Politică

articolul anterior articolul urmator

Norica Nicolai afirmă că referendumul pe Justiţie nu poate fi validat

8
20 May 2019 11:40:49
Autor: Iulian Bîrzoi
Norica Nicolai FOTO Adevarul
Norica Nicolai FOTO Adevarul

Eurodeputatul ALDE, Norica Nicolai, a susţinut într-un interviu la RFI că referendumul pe Justiţie dni 26 mai nu va putea fi validat deoarece induce nevoia unor schimbări constituţionale. Acest lucru, afirmă eurodeputatul, nu ar fi posibil.

„ALDE consideră că acest referendum este unul electoral, el antrenează modificări legislative. Sunt două decizii ale CCR care ne spun că nu este de admis un referendum care va duce la modificarea Constituţiei, pentru că acolo Constituţia şi legile reglementează o altă procedură. Rămâne la latitudinea fiecăruia să prezinte şi să voteze cu DA sau NU la acest referendum”, a declarat Norica Nicolai, citată de RFI.
 
Eurodeputatul mai spune că s-ar aşteptat ca cei care au promovat referendumul să vorbească mai mult despre el şi critică că în societate există un „dublu mesaj” în privinţa rezenţei la referendum, referindu-se la votul pentru redefinirea familiei de anul trecut.

„Aş fi aşteptat ca cei care l-au promovat să vorbească mai mult, însă nici ei nu o fac. Văd în societatea românească un dublu mesaj. Unii spun prezentaţi-vă la referendum, deşi de pildă la referendumul de familie nu s-au prezentat. Cred că este în continuare o lipsă de respect faţă de instituţiile fundamentale ale democraţiei şi referendumul este unul dintre ele. Dacă îl utilizăm doar din raţiuni electorale, fără să îi dăm suportul pe care îl are în Constituţie şi pe care îl merită, ca o formă democratică de consultare a populaţiei, cred că discredităm şi această instituţie, la fel ca şi altele, care au căzut în derizoriu”, a adăugat aceasta.
 
Norica Nicolai a subliniat că referendumul pe Justiţie din 26 mai nu poate fi validat: „Din punctul meu de vedere, nu poate fi validat acest referendum, pentru că el încalcă şi induce nevoia unor schimbări constituţionale şi acest lucru nu este posibil”, a adăugat eurodeputatul.


Întrebată de ce nu ar fi posibil ca parlamentarii să deschidă o dezbatere despre modificarea Constituţiei, eurodeputata ALDE a răspuns: „Pentru că în momentul de faţă, Parlamentul nu are o majoritate care să-i permită să abordeze o reformă constituţională. Avem nişte reguli foarte clare”.

Hotnews aminteşte însă că validarea referendumului se face de Curtea Constituţională în baza respectării condiţiilor legate de cvorumul de la scrutin, fiind nevoie de prezenţa a 30% dintre alegătorii înscrişi în Registrul electoral. Dintre aceştia jumătate plus unu trebuie să răspundă cu DA la ambele întrebări pentru succesul demersului iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis.

De precizat că referendum este unul consultativ şi, ca atare, ar putea rămâne fără efecte juridice, câtă vreme nu există în Parlament o majoritate care să pună în aplicare rezultatele scrutinului.

Întrebările propuse de şeful statului la referendumul de pe 26 mai sunt:

  • Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie?
  • Sunteţi de acord cu interzicerea ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului în domeniul infracţiunilor, corelat cu extinderea dreptului de a ataca Ordonanţele de Urgenţă direct la Curtea Constituţională?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

_ Alex
20.05.2019, 12:48:24

Pai daca asa spune tovarasa procuror Norica Nicolai... poate asa o fi... sau poate nu... tov. Norica Nicolai minte prin omisiune... are impresia ca toti cititorii sunt idioti, ca aia adunati cu arcanul si dusi la mitingurile PSD. "ARTICOLUL 152 (1) Dispoziţiile prezentei Constituţii privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii." - asta da, nu poate fi modificata prin referendum. Dar orice altceva scrie acolo poate fi modificat prin initiativa cetateneasca... parca puterea apartine poporului, iar poporul isi poate exprima vointa inclusiv prin referendum....nu-i asa tov. procuror comunist Norica Nicolai?

+1 (3 voturi)
Carmen Florea
20.05.2019, 12:57:26

... cum ziceam: daca se aplica legea lustratiei, to'arasa azi mulgea vacile, nu la uluc cu 25 mii euro salariu, bine atunci, bine acum, la vremuri noi tot 'noi, hotii, secretarii, securistii, ghiolbanii care bagau oameni la puscarie numai pt un banc despre Ceausisti, asta facea si jarchina asta, care azi are cuvant despre justitie ... ... si voi chiar nu mai gasiti o foto... ... parca-i la taraba, vanzand tigari pe 'sub' taraba ...

+1 (3 voturi)
gyll
20.05.2019, 12:57:44

Scrofulino!!! Da ce potfi validate? Hoțiile?

+1 (3 voturi)
gyll
20.05.2019, 12:58:02

Scrofulino!!! Da ce potfi validate? Hoțiile?

+1 (3 voturi)
Mircea Nistor
20.05.2019, 13:30:37

Mangaliţa asta cu râtu` mare n-a ajuns încă salam de Sibiu ?!....

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)