Politică

articolul anterior articolul urmator

Noi cu votul, ei cu Unirea - propunem candidaţilor un Pact pentru Basarabia

10
28 Apr 2014 21:04:47
Lulea Marius Dorin
Societatea Civilă propune candidaţilor la EuroParlamentare un Pact pentru Basarabia
Societatea Civilă propune candidaţilor la EuroParlamentare un Pact pentru Basarabia

Oficialii germani au afirmat deschis că Nu iau în considerare o integrare Europeană a Republicii Moldova şi că Parteneriatul Estic Nu reprezintă o etapă intermediară, ci un proiect în sine. În aceste condiţii responsabilitatea noastră, a românilor, este aceea de a fi împreună şi de a ne promova propriile interese.

Unirea cu Republica Moldova este una dintre tematicile care vor aduce oamenii în faţa  urnelor de vot pe 25 mai. Mai multe asociaţii unioniste propun tuturor candidaţilor la alegerile europarlamentare să îşi asume public această problematică, prin semnarea unui angajament, sub genericul ,,Pact pentru Basarabia”.

Numele candidaţilor care se vor angaja să respecte prevederile Pactului pentru Basarabia vor fi promovate pe site-ul creat special în acest sens: www.pactbasarabia.ro. Totodată, unioniştii vor face campanie semnatarilor Pactului prin lipirea a sute de mii de abţibilduri şi prin înregistrarea într-o bază de date a tuturor celor care acceptă să voteze numai candidaţi care susţin Reunirea.

Candidaţilor din partea tuturor partidelor li se va oferi platforma necesară pentru a-şi prezenta oferta electorală în cadrul unei serii de dezbateri şi conferinţe. Primul astfel de eveniment va avea loc pe 7 mai, la Bran, unde reprezentanţi ai formaţiunilor politice sunt invitaţi să vorbească în faţa veteranilor din războiul de pe Nistru din 1992 şi a activiştilor unionişti.

Apariţii publice constante în presă şi în dezbaterile europene, în care să susţină identitatea românească a majorităţii populaţiei Republicii Moldova şi legitimitatea reunirii celor două state româneşti, după modelul german, lobby pentru acceptarea de către Uniunea Europeană a acordării automate a cetăţeniei române şi/sau simplificarea acestora pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova care se declară etnici români în documentele oficiale ale Republicii Moldova, adoptarea simbolică a unui liceu din Republica Moldova sunt câteva dintre solicitările a peste 70 de asociaţii nonprofit din România, Republica Moldova şi diaspora. 

Când vorbim de Unire nu ne referim la Integrarea în spaţiul european al Republicii Moldova ca o entitate de sine stătătoare. Ultimele evenimente au dovedit lipsa de unitate a conglomeratului european, care pare mai mult o concurenţă pe interese şi nu o familie de obligaţii. Dacă URSS nu a reuşit cu de-a forţa, mi-e greu să cred că Uniunea Europeană va rezista cu atât de multe orgolii şi diferenţe culturale, inclusiv lingvistice.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

gogu58
28.04.2014, 21:09:15

Domnule Lulea, politica asta pro-unire trebuie facuta in Moldova, nu in Romania. Altfel noi vom fi Rusia iar Moldova Crimea...

+1 (1 vot)
calu
28.04.2014, 21:56:35

Dom'Lulea,ar fi cazul sa nu mai pomeniti nimic despre Unire pentru ca acum chiar nu va mai avea loc,si stiti de ce?pentru ca moldovenii au deja trecere libera spre occident ,asta si-i interea,asa ca ...unirea n-o sa mai fie dorita de moldoveni,ca daca ei nu vor si noi vrem...tot dejaba.

0 (4 voturi)
ion sbucium
29.04.2014, 06:24:15

Nu mai cautați potcoave de cai morți... Găsiți-va o ocupație mai demna... De ce societatea civila nu vrea sa întoarcă capul de la trecut si sa privească la prezent si viitor? De ce tinerii de azi sa nu ia in discuție problemele actuale, cele mai stringente? Bunăoară, de ce PIB/pe cap de locuitor, care este cartea de vizita a oricărui stat si guvernări, este STABIL împreună cu cel al Bulgariei la COADA tarilor UE? Ce împiedica Romania sa-si obțină o creștere a Produsului Intern Brut pe cap de locuitor? Ce fac alte state pentru creșterea economica in toate sectoarele, iar in Romania nu se face? De ce partidele nici nu discuta despre economie si fug de orice analiza, previziune care ar crea premize pentru creșterile salariului minimal si mediu si a pensiilor in Romania? Cat timp o sa sustrageți atenția societății civile de la realitatea economica si politica cu "povesti" irealizabile "uniri"? Oare Romania azi, cu numai 71 de locuitori/ pe km pătrat, are putin teritoriu național, l-a valorificat economic si social INTENSIV la maximum si nu mai are spațiu unde sa se dezvolte? Numai nomazii si ciobanii erau mereu in căutare de noi teritorii de pășunat...

-3 (5 voturi)
ion sbucium
29.04.2014, 06:35:36

"Pactul" ar fi o înțelegere in stil "ȘMECHERESC" de FRAUDARE a ALEGERILOR. Platforma celor 100 de ONG-uri "unioniste" nu este REPREZENTATIVA, nu reprezinta matricea SOCIETĂȚII României in toată diversitatea ei sociala si geografica, ci numai un minuscul SEGMENT EXTREMIST de DREAPTA, care având sprijin din partea unor structuri se ocupa cu ÎNSCENAREA opiniei publice pe diverse tematici chipurile din numele Boborului, e o trupa de "actori" mercenari care pot juca la comanda FARSE pe scena teatrului politic din Romania si R.Moldova... Nu amăgiți deja pe nimeni cu "marșurile" si alte acțiuni ale voastre, inclusiv cu "turismul electoral", "caruselul electoral" si alte procedee de FRAUDARE a ALEGERILOR ...

-2 (4 voturi)
ion sbucium
29.04.2014, 07:00:56

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (10)