Noile măsuri ale Guvernului Orban

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Presidency.ro
FOTO Presidency.ro

Au trecut deja câteva zile de când Palatul Victoria s-a îngălbenit, ce-i drept, într-o perioadă foarte grea, atât din punct de vedere intern, cât şi extern - raportându-ne la geopolitica regională şi relaţiile complexe pe care marile puteri le au între ele în ultima vreme - şi deja oamenii au început să ceară idei şi rezultate concrete.

Bine, trebuie să punctăm totodată şi faptul că deja au apărut oportuniştii care se jură că au fost PNL-işti de mici şi vor să atingă şi ei cu linguriţa măcar o bucată din felia tortului. Unii duc lucrurile şi la extrem şi încep să verse lacrimi când încep să povestească despre "pribegia" prin care au trecut pe vremea PSD-ului. Penibil... 

Păstrând, totuşi, rigorile opiniei, trebuie să recunoaştem că PNL-ul a făcut o performanţă, dacă e să ne raportăm la faptul că vorbim despre primul guvern liberal de după '89. Brătianu likes this!

Guvernul Ludovic I. Ce se va întâmpla?  

Liberalii pot sta mai mult timp la guvernare dacă prioritizează doar ce este cu adevărat important pentru ţară, dacă reuşesc să implementeze măcar jumătate din ideile scrise în Programul de Guvernare şi dacă gândesc că urmează să facă anumite concesii pentru ca proiectele lor să treacă. Cel puţin asta în Parlament, dacă nu şi în negocierile preliminare...

Nu aş vrea acum şi aici să emit păreri şi tipologii care fac referire la Justiţie, pentru acest subiect este Raportul MCV şi schimbările sunt indicate deja. Bine, găsind şi un echilibru între ce vor ei să facem şi de ce avem nevoie şi noi. România primează!

Reiau, însă, subiectul Parlamentului şi a majorităţii de lucru pentru Guvernul Orban şi ridic un semnal de alarmă vizavi de felul în care liberalii planifică să acţioneze. E clar că majoritatea care a votat moţiunea diferă de majoritatea care a investit Guvernul şi, clar, va diferi de majoritatea pe care PNL-ul o scontează pentru viitor. Pentru viitorul Guvernului, la urma urmei.

Mediul de afaceri românesc. To be or not to be!  

Da, dacă am o mare aşteptare din partea PNL-ului, aceasta este în zona mediului de afaceri. Dacă nici PNL, atunci cine? 

Mediul de afaceri autohton reprezintă, în orice economie, principala sursă de venituri pentru dezvoltarea ţării respective.

Concret, trebuie sprijinite mai mult Întreprinderile Mici şi Mijlocii, să introducă Educaţia Antreprenorială în învăţământ, să continue programele de sprijinire a Start-Up-urilor şi, mai mult, să le îmbunătăţească. Acum, aceste programe au o componentă socială (cât mai multe locuri de muncă), pe când ar trebui să existe o competiţie reală bazate pe business-plan-uri ce stau în picioare. 

Acum să fim sinceri, doar nu te poţi aştepta ca un Start-Up în zona de programare să poată plăti din primul an 6 programatori la un salariu mediu de cel puţin 1.500 Euro net. E greu, dacă nu aproape imposibil...

Cu siguranţă, România are nevoie de dezvoltarea eco-sistemului de Start-Up-uri printr-o legislaţie puternică şi modernă în zona incubatoarelor de afaceri, acceleratoare de afaceri, crowd-funding, business angels, acces la pieţele externe (sprijinit de stat) şi, o administraţie centrală şi locală complet digitalizată şi transparentă.

Sunt deja anumite proiecte legislative în aceste domenii depuse în Parlament, o parte din ele bune, altele nu, însă se mai poate lucra. Cu siguranţă se poate ajunge la o formă finală de legislaţie armonizată şi eficientă în domeniul IMM-urilor.

În încheiere o citez pe J.K. Rowling: "Este imposibil să trăieşti fără să eşuezi la ceva, decât dacă trăieşti atât de prudent încât mai bine n-ai fi trăit deloc, caz în care, ai eşuat din start..."

Să auzim de bine!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite