Politică

articolul urmator

Noile măsuri ale Guvernului Orban

6
8 Nov 2019 08:09:47
Marius Popescu
FOTO Presidency.ro
FOTO Presidency.ro

Au trecut deja câteva zile de când Palatul Victoria s-a îngălbenit, ce-i drept, într-o perioadă foarte grea, atât din punct de vedere intern, cât şi extern - raportându-ne la geopolitica regională şi relaţiile complexe pe care marile puteri le au între ele în ultima vreme - şi deja oamenii au început să ceară idei şi rezultate concrete.

Bine, trebuie să punctăm totodată şi faptul că deja au apărut oportuniştii care se jură că au fost PNL-işti de mici şi vor să atingă şi ei cu linguriţa măcar o bucată din felia tortului. Unii duc lucrurile şi la extrem şi încep să verse lacrimi când încep să povestească despre "pribegia" prin care au trecut pe vremea PSD-ului. Penibil... 

Păstrând, totuşi, rigorile opiniei, trebuie să recunoaştem că PNL-ul a făcut o performanţă, dacă e să ne raportăm la faptul că vorbim despre primul guvern liberal de după '89. Brătianu likes this!

Guvernul Ludovic I. Ce se va întâmpla?
 

Liberalii pot sta mai mult timp la guvernare dacă prioritizează doar ce este cu adevărat important pentru ţară, dacă reuşesc să implementeze măcar jumătate din ideile scrise în Programul de Guvernare şi dacă gândesc că urmează să facă anumite concesii pentru ca proiectele lor să treacă. Cel puţin asta în Parlament, dacă nu şi în negocierile preliminare...

Nu aş vrea acum şi aici să emit păreri şi tipologii care fac referire la Justiţie, pentru acest subiect este Raportul MCV şi schimbările sunt indicate deja. Bine, găsind şi un echilibru între ce vor ei să facem şi de ce avem nevoie şi noi. România primează!

Reiau, însă, subiectul Parlamentului şi a majorităţii de lucru pentru Guvernul Orban şi ridic un semnal de alarmă vizavi de felul în care liberalii planifică să acţioneze. E clar că majoritatea care a votat moţiunea diferă de majoritatea care a investit Guvernul şi, clar, va diferi de majoritatea pe care PNL-ul o scontează pentru viitor. Pentru viitorul Guvernului, la urma urmei.

Mediul de afaceri românesc. To be or not to be!
 

Da, dacă am o mare aşteptare din partea PNL-ului, aceasta este în zona mediului de afaceri. Dacă nici PNL, atunci cine? 

Mediul de afaceri autohton reprezintă, în orice economie, principala sursă de venituri pentru dezvoltarea ţării respective.

Concret, trebuie sprijinite mai mult Întreprinderile Mici şi Mijlocii, să introducă Educaţia Antreprenorială în învăţământ, să continue programele de sprijinire a Start-Up-urilor şi, mai mult, să le îmbunătăţească. Acum, aceste programe au o componentă socială (cât mai multe locuri de muncă), pe când ar trebui să existe o competiţie reală bazate pe business-plan-uri ce stau în picioare. 

Acum să fim sinceri, doar nu te poţi aştepta ca un Start-Up în zona de programare să poată plăti din primul an 6 programatori la un salariu mediu de cel puţin 1.500 Euro net. E greu, dacă nu aproape imposibil...

Cu siguranţă, România are nevoie de dezvoltarea eco-sistemului de Start-Up-uri printr-o legislaţie puternică şi modernă în zona incubatoarelor de afaceri, acceleratoare de afaceri, crowd-funding, business angels, acces la pieţele externe (sprijinit de stat) şi, o administraţie centrală şi locală complet digitalizată şi transparentă.

Sunt deja anumite proiecte legislative în aceste domenii depuse în Parlament, o parte din ele bune, altele nu, însă se mai poate lucra. Cu siguranţă se poate ajunge la o formă finală de legislaţie armonizată şi eficientă în domeniul IMM-urilor.

În încheiere o citez pe J.K. Rowling: "Este imposibil să trăieşti fără să eşuezi la ceva, decât dacă trăieşti atât de prudent încât mai bine n-ai fi trăit deloc, caz în care, ai eşuat din start..."

Să auzim de bine!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Iulian Arion
8.11.2019, 17:42:47

Pentru toate functiile publice trebuie elaborate examene on line cu selectarea aleatoare a 200 de intrebari din 1 000. Ideea concedierii celor angajati de PSD pentru instalarea liberalilor este la fel de toxica si pentru PNL. Partidele parlamentare fiind structuri de tip mafiot, adica nedemocratice, trebuie obligate prin orice mijloace sa promoveze selectia personalului doar pe baza verificarii cunostintelor profesionale.

+1 (1 vot)
Popa .Basca
8.11.2019, 19:29:14

"Noile masuri" ar trebui sa vina in continuarea altora,mai vechi.Care sunta alea?Nu mi-a placut nimic din spectacolul grotesc oferit de Iohannis in toti acestia ani,pentru a avea "Guvernul meu".Pentru toata mascarada pe care a orchestrat-o,pentru toata dezbinarea pe care a produs-o intentionat intre romani,individul asta care a stiut foarte bine sa profite de functia pe care a avut-o pentru a-si oferi o vacanta de 5 ani,intrerupta doar de momentele in care venea sa-si mai bage coada pentru a-si obtine "Guvernul meu",ar mai merita inca 5 ani de vacanta,dar nu la Cotroceni,ci la Poarta Alba.Dupa corcirea cu PDL-ul nu mai am prea mari asteptari de la PNL,dar m-as bucura sa guverneze bine tara.Nu vreau sa aud de "greaua mostenire",fiindca sunt satul de rahatul asta,de la toate guvernele anterioare.Ma uit la mutrele fericite ale guvernantilor si ma intreb ce-i face atat de fericiti.Noi,plebeii,trebuie sa muncim din greu pentru mai nimic si trebuie sa fim atenti si la obstructiile ticaloase ale guvernelor,care ar vrea sa ne ia si ultima sansa la o viata decenta,pentru ca ei,profitorii de profesie,sa poata trai la standarde occidentale sau chiar peste,intretinuti de turma de prosti care-i scarpina intre coarne.Sunt slujitorii nostri,nu stapanii nostri!Sau,cel putin,asa ar trebui sa fie,daca nu ar fi sustinuti de armate de ticalosi si prosti.

0 (0 voturi)
Iulian Arion
8.11.2019, 19:49:11

Basca, Pretentiile la un presedinte sunt sa nu faca de ras Romania. Sa nu aiba complexele de inferioritate ale piticaniei dinaintea lui. Barbatii pitici n-ar trebui alesi in functii de demnitate publica din cauza complexelor de inferioritate si a apucaturilor grandomanice. Barbat pitic inseamna sub 1,8 m inaltime.

-1 (1 vot)
Iulian Arion
8.11.2019, 19:52:36

Alte elemente necesare presedintelui Romaniei. Sa nu aiba numele cu terminatia -escu. Sa nu aiba nume sau prenume de copil: ginel, ninel, pelinel, gigel, didel etc.

-1 (1 vot)
Popa .Basca
8.11.2019, 20:25:37

Arioane,ai avut si comentarii mai bune! Asta este naspa rau de tot!Daca la atat se reduc pretentiile,cred ca am putea gasi cateva mii de femei si vreo doua-trei milioane de barbati prezidentiabili.Daca s-a vrut o gluma,e o gluma proasta.De fapt,traim intr-o gluma proasta.

Vezi toate comentariile (6)