Nicuşor Dan: Orice vot dat în afara mea e un vot pentru PSD. Cred că electoratul PMP e lucid. Vlad Voiculescu: Ar fi o ratare istorică dacă Firea iese primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vad Voiculescu şi Nicuşor Fan. FOTO Mediafax
Vad Voiculescu şi Nicuşor Fan. FOTO Mediafax

Liderul PLUS Bucureşti Vlad Voiculescu şi candidatul susţinut de USR-PLUS-PNL pentru Capitală, Nicuşor Dan au fost prezenţi joi la Adevărul Live. Aceştia au vorbit despre modul în care va decurge colaborarea dintre cei doi la Primăria Capitalei, explicând că nu au rămas scântei între aceştia în urma desemnării candidaturii pentru Bucureşti şi au subliniat în sincron că alegerile locale reprezintă o oportunitate uriaşă ce nu trebuie ratată.

Adevărul: Domnule Nicuşor Dan, ce aţi vorbit cu domnul preşedinte Klaus Iohannis la întâlnirea de azi?
Nicuşor Dan: Am vorbit despre fonduri europene pentru că ăsta e lucrul cel mai important. Dacă vrei să faci lucruri, e nevoie de bani. Începe un exerciţiu financiar şi este acest fond de relansare. Apoi am vorbit despre trafic, mediul de afaceri, poluare.

Bănuiesc că propuneţi un parteneriat Guvern - preşedinte - primar general.
Nicuşor Dan:
Preşedintele e fără îndoială susţinătorul oricărui proiect de dezvoltare a Capitalei. Economia României ţine şi de economia Bucureştiului. Lucrul cel mai flagrant pe care l-am spus în această campanie e că acum cinci ani economiştii au prezis că Bucureştiul va avea o desprindere şi mai mare faţă de restul judeţului.

Aţi promis un venit mai mare pentru bucureşteni. Dar ce poate face primarul?
Nicuşor Dan:
Vom face achiziţii predictibile ale primăriei. E vorba de sute de milioane pe an care înseamnă dezvoltare locală. Apoi timp, pentru că şi personale fizice şi companiile pierd timp prin trafic. Primăria poate să fie o interfaţă între economie şi şcoală. Putem să dezvoltăm IT şi industrii creative. Promisiunea mea pentru mediul de afaceri este un board consultativ să rezolvăm problemele pe care ei le reclamă.

Domnule Vlad Voiculescu, care va fi primul proiect pe care îl veţi propune primarului?
Vlad Voiculescu: Transparenţa în primul rând. Dacă aprinzi lumina e mai greu de furat. E un lucru care trebuie făcut de la bun început. În 2016 a fost un ordin de ministrui semnat de mine ca orice achiziţie peste 20.000 de lei să fie publică. E un lucru esenţial pe care îl vom aplica din ziua întâi de mandat la toate spitalele.

La începutul anului a fost o competiţie pentru desemnarea candidatului dreptei. A fost câştigată de Nicuşor Dan, dar au fost şi câteva scântei. De ce aş avea încredere ca cetăţean că nu vă veţi faulta?
Vlad Voiculescu: 
Responsabilitatea noastră s-a văzut în toată perioada. Responsabilitatea e ce ar trebui să ceară cetăţenii de la orice politician. Poleticienii au nevoie de onestitate, competenţă şi responsabilitate. Comportamentul meu de a mă retrage la timp e un act de responsabilitate pe care aş fi vrut să-l văd şi de la alţi politicieni.

Adică de la Traian Băsescu.
Vlad Voiculescu: Da.

Nu credeţi că din dorinţa PMP de a refuza PMP îl sabotaţi pe Nicuşor Dan?
Vlad Voiculescu:
Responsabilitatea oricărui politician care candidează e să se uite la rezultat. Dacă rezultatul e să o avem pe Firea din nou primar, e lipsă de responsabilitate.

Dar USR-PLUS n-ar fi trebuie să dea dovadă de mai multă responsabilitate să dea un loc pentru PMP în Capitală?
Vlad Voiculescu:
Noi nu avem o alianţă electorală cu PNL. Noi am agreat să avem candidaţi unici. Şi noi şi PNL îl susţine pe Nicuşor Dan. De asemenea la sectoare noi am retras trei candidaţi, PNL a retras trei candidaţi. Există partide care au agreat să nu intre în competiţie cu candidaţi pentru primăria Generală şi primăriile de sectoare pentru că avem acest sistem într-un singur tur.

Dvs v-aţi opus la această alianţă cu PMP?
Vlad Voiculescu: N-a fost niciun fel de discuţie.

Domnule Nicuşor Dan, PMP a fost partidul care de la început v-a propus ca soluţie pentru dreapta însă aţi ajuns în situaţia în care PMP nu vă mai susţine. Cum s-a ajuns aici?
Nicuşor Dan:
Eu am susţinut ca înţelegerea să fie între patru partide, nu trei. Au fost negocieri la care am fost prezent şi la care nu am fost prezent. Nu cred că există un vinovat. În momentul în care aşteptărilor unor oameni care sunt toţi de bună credinţă nu se potrivesc... s-a întâmplat că aspiraţiile sau pretenţiile celor trei părţi să nu se suprapună. Eu am încredere că electoratul care votează PMP, un electorat de dreapta, care conform sondajelor e dezamăgit de cum a acţionat administraţia PSD, va vota lucid şi că orice vot dat înafara mea e un vot PSD.

Aţi încercat să aveţi o discuţie cu Traian Băsescu?
Nicuşor Dan:
Nu.

Despre scandalul din Parcul Tineretului s-a cam spus tot ce era de spus. A rămas întrebarea cum de Nicuşor Dan care se luptă pentru spaţiile verzi s-a luptat acum pentru betoane.
Nicuşor Dan: Eu m-am luptat pentru Justiţie. Acolo un om avea o proprietate pe care a extins-o, poate legal poate nelegal, iar Pirmăria Sectorului 4 a dărâmat şi proprietatea şi extinerea. E un act de abuz.

V-a spus acest cetăţean că a dat şpagă pentru acea extindere?
Nicuşor Dan:
Nu. Am avut cu el doar două discuţii

Când aţi vorbit cu domnul Zărescu bănuiaşi că ştiţi care e trecutul lui. Nu credeaţi că veţi fi înregistrat?
Nicuşor Dan
: Nu credeam că voi fi înregistrat. Nu am spus nimic altceva decât ce aş fi spus şi public.

Domnule Vlad Voiculescu, ce va rămâne după mandatul dvs ca viceprimar?
Vlad Voiculescu: Cu siguranţă avem nevoie de investiţii. Moartea domnului Lăzărescu se întâmplă zilnic în Bucureşti. 

Doamna Firea a încercat un proiect de testare a bucureştenilor. Cum vedeţi acest proiect?
Ca toate proiectele doamnei Firea. Fără cap şi fără coadă. Trebuie să ai un board de specialişti, un plan. Ai nevoie de decizii luate pe date.

Domnule Nicuşor Dan, e a doua săptămână când încălzesc apă caldă să ies din casă. Doamna Firea ironiza acest lucru, spunea aseară că din 28 septembrie va curge apă caldă chiar şi pe costum. Dacă ajungeţi primar ce puteţi face din a doua zi?
Nicuşor Dan: În orice ţară civilizată, un politician care nu a putut rezolva această problemă şi o tratează astfel dispare din viaţa publică. Nu poţi face mişto de cetăţeni în 2020. Din 2016 nu a fost în stare să atragă fonduri europene, a dus RADET-ul în faliment. Şi nu a fost în stare să reabiliteze măcar un kilometru. A făcut 680m de reabilitare de conductă de termificare din 1.000. În ritmul ăsta ar termina în 400 de ani. O să vină iarna, evident că nu putem, mandatul îl preluăm în jur de 15 octombrie. Tot ce poţi să faci e să achiziţionezi aparate de detectarea avariilor, care nici astea nu costă atât de mult. Poţi să achiziţionezi materiale pentru reparaţii de urgenţă şi echipamente pentru oamenii care acţionează. Nici măcar asta nu există. Poţi să mai faci un lucru important, să-i spui bucureşteanului când apare o avarie cu sinceritate cât va dura. 

Domnule Vlad Voiculescu, sondajele arată că sunt foarte mulţi oameni nehotărâţi la alegerile în Capitală. Cum îi convingeţi să iasă la vot?
Vlad Voiculescu: Cred că ar trebui să răspundem cu toţii în sinea noastră la anumite întrebări. Suntem mulţumiţi de cum decurg lucrurile? Credem că actuala administraţie poate mai mult? Această campanie murdară pe care au putat-o spune ceva despre cum o să lucreze. Au fost patru ani grei pentru mulţi dintre noi. Au fost peste 200.000 de oameni în Piaţa Victoriei. Pentru noi toţi au rămas nişte lucruri neterminate. Sursa puterii politice sunt alegerile locale. Dacă vrem să schimbăm ceva la nivelul României, avem nevoie de schimbare la fiecare pas şi în Bucureşti în special. Avem nevoie de schimbare acum. Nu există niciun motiv serios pentru care duminică să nu ieşim la vot.

Cum vă explicaţi că Gabriela Firea e umăr la umăr cu Nicuşor Dan după patru ani de critici?
Vlad Voiculescu: Patru ani de lucruri făcute prost la primărie dar şi patru ani de manipulare. Vouchere. A făcut ce a făcut şi înainte, vine din şcoala unui anumit tip de trust şi din şcoala PSD. Aşa cum Nicuşor Dan are o pasiune pentru urbanism şi a face lucrurile mai just, la fel Gabriela Firea a făcut în aceşti patru ani ce făcuse şi înainte. Trebuie să recunoaştem că acel trust de presă şi PSD au reusit să manipuleze în România timp de 30 de ani. Ar fi o ratare istorică a unei oportunităţi. În general oamenii au deptate când spun că sunt dezamăgiţi de politicieni. Nici eu nu am fost atent la politică până în urmă cu câţiva ani. Dar în momentul ăsta la Bucureşti noi ne-am cam făcut treaba. Avem un candidat unic din partea forţelor cinstite şi am făcut la Sectoare ca oamenii să poată vota cu candidaţi decenţi.

La cum arată sondajele acum Nicuşor Dan ar putea pierde într-un sondaj pesimist, dar alianţa PNL-USR-PLUS să dea majoritatea în Consiliul General. Luaţi în calcul să fiţi viceprimarul Gabrielei Firea?
Vlad Voiculescu: O iau ca pe o glumă proastă. Un alt mandat cu Gabriela Firea ar fi o jignire pentru Bucureşti. Îi invit pe bucureşteni să se gândească zece secunde cum ar arăta dacă Gabriela Firea ar ieşi cu Petre Roman şi Mitică Dragomir în seara alegerilor şi să spună că am câştigat.

Domnule Nicuşor Dan, Gabriela Firea a refuzat mai multe dezbatere. Dacă ar fi aici ce a-ţi întreba-o?
Nicuşor Dan: În primul rând i-aş face lista eşecurilor pe care le-a avut. Nu a făcut o parcare, nu a reabilitate o linie de tramvai, pasajul Ciurel. Ce mă frapează e impostura acestui personaj. Cum să spui că ai construit cel mai mare pasaj din Europa. Eşecul pe trafic, eşecul pe poluare, eşecul pe consolidarea clădirilor pe risc seismic. Cum poţi să nu atragi fonduri europene pe care le ai la îndemână. Apoi mi-ar fi plăcut să demontez toate minciunile pe care le-a spus în campania asta, că a atras un milion de euro bani europeni, că a făcut spitalul Metropolitan când ea a făcut o machetă de plastic şi nu are nici măcar studiu de fazabilitate. Din colo de asta aş întreba-o ce e cu Mitică Dragomir, Petre Roman, Aurelian Bădulescu, dacă se simte responsabilă pentru 10 august.

Era în concediu.
Nicuşor Dan:
A fugit spre Japonia la o conferinţă. Şi apoi a fugit în altă parte doar că să nu fie aici. Dar la mitingul lui Dragnea a fost aici. E o luptă de valori aici. Miza e mult mai mare. Să se poată întâmpla ca partidul care a dat OUG 13, partidul vinovat pentru 10 august, partidul care a cheltuit în toţi aceşti ani ca să-l prea slăvească pe măreţul conducător Dragnea, ar fi un pas înapoi. Miza acestor alegeri este uriaşă.

Să spunem că ajungeţi primar şi la uşa dvs ajunge Robert Negoiţă şi Daniel Băluţă. Discutaţi cu ei sau le închideţi uşa în nas?
Nicuşor Dan:
Fără discuţie că voi dicuta cu ei. Voi fi pregătit să fiu înregistrat (râde). O să fiu foarte atent să nu încalce legea. Ce înseamnă colaborare pe reţeaua şcolară, reabilitarea clădirilor cu risc seismic, ce vreau eu să fac împreună cu Consiliul General e să ajungem să avem nişte proceduri unitare la toate cele şapte primării de sector. O firmă care vrea aviz de funcţionară să aibă procedură unică indiferent la ce primărie merge. Iar procedura să fie pe site-ul Primăriei. Consiliul General poate impune asta pentru  toate primăriile şi administraţiile de sector.

Credeţi că Dana Budeanu mai are şi alte înregistrări cu dvs?
Nicuşor Dan: Nu cred că sunt relevante. Nu sunt relevante nici cele de acum. Ce e şocant e mesajul din autobaza STB. Oamenii sunt îndemnaţi să asculta burta, să nu voteze cu creierul. Ce m-a şocat cel mai tare a fost „mulţumeşte celui care ţi-a dat”. Ăsta e modul în care această administarţie îl percepe pe bucureştean, Adică omul ăla nu e cineva care munceşte ci este cineva pe care noi îl omenim, îi dăm. 

Domnul Voiculescu sunteţi de acord cu continuarea unor programe începute de doamna Firea?
Vlad Voiculescu:
Da. Cu condiţiile menţionate mai devreme. Trebuie să fie ştiinţific valide şi să măsurăm succesul. Să vedem care e impactul real în societatea.  Apropo de întrebarea lui Nicuşor pentru Firea, întrebarea pe care i-aş pune-o eu e de cine îi pasă în Bucureşti? De mame pe care le duce în maternităţi şi arată oribil şi nu au niciun fel de standard? De care oameni? Cei de la RATB pe care îi jigneşte în felul ăsta? De cine i-a păsat cu adevărat. Nicuşor e un om care e dincolo de un partid. Trebuie să recunosc că şi nouă celor de la USR-PLUS ce e foarte clar, ai un interes pentru oameni. Care e interesul pe care o să-l servească dânsa? Mie mi se pare foarte clar că dânsa îşi serveşte propriul interes, apoi interesul partidului al PSD, iar interesul public e ultimul. E complet întoarsă piramida asta.

Nicuşor Dan: Ştiţi că astăzi este un miting în faţa primăriei Capitalei? Toţi oamenii care lucrează în primăria Capitalei au liber azi şi mâine. Ca să se odihnească înaintea alegerilor. Iar femeile din primăria Capitalei sunt sunate şi cumva obligate să vină la un miting în faţa primăriei Capitalei astăzi la ora 17.00. Miting pentru protejarea imaginii femeilor, organizat de primarul în funcţie Gabriela Firea. Suntem exact în 1989 când de la balcon Nicolae Ceauşescu făceau cu mâna „totul e bine, ne apărăm de legiunile străine”.

Câţi angajaţi are Primăria Capitalei?
Nicuşor Dan
: Angajaţi proprii câteva sute. Cu tot ce ţine de companii municipale, 35.000. Dacă luăm ce se întâmplă în celelalte instituţii din subordine şi primăria Capitalei şi facem acolo alegeri sunt convins că câştig cu 80-20. Fiindcă oamenii sunt absolut revoltaţi de conducerea arbitrară care a venit şi a impus-o cu acele zeci de persoane aduse din Voluntari pe criterii de prietenie, rudenie, colegi de afaceri şi aşa mai departe cu cuplul Pandele-Firea.

O să-l rog să transmiteţi un mesaj alegătorilor.
Vlad Voiculescu: Voi cita un mesaj al lui Adrian Albu, un supravieţuitor de la Colectiv care candidează pentru S2 din partea PLUS. Spune haideţi să facem într-un fel să nu mai fim victime şi să nu ne mai simţim victime. Pentru asta trebuie să ne luăm soarta în mâini. Asta cred că trebuie să facem cu toţii.

Nicuşor Dan: Sunt nişte alegeri foarte importante. Nişte alegeri pe valori. Dacă avem de ales între un sistem în care bucureştenii cooperează pentru binele acestui oraş şi un sistem care cheltuieşte banii publici pentru a se preamări. Îi invit pe bucureşteni să iasă la vot pentru această alegere. Îi invit să voteze raţional, cu singurul candidat care o poate bate pe Gabriela Firea. Mergeţi la vot pentru că vor fi cozi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite