Politică

articolul anterior articolul urmator

Noi vrem egalitate, dar nu pentru căţei!

49
8 Apr 2020 09:35:01
Mircea Morariu

La 79 de anişori bătuţi pe muche, dl. Teodor Meleşcanu a plănuit să îşi refacă viaţa. Din punct de vedere politic, desigur.

Nu i-a ajuns că a trecut prin PCR, loc unde a fost, mai mult ca sigur, membru de frunte, altminteri nu putea să deţină nici măcar poziţia de om de serviciu în Ministerul de Externe ceauşist, iar dl. Meleşcanu a îndeplinit pe acolo funcţii mult mai înalte şi, din câte se spune, a primit chiar şi însărcinări obscure.  După ce PCR s-a aneantizat, dl. Meleşcanu şi-a acordat o perioadă de reflecţie, iar pe urmă- ce să vezi?- a devenit încă şi mai năvalnic şi cu tinereţe mai inepuizabilă decât personajul principal dintr-un celebru basm al lui Petre Ispirescu.

A stat până i-a fost bine în PDSR-ul domnului Iliescu, pe urmă a creat Alianţa pentru România pe care a vândut-o la un preţ mănos la care s-au mai adăugat şi o funcţie de vicepreşedinte şi câteva posturi de ministru liberalilor pe vremea când aceştia îl aveau în frunte pe dl. Călin Popescu-Tăriceanu, a fost director SIE, pe urmă a bătut palma cu dl. Victor Ponta, s-a reîmprietenit cu dl. Tăriceanu şi a aterizat în ALDE, ocazie cu care a primit cadou un post de senator, a fost chiar preşedintele Senatului.

În vară, dl. Meleşcanu iar s-a supărat pe toţi şi pe toate, a demisionat din ALDE şi a inventat un partid căruia i-a devenit chiar preşedinte. Respectiva invenţie politică ce se cheamă Forţa Naţională are statut de partid parlamentar, motiv pentru care primeşte lunar de la bugetul de Stat 20.000 de euro.

În urmă cu vreo două săptămâni, dl. Meleşcanu i-a lăsat de izbelişte pe d-na Graţiela Gavrilescu şi pe domnii Alexandru Băişanu şi Marian Cucşa, colegii lui de Parlament şi de barcă politică, şi a anunţat viteaz, vibrant şi cu spirit de sacrificiu că se duce să lupte eroic alături de popor. Asta neînsemnând, desigur, că ar renunţa la postul lui de senator- chiar poţi să renunţi aşa uşor la vreo 3000 de euro pe lună?- ori la nenumăratele lui pensii şi indemnizaţii. Nici partidul fantomă creat de dl. Meleşcanu nu o va duce pe mai departe prost. Va primi nederanjat de nimeni bănişorii, cei 20.000 de euro lunar, fiindcă aşa prevede legea şi pentru că- nu-i aşa?- democraţia costă.

În acest timp, PNL, partid aflat la guvernare, o dă din colţ în colţ. Ştie că odată şi odată tot se va termina cu pandemia şi cetăţenii vor fi chemaţi la urne. Nu ştie cui să îi facă pe plac. Privaţilor sau bugetarilor. Privaţii sunt marcaţi pe viaţă de doctrina Băsescu a graşilor care stau în spatele slabilor, aşa că în numele unei pretinse solidarităţi cer, ca pe vremea luptei de clasă, tăierea salariilor bugetarilor. Numai că bugetarii sunt mulţi, prin unele locuri mult prea mulţi, şi unde mai pui că şi ei votează. Iar bugetarii nu înseamnă doar personalul sanitar, medicii, profesorii, poliţiştii,  cei din Administraţie, uneori băgătorii de seamă şi ajutoarele lor, ci şi cei cocoţaţi în funcţii mănoase unde şi PNL trebuie să îşi plaseze militanţii şi clientela politică. 

Această Zoe, Zoe, fii bărbată! a PNL- am numit-o pe doamna Violeta Alexandru, fostă Bau!- parlamentarul Florin Roman, care îşi poate da chiar un doctorat în arta de a fi penibil, ministrul Florin Vasile Cîţu despre care mă abţin să mai spun ceva, lor alăturându-li-se recent şi alt ministru, dl. Virgil Popescu ot Craiova, vorbesc ca să se afle în treabă. Cer solidaritate, cer tăierea salariilor, sunt fideli luptei de clasă. Respectivii sunt contrazişi de premierul Ludovic Orban.

Nici unuia nu-i trece prin gând să aducă vorba despre solidaritate din partea parlamentarilor ori despre reducerea subvenţiei acordate partidelor politice. Nu o face nici nevroticul domn Robert Turcescu care vrea, în schimb, plafonarea salariilor. Aceasta, deşi e greu de spus ce reprezentare mai are în teritoriu firavul PMP.

Concluzia se găseşte în fabula lui Grigore Alexandrescu. Noi vreme egalitate, dar nu pentru căţei.

P.S. Acest text nu se adresează hiper-activilor vânătorul/d.c., lucifer, ioan stănilă, herr, victor nagy. 

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

49 Comentarii

Lucifer
8.04.2020, 10:14:01

M-ai jignit domnule să mă pui pe acelaşi plan cu Vânătorul de cretini, acesta/ aceasta este fana Dvs. Eu nu. În legătură cu acest text voi spune doar că nu ştiu cât mai este solda la Adevărul, probabil a crescut....

-1 (9 voturi)
Depeter
8.04.2020, 10:24:06

Cum va iesi Romania din acest moment difícil? Poate solutia ar fi un guvern technocrat pana la alegerile viitoare. In felul acesta si Pnl-ul ar putea sa continue vanzarea de baloane de sapun, pentru ca asa cum afirmati, doctrina dansilor e un steag carpit care flutura in directia interesului electoral.

-2 (6 voturi)
Utilizator Adevărul
8.04.2020, 10:27:04

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
8.04.2020, 10:41:37

Comentariu considerat abuziv.

Mihai II
8.04.2020, 11:14:31

@m. m. : > ... doctrina Băsescu a graşilor care stau în spatele slabilor ... Nu exista si nu a existat nicio asemenea doctrina. Fostul presedinte a avut dreptate ca, in timpul gravei crize economice mondiale, sa ceara ca toata lumea sa suporte povara luptei pentru iesirea din recesiune si revenirea pe crestere economica, ca toata lumea sa suporte povara luptei pentru salvarea tarii. Autorul a reluat, intr-un alt articol, aberatia privind ura fostului presedinte la adresa bugetarilor. Fostul presedinte a fost bugetar. Nu avea niciun motiv sa-i urasca pe bugetari. Autorul articolului nu poate intelege ca in vreme de criza economica severa, nu exista solutii care sa-i excluda pe bugetari. Nu fostul presedinte a taiat salariile, ci criza economica mondiala, devalizarile si dezechilibrele provocate de fostele guvernari psd si pnl. Din cauza crizei economice mondiale, din cauza devalizarilor si dezechilibrelor mostenite de la fostele guvernari, Guvernul Boc nu a avut de unde sa plateasca integral salariile bugetarilor, pentru o scurta perioada de timp. Guvernul s-a consultat in prealabil cu cei mai buni specialisti din ministere, de la Banca Nationala, de la FMI, de la Banca Mondiala, de la UE, s-au facut simulari si s-au ales cele mai bune solutii. Dovada este ca tara a iesit rapid din recesiune si a revenit pe crestere economica. Toate tarile au fost obligate sa adopte masuri dure de austeritate pentru a iesi din recesiune. Fostul presedinte a salvat tara de la faliment, de la dezastru, de la colaps financiar, de la incetare de plati, intr-o perioada extrem de grea de criza economica mondiala. Si in PDL au fost corupti, dar de cateva sute de ori mai putini decat in psd si pnl si care au furat de cateva mii de ori mai putin decat cei din psd si pnl. Daca acum vor fi necesare reduceri de salarii, de vina nu va fi nici premierul, nici ministrul de finante, ci criza economica, care va urma pandemiei. Intr-adevar insa este necesar ca multe cheltuieli aberante sa dispara (se impune desfiintarea pensiilor speciale, injumatatirea salariilor parlamentarilor, desfiintarea finantarii partidelor de la buget, desfiintarea indemnizatiilor falsilor revolutionari, desfiintarea indemnizatiilor falsilor academicieni, de la falsele academii, abrogarea finantarii asa-zisei case regale, abrogarea finantarii Institutului Levantului, confiscarea integrala a averilor marilor corupti si marilor infractori, care au devalizat tara).

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (49)

Modifică Setările