Nicuşor Dan şi Clotilde Armand rămân datori bucureştenilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clotilde Armand şi Nicuşor Dan - USB
Clotilde Armand şi Nicuşor Dan - USB

Simt că oamenii încearcă să se dezmeticească după ziua de ieri. Că e Bucureştiul roşu, că s-au câştigat alegeri din închisoare, că nu a ieşit lumea la vot (tinerii), acestea sunt lucruri care vor rămâne o necunoscută pentru o parte dintre alegători. Ce se va întâmpla de azi încolo este cel mai important.

Vor mai urma zile de negociere, alianţe noi, însă surpriza cea mai mare rămâne la Bucureşti prin rezultatele obţinute de Nicuşor Dan, Clotilde Armand şi Uniunea Salvaţi Bucuresştiul (USB). Surpriză mai ales pentru bazinul electoral al dreptei. Probabil că pentru simpatizanţii  dreptei a fost un şoc poziţionarea USB-ului peste PNL şi celelalte partide de dreapta „cu pretenţii.”

Cum a ajuns Nicuşor Dan la cifra de 30% pentru Primăria Generală?

Într-un răspuns simplu aş spune prin consecvenţă. Zece ani de zile a purtat diverse lupte cu administraţia locală şi a mers la drum cu acelaşi mesaj, lupta antisistem. În anul 2012 a surprins pentru prima dată, apărut de nicăeri s-a apropiat de 10%. Nu a ştiut să îşi consemneze poziţia de consilier, nu a promovat acest lucru, poate nu s-a gândit la asta la momentul respectiv. Însă a continuat să îşi transmită mesajul şi să îşi ducă planurile şi gândurile mai departe.

Pariul USB de anul acesta a fost să obţină cât mai multe locuri în Consiliile Locale şi în Consiliul General. Lucru pe care l-a obţinut. Datoria pe care o are Nicuşor Dan acum faţă de cetăţenii Bucureştiului este aceea de a arăta că procentele obţinute nu au venit de nicăieri. Cred că provocarea lui Nicuşor Dan şi a echipei este aceea de a-şi face simţită prezenţa în consilii într-un mod pozitiv. Dacă nu face alianţe, pe termen scurt nu-i va fi uşor, dar la următoarele alegeri, un politician (că asta a devenit oricât refuză să creadă) care nu a făcut alianţe pentru interese personale sau pentru partid va avea foarte mult de câştigat.

Nicuşor Dan e la un pas de a consolida o relaţie de încredere cu cetăţenii Bucureştiului. O şansă fantastică pentru un om care a pornit de la zero şi care în timp a oferit şi a primit multă încredere de la oameni şi companii. Până în 2020 îşi poate crea propriul bazin electoral.

Un alt lucru important este că, până în ziua alegerilor inclusiv, a fost singurul candidat care a oferit toate detaliile despre sponsorizările primite de partid pentru campanie. Cât despre sprijinul din partea marilor companii, nu intru în zona conspiraţiilor, mă rezum la faptul că birocraţia şi sistemul corupt afectează economia, descurajează investiţiile şi extinderea firmelor pe raza Bucureştiului şi nu numai.

Clotilde Armand, cea mai mare surpriză electorală, chiar şi prin obţinerea locului 2

Candidata USB pentru primăria Sectorului 1 cred că a câştigat datorită autenticităţii. A fost singurul candidat autentic (din câţi am văzut eu). A arătat determinareenergie şi dorinţa de a câştiga cu adevărat bătălia electorală. Reprezentanţi ai partidelor mai mari nu au făcut asta. A ajutat-o şi faptul că electoratul din Sectorul 1 este un pic atipic. Are şi zone defavorizate şi zone bogate, multe companii, era complicat de făcut un calcul sigur înainte de alegeri. Cert e că a luat comunitatea la pas şi prin determinarea pe care a avut-o a adus-o în poziţia de cea mai frumoasă surpriză electorală. Ar fi fost o şansă bună pentru echipa lui Nicuşor Dan şi USB dacă rezultatul rămânea acela de duminică seara.

USB devine USR

Este o opţiune cu dus şi întors dacă USB se transformă într-un partid naţional. Va fi greu de gestionat rigurozitatea selecţiei membrilor de partid, mai ales a celor care au potenţial de candidat. Va fi mai greu de controlat. Cred că politica paşilor mărunţi l-a ajutat până acum pe Nicuşor Dan şi cred că după 2020 ar avea şanse mult mai mari cu câteva organizaţii naţionale construite în timp, nu peste noapte. Aşa cum se vede şi la partidele mari şi deja consacrate, Bucureştiul este foarte diferit de restul ţării. Dezvoltarea partidului la nivel naţional necesită mult mai multe resurse, strategii noi şi proiecte foarte diferite.

Ce au de învăţat partidele mari din asta?

Strategia şi planurile pe termen lung au şanse de reuşită mult mai mari. Organizaţiile şi liderii care transmit un mesaj coerent livrat pe termen lung, sistematic, au de câştigat mai mult în comparaţie cu cele schimbate frecvent cu bătaie pe termen scurt. Însă viziunea pe termen lung nu pare a fi o valoare a partidelor politice de astăzi. USB poate fi un exemplu de urmat pentru partidele nou înfiinţate. Pentru astfel de rezultate ai nevoie de multă răbdare, perseverenţă şi curaj să rămâi conectat la propriile valori.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite