Politică

articolul anterior articolul urmator

„Noi“ şi „Ei“

2
24 Sep 2019 12:38:40
Ancelin Roseti

Atât de mult ne-am dorit, până în '89, libertatea şi prosperitatea, doi giganţi cărora le cunoşteam, la drept vorbind, doar prestigiul, nu însă şi contururile semantice despre care nu aveam o reprezentare prea clară, încât, lăsându-ne seduşi de „democraţii originale", odată prinşi în angrenajele lor isterice, strigătul nostru de după '90 a deschis, cum ar spune Cioran, orizonturi numai pentru nemernici şi monştri.

Astfel, după Revoluţie, noi, cei rămaşi, în realitate, ne-am prefăcut că trăim, proiectându-ne clipa în fel de fel de speranţe, iar acei care au murit, au murit degeaba, nemaigăsindu-şi locul nici măcar în bronzul ipocrit al statuilor, darmite în tâmplele noastre indolente.

Prostia şi lichelismul (cu toate variantele lor) au împins lucrurile până aici -- din nefericire, la aceste două capitole suntem fruntaşi -- şi nu mă refer numai la acei intraţi în politică. 

Pentru cei mai mulţi dintre români, schimbare înseamnă înlocuirea clanurilor/găştilor -- pe ale lor“ cu cele ale noastre“. (Vă amintiţi, „ciocu' mic, acum, noi suntem la putere!“) 

Referenţialitatea românească este una pur subiectivă, egocentrică, egoistă -- fiecare trudeşte să impună „adevărul“ său, „dreptatea“ sa, „valorile“ sale. Binele societăţii e fixat generos în ei înşişi -- iar dimensiunea temporală este una grăbită: „acum“-ul. Ceea ce e în afara lor şi ceea ce se lungeşte în timp nu există: noi şi-ai noştri, iar, după noi, potopul.

De 30 de ani încoace, luând ca ţel „acum“-ul, dincolo de sfori şi de jocuri politice, sau poate că tocmai din pricina acestora, s-a ignorat radical pregătirea aşa-zisului „schimb de mâine“ -- „azi“-ul a fost crezul cardinal, palpabil, rodnic, „mâine“-le era păgubos, neinteresant, inutil. Iată că, astăzi, în absolut toate domeniile, se simte dramatic, încurcându-se iţele, lipsa acelui schimb“ -- lucru ce duce, în unele cazuri, la prelungirea/reiterarea mandatelor. 

Erzaţ, impostură, amatorism -- în schimb, fiţe şi pretenţii, cât cuprinde.

Din nefericire, societatea românească este alcătuită eminamente politic din Noi“ şi Ei“. Aceste erupţii pronominal-sociale, interşanjabile, în dinamica lor moral-identitară, nu sunt altceva decât o lume rotundă în măduva căreia, în mod paradoxal, stupid şi pervers, vibrează, la înalte tensiuni, antagonismul mioritic. E ca şi cum chipul, iluzoric posesor de pai în ochi, s-ar afla în opoziţie cu imaginea sa din largul oglinzii, reproşându-i vocaţia bârnei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

MAGIC
24.09.2019, 13:59:17

Mioriticilor, puteti sa-i multumiti criminalului Iliescu...L-ati pupat intr-o veselie, iar el si-a batut joc de voi....v-a dat un scuipat stalinist drept multumire...Va meritati soarta...Nu l-ati vrut pe Ratiu, un roman adevarat..L-ati vrut pe Iliescu...vorba ciumelor rosii"Ciocu mic,.... si pe loc repaos, va mai dam ramelor inca o suta de lei"....:))))))))))))))))))))))

+11 (11 voturi)
Paun Al
25.09.2019, 17:06:34

..." societatea românească este alcătuită eminamente politic din „Noi“ şi „Ei“." Societatea romneasca este alcatuita majoritar de oameni care vad tara , sau ca pe o vaca de muls ... de unde pot obtine ceva ,de care pot profita cumva , sau ca ceva ce este dincolo de usa casei lor , adica dincolo de spatiul de care le pasa cu adevarat . Asa ca politicienii nu sunt decat "fructele " politice , democratice ale acestor mentalitati majoritare ... Cati dintre alegatori , dintre cetateni se simt responsabili pentru ce ceea ce se intampla in ceea ce numim "tara ", adica dincolo de usa casei lor , dincolo de poarta curtii lor , dincolo de interesele lor perticulare , sau de grup ? Si cum se manifesta practic aceasta responsabilitate ? Uitati-va la cauze , daca tot faceti analize , nu la "fructele "democratiei romanesti .

Modifică Setările