Nicuşor Dan şi Cătălin Predoiu nu vor să cedeze niciunul în favoarea celuilalt. Liiceanu: Vanităţile le vom trăi pe pielea noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Predoiu le-a propus candidaţilor de dreapta săs e alize pentru a o învinge pe Gabriela Firea FOTO Adevărul
Cătălin Predoiu le-a propus candidaţilor de dreapta săs e alize pentru a o învinge pe Gabriela Firea FOTO Adevărul

Principalii candidaţi de dreapta pentru primăria Capitalei, Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan, nu au ajuns la un acord, miercuri, la o dezbatere la Grupul pentru Dialog Social, pe propunerea PNL de a se realiza un sondaj, iar cel mai bine plasat dintre ei să rămână în cursa electorală, scriitorul Gabriel Liiceanu declarând că ”ambiţiile şi vanităţile le vom trăi pe pielea noastră”.

Cei doi candidaţi au fost întrebaţi încă de la începutul dezbaterii dacă sunt de acord cu varianta realizării unui sondaj de opinie, agreat de ambele părţi, care să măsoare opţiunile electoratului, la zi, iar primul clasat  să rămână în cursa electorală şi să fie susţinut de celălalt, împotriva candidatului PSD. 

Nicuşor Dan a spus că USB are deja un sondaj realizat în care se află mult în faţa lui Cătălin Predoiu. ”Eu am 18%, Predoiu sub 8 % în sondaje şi am spus şi cu cine am făcut sondajul”, a precizat Nicuşor Dan, adăugând că el nu se consideră nici de dreapta şi nici de stânga.  ”Răspunsul meu o să fie foarte scurt, l-am dat de multe ori. Pentru mine, fiecare dintre noi, care suntem în serviciul persoanelor care vor să ne voteze, mesajul pe care ni-l dau oamenii şi pe stradă şi pe facebook este că «ne-am săturat de PSD şi de PNL». Nu pot să trădez aceşti oameni. E adevărat, spun unii că trebuie să ne aliem cu PNL, dar raportul este de 2 la 1. De ce oamenii îmi spun asta? Pentru că cel puţin în administraţia locală, în multe locuri au fost PSD- PNL”, a afirmat Nicuşor Dan.

”Îmi pare rău să spun, dar ar fi ridicol ca eu, care sunt în această luptă de 10 ani, să mă retrag în faţa lui Predoiu care a venit în povestea asta de două, trei săptămâni”, a afirmat candidatul USB. Potrivit acestuia, este nevoie de un mesaj tranşant al PNL care să spună: «am greşit, inclusiv noi în administraţia publică din Bucureşti şi, ca o dovadă că vrem să schimbăm acest mod de lucru, susţinem pe cineva care a dovedit prin cei 10 ani de activitate că este onest şi o garanţie pentru a schimba acest mod de lucru (...) Nu e târziu ca lucrul acesta să se întâmple, dar pe zi ce trece, devine din ce în ce mai târziu”, a mai spus Dan. 

Predoiu i-a răspuns lui Nicuşor Dan precizând că, într-o formă sau alta, este în serviciul public de opt ani şi doar de trei ani în politică şi a adăugat că nu s-a înscris iniţial în PNL pentru că, pe atunci, partidul făcea parte din USL.  ”Cine nu a făcut greşeli în politica românească? Da, s-au făcut. Trebuie să ne concentrăm pe vulnerabilităţile prezentului. Am spus că sunt deschis coagulării forţelor de dreapta anti-PSD. Am lansat acest mesaj, iar răspunsul primit rapid, la unison, din toate părţile, a fost: «nu, noi mergem pe drumul nostru pentru că PNL a fost în USL.» Consider că este un răspuns imatur”, a afirmat Predoiu.

Candidatul PNL a ţinut să menţioneze că USL-ul nu va mai exista niciodată.  ”Nu cu PNL, pot să existe alte structuri ale PSD, dar nu cu PNL”, a spus Predoiu. El a mai arătat că Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va fi primar general. ”Sunt şanse să învingem PSD-ul, chiar şi cu doi candidaţi”, a arătat Predoiu, precizând că sunt foarte mulţi nehotărâţi care se vor decide după toate confruntările electorale între principalii candidaţi.

Predoiu s-a referit, la rîndul lui, la sondajul PNL făcut la începutul campaniei. ”Este un sondaj pe care îl pun la dispoziţia oricui. Disproporţia este de 26% pentru mine, cu 8%, pentru Nicuşor Dan, iar pentru rata la participare la alegeri, noi am luat în calcul o participare de 40-45%. Sondajul celălalt  (al lui Nicuşor Dan - n.r.) a luat în calcul 80% participare la vot, ceea ce e nerealist. Cel mai simplu se lămureşte astfel: sondajele se pot pune pe masă şi alţii le pot evalua, dar nu au nicio relevanţă, pentru că nu măsoară campania, la acest moment. Cel mai bine este ca o casă de sondare, agreată de comun acord, să  facă un sondaj, acum, în ultima săptămână”, a explicat Predoiu. 

Întrebat dacă este dispus să se retragă din cursa electorală, dacă iese pe locul doi în sondaj, Nicuşor Dan a răspuns negativ. ”Chiar mergând în ipoteza asta, e foarte simplu, mare parte din votanţi care intenţionează să mă voteze pe mine acum nu merg către candidatul PNL. Dacă se retrage candidatul PNL, acei oameni ar vota orice alta variantă anti-PSD. Sunt oameni care îmi spun asta pe stradă şi în sondaje”. 

Cătălin Predoiu l-a contrazis: ”Pe ce bază ştiinţifică vă bazaţi când spuneţi că orice potenţial electorat al lui Nicuşor Dan nu s-ar mai duce la vot, pe ce bază ştiinţifică vă bazaţi? De ce, la o oră după dezbaterea de la Antena 3, aţi şters comentariile de pe Facebook?”. 

Predoiu a ţinut să precizeze că a avut aprobarea conducerii PNL, când a venit cu această propunere. ”Nu aş fi făcut propunerea dacă nu aş avea acordul partidului. Urma să facem anunţul în conferinţa de presă de marţi dimineaţă, dar am luat decizia să o fac în emisiune, în audienţă maximă. Decizia a fost luată, am discutat-o cu echipa de campanie, să facem această propunere pentru a oferi o cale mai sigură, dar nu singura, de a câştiga alegerile fără emoţii”,a spus Predoiu.

În cadrul dezbaterii, mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au luat cuvântul, ca susţinători ai celor doi candidaţi. Fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Cătălin Predoiu ca propunere pentru funcţia de premier şi a susţinut această variantă şi după câştigare alegerilor şi că acesta este ”relativ nou în candidatura pe Bucureşti, în timp ce Nicuşor Dan are o istorie apreciabilă în preocupările sale legate de Capitală”.  

Fostul ministru a povestit că, în urmă cu 4 ani, când Nicuşor Dan a candidat la alegerie locale, în mediile PDL s-a pus problema susţinerii acestei candidaturi.  Alexandrescu a precizat că, la această variantă, Elena Udrea a întrebat: ”Cine e Nicuşor Dan?” ”Şi atunci PDL l-a susţinut pe Prigoană, care a luat 17%”, a completat Vlad Alexandrescu. 

”În situaţia de faţă, indiferent de rezultatul acelei case de sondaj, soluţia ar fi ca PNL să facă o propunere decentă şi propunerea decentă ar fi de a se da înapoi chiar dacă are 26%, în favoarea lui Nicuşor Dan, pentru că ar garanta victoria lui Nicuşor Dan. Dumneavoastră nu pierdeţi nimic, aveţi susţinerea preşedintelui Iohannis pentru funcţia de premier”, a spus Alexandrescu, precizând că şi la nivelul Capitalei, se poate face o alianţă PNL-USB.

Vlad Alexandrescu a mai spus că preşedintele Iohannis a numit un guvern tehncrat tocmai ca să dea posibilitatea partidelor politice să se regenereze şi să dea ocazia altor forţe politice să apară în peisajul public. ”Aici avem o nouă forţă politică şi asistăm la canibalizarea dintre PNL şi această forţă”, a adăugat Alexandrescu. 

Fostul ministru al Culturii i-a cerut lui Cătălin Predoiu, ”ca reprezentant al unei forţe politice matură, să facă pasul înapoi şi să îl lase pe Nicuşor Dan să câştige Capitala, pentru că asta ar asigura unei coaliţii respectabile şi mature, victoria”. 

În replică, Cătălin Predoiu a declarat că ”este compet incorect” modul în care Vlad Alexandrescu pune problema. ”Nu este vorba de premierul Predoiu, ci de o propunere serioasă pe care PNL-ul a făcut-o, e adevărat în ultima clipă. Faptul că a aruncat în luptă o persoană pregătită pentru postul de premier este o dovadă de seriozitate şi că şi-a răscumpărat greşeala”, a spus Predoiu.

”Trebuie să fim realişti. Nu cred că Nicuşor Dan va putea rezolva problemele Bucureştiului. Nu poţi face asta doar cu acţiuni în justiţie”, a mai menţionat Predoiu.

Socologul Mircea Chivu a declarat că se poate realiza un sondaj de opinie în trei zile, cu o casă de sondare foarte bine echipată. ”Eu ştiu numai una în ţară, dar nu am încredere în ea”, a spus sociologul.

”Electoratul USB este alcătuit, în cea mai mare parte, din oameni antisistem, care în principiu sunt exasperaţi de alternanţa la putere a aceloraşi forţe politice. De aceea, jumătate din electoratul actual al lui Nicuşor Dan nu s-ar prezenta la vot dacă s-ar retrage Nicuşor Dan. Pe de altă parte, electoratul PNL este mai disciplinat, este genul de electorat care a votat în 2000 cu Iliescu, pentru a nu vota cu Vadim, sau care a votat USL. Procentul electorilor PNL care ar fi dispuşi, în situaţia retragerii candidatului, să voteze candidatul celălalt al dreptei, este mult mai mare”, a spus Chivu.

Şi scriitorul Gabriel Liiceanu a intervenit în discuţie, arătând că subiectul dezbaterii de la GDS este ”Pe mâna cui dăm Bucureştiul”. ”Mai sunt zece zile şi am luat-o prin bălării (...) Aştept o dezlegare, vreau să plec de aici şi să dorm liniştit. Nu vă daţi seama? Ne jucăm de-a ping-pong-ul? Domnule Predoiu, sunteţi mai inteligent, dar aveţi în spate un partid care nu e la nivelul  dumneavoastră. Domnule Nicuşor Dan, spuneţi că faceţi o minune, că voturile vă vor duce la victorie. Acest lucru nu e cu putinţă, iar faptul cum vă definiţi, că nu sunt nici de stânga nici de dreapta, îmi dă fiori”, a comentat Liiceanu.

El a remarcat că singura certitudine rămâne că ”Nicuşor Dan nu se va retrage pentru nimic în lume, iar Predoiu ar face-o, dacă sondajul ar arăta că e pe locul doi (...) Ambiţiile şi vanităţile le vom trăi pe pielea noastră, este grav că faceţi asta. E vorba de trei milioane de oameni pe care îi aveţi în mână şi unul singur va câştiga”, a spus Liiceanu.

Nicuşor Dan a explicat că, în programul depus la tribunal pentru USB, în mod voit a exclus distincţia stânga-dreapta pentru că au propus un program pentru administraţia României. ”Dumneavoastră aveţi un punct de veder pertinent, eu vreau să expun punctul de vedere al acelui bucureştean care mă votează şi care spune că sub guvernarea interimară a PNL, care a venit după Oprescu, ar fi trebuit să fie raiul pe pământ şi nu e”, a spus Nicuşor Dan. 

Predoiu a precizat că oferta pentru Nicuşor Dan rămâne în continuare valabilă. ”Acum avem o ofertă concretă, o menţinem în continuare, dar nu îmi cereţi să nu lupt, pentru că vestea bună e că oferta va rămâne pe masă, până în ultima clipă, dar voi lupta până la capăt”, a spus Predoiu. 

Andrei Cornea, unul dintre moderatorii dezbaterii, a spus, la final, că rezultatul discuţiilor este un eşec. ”Se vede un eşec, acela de a face compromisuri şi compromisul ţine de politică. Se pare că unii sunt foarte încântaţi, alţii au alte planuri. După părerea mea e un eşec”, a spus Cornea. 

Cătălin Predoiu l-a contrazis: ”Ar fi fost un eşec dacă PNL ar fi venit aici şi ar fi spus: «ne retragem propunerea». Ar fi fost sfârşitul discuţiilor, dar ne-am menţinut-o. E maximul a ceea ce putea face PNL”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite