Norica Nicolai, în cărţi pentru Transporturi, a mai fost refuzată de Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul Norica Nicolai FOTO Arhiva Adevărul
Europarlamentarul Norica Nicolai FOTO Arhiva Adevărul

Europarlamentarul PNL Norica Nicolai, despre care s-a aflat că ar putea fi succesoarea lui Relu Fenechiu în fruntea Ministerului Transporturilor, a mai fost refuzată în trecut de şeful statului, când liberalii au propus-o pentru a prelua portofoliul Justiţiei.

La începutul anului 2008, preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, să renunţe la nominalizarea Noricăi Nicolai ca ministru al Justiţiei, printr-o scrisoare făcută publică de Administraţia Prezidenţială.

„Percepţia publică negativă cu privire la fapte anterioare în care doamna Nicolai a fost implicată în calitate de senator nu este de natură să conducă la creşterea încrederii în justiţia din România, nici în rândul populaţiei şi nici în rândul partenerilor noştri externi“, se arăta în textul scrisorii.

Argumentul prezentat de Băsescu făcea referire la implicarea acesteia într-un „incident“ care a condus la încălcarea Regulamentului.

„S-a creat impresia că ruda doamnei Nicolai a exercitat un drept de vot pe care nu-l avea, substituindu-se doamnei senator, în mod ilegal, dar cu acordul acesteia“, mai spunea şeful statului.

Totodată, Nicolai a fost acuzată că a instrumentat un dosar penal în urma căruia o persoană nevinovată a fost condamnată şi închisă.

Într-un comunicat al Preşedinţiei se arăta că poliţia a descoperit adevăratul vinovat abia după încarcerare.

„Persoana vinovată şi persoana nevinovată aveau aceleaşi nume şi prenume, dar restul datelor de stare civilă erau diferite. În loc să facă demersuri pentru achitarea primei persoane şi punerea sub acuzare a celei de a doua persoane, în condiţiile legii, doamna Nicolai a modificat mandatul de arestare al persoanei nevinovate, fără să declanşeze începerea urmăririi penale şi un nou proces pentru persoana vinovată. În acest mod, făptuitorul real nu a mai beneficiat de dreptul la apărare, nefiind audiat şi intrând direct în arest, în baza mandatului modificat de doamna Norica Nicolai. Pentru această faptă, doamna procuror a fost sancţionată disciplinar în urma unor rapoarte succesive de control efectuate de inspectori ai Procuraturii locale Olteniţa şi ai Procuraturii Generale", se arată în comunicatul Preşedinţiei de la acea dată.

Ulterior, Mediafax a relatat că, potrivit mapei profesionale a acesteia, informaţiile făcute publice de Băsescu sunt reale.

În cele din urmă, Curtea Constituţională s-a pronunţat în acest caz şi a stabilit că Băsescu are dreptul de a refuza, o singură dată şi motivat, nominalizarea unui ministru.

În Decizia nr. 98 din 7 februarie 2008 a CCR se arată că „preşedintele României, neavând drept de veto, poate să ceară primului-ministru o singură dată, motivat, să facă o nouă propunere de numire a altei persoane în funcţia de ministru“, iar premierul are obligaţia să propună, pentru funcţia de ministru, o altă persoană.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite