execuţia bugetară pe 2019 ne va da cifrele definitive)”, mai arată Nicuşor Dan.

Candidatul USR pentru Capitală mai precizeză că structura bugetului pentru anul acesta este asemănătoare cu cea din 2019 şi că „celebrele vouchere” ale Gabrielei Firea reprezintă 10% din bugetul primăriei.

„Atrăgeam atenţia în decembrie că există numeroase obligaţii de plată neonorate, cea mai consistentă fiind la STB, unde până în noiembrie se plătise doar 0,5 miliarde din subvenţia de 1 miliard lei. Presa a relatat că STB a garantat cu clădirile şi cu o parte din flotă datoria către ANAF, o premieră nefericită pentru Bucureşti. Structura bugetului pentru 2020 este foarte asemănătoare cu bugetul din 2019. De exemplu, ajutoarele sociale în numerar, celebrele vouchere, sunt de 341 milioane lei (423 milioane lei împreună cu logistică aferentă), adică 10% din bugetul real”, conchide Nicuşor Dan. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite