Politică

articolul anterior articolul urmator

Nou val de proiecte inutile în Parlament. Temele serioase şi cu impact, amânate

29
23 Jun 2021 06:08:40
Autor: Radu Eremia
Cei doi preşedinţi ai Parlamentului, Ludovic Orban şi Anca Dragu. FOTO Inquam Photos / George Călin
Cei doi preşedinţi ai Parlamentului, Ludovic Orban şi Anca Dragu. FOTO Inquam Photos / George Călin

Aleşii din Legislativ arată, din nou, că amână discutarea temelor serioase şi cu impact, fiind mai degrabă interesaţi de adoptarea unor legi care permit cheltuirea de resurse financiare pentru a celebra alegătorii, mărţişoarele sau înotul.

Zeci de aleşi PNL, printre care Florin Cîţu, Alina Gorghiu şi Monica Anisie, au depus un proiect de lege pentru ca ziua de 26 mai să fie declarată „Ziua Naţională a Alegătorului”. Alegerea datei se referă la 26 mai 2019, zi când au avut loc alegerile pentru europarlamentare, cu o prezenţă neaşteptat de mare pentru un asemenea scrutin (49%). Însă tot pe 26 mai 2019 a fost şi „Referendumul pentru Justiţie”, când românii au fost întrebaţi dacă sunt de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie, dar şi dacă sunt de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare.

Bineînţeles că este lăudat şi demersul lui Klaus Iohannis: „Referendumul pentru Justiţie din 26 mai 2019 a arătat clasei politice dorinţa alegătorilor de a participa activ la procesul democratic, dar a reprezentat totodată premisa unor reforme majore ale sistemului electoral românesc, care au facilitat accesul la vot şi au asigurat condiţii mult mai bune pentru alegători la scrutinele ce au urmat. Ca o reparaţie morală pentru obstacolele întâmpinate de cetăţenii români din străinătate la votul din 26 mai 2019 şi pentru a celebra civismul tuturor celor care au votat în ciuda condiţiilor nefavorabile, considerăm că această zi ar trebui să fie marcată Ziua Naţională a Alegătorului”, explică liberalii în expunerea de motive.

În schimb, din rândul PNL şi al Coaliţiei nu sunt semnale privind îmbunătăţirea procesului pentru votul prin corespondenţă sau cel electronic, un demers care ar ajuta cu adevărat românii care vor să voteze.   

Autorităţile pot aloca bani pentru organizarea de evenimente care să marcheze ziua de 26 mai. De asemenea, în perioada 16 mai-26 mai, Televiziunea Română şi Radio România vor realiza şi vor include în programele lor emisiuni dedicate Zilei Naţionale a Alegătorului. Fie că vor sau nu, în cadrul emisiunilor informative dedicate Zilei Naţionale a Alegătorului trebuie să participe şi reprezentanţi ai AEP.

Sportul, sărbătorit şi el

Zeci de aleşi ai PNL au depus un proiect prin care 19 iulie e declarată Ziua Naţională a Înotului. Proiectul se află pe masa senatorilor, fiind la un pas de adoptare, mai ales că a primit raport favorabil de la Comisia de învăţământ, educaţie şi sport. Prin intermediul proiectului, „autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, societatea civilă precum şi persoanele fizice sau juridice pot acorda sprijin material sau logistic în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor consacrate acestei zile”. Mai mult, Televiziunea Română şi Radio România sunt obligate să difuzeze emisiuni de promovare a evenimentelor dedicate Zilei naţionale a înotului.

Camera Deputaţilor este, de asemenea, la un pas de adoptarea proiectului de lege prin care este instituită Ziua Mărţişorului, pe 1 martie, ca zi de sărbătoare naţională, o iniţiativă legislativă prin care are loc „oficializarea, punerea în valoare şi promovarea unei sărbători populare româneşti ancestrale incluse în patrimoniul universal”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

ovidiu preda
23.06.2021, 06:25:36

Se fac ca lucreaza, dar nu si ca sint platiti

-2 (14 voturi)
Radu Mircea
23.06.2021, 06:50:25

# Aveam in birou un coleg care in fiecare zi de luni isi facea ''ordine'' printre hirtii . Scotea tot ce era hirtie scrisa din fishet si rolbox , le trintea pe birou , mai adauga 2-3 bibliorafturi si pleca cu cafeaua la fumat . Niciun sef nu avea inima sa-i mai dea ceva de lucru unui om atit de ocupat . Asa scapa de sarcini mai toata saptamina , ca daca nu te baga pe teava sefu de luni cind se facea repartitia lucrarilor , o boiereai toata saptamina . Cam asa si cu alesii nostri , au scotocit prin hirtii si au mai gasit cite ceva de votat . Veti vedea peste trei ani cind vor vrea un nou mandat cum se vor lauda ca si-au pus semnatura pe n proroiecte legislative dezbatute si aprobate . Dracu' isi va aduce aminte atunci de inutilitatea muncii lor ???

+14 (14 voturi)
Constantine Constantine
23.06.2021, 07:15:25

Precis i-a lovit covidul! Nu ati auzit ca se lasa cu probleme neurologice si psihice? Le trec prin cap toate dracoveniile care pentru a deveni legi au nevoie de consultanta,adica iesiri de parale de la buget .

-4 (16 voturi)
Vanatorul/d.c.
23.06.2021, 08:13:49

Din ciclul „Cand comentatorii spun ceea ce jurnalistii obedienti regimului incearca sa ascunda” ”..astia de la PNL sunt doar niste caricaturi putin mai comice decat cele la la USR ...:)) Au toate partile urate ale PSD-ului ... dar in plus sunt complet lipsiti de valente intelectuale si proprietati democratice ...:)) Candidatul PNL la cea mai importanta functie din Stat ... este de departe cel mai incompetent si inadecvat personaj ajuns in acesta pozitie ... macar in ultima suta de ani ... din istoria Romaniei. Pe langa Klaus Werner ... orice alt bugetar care ocupa orice alta functie din aparatul bugetar ... pare deja ... ultra-calificat ...:)) Ministrii 'liberali' si crypto-maxistii de la USR ... din Guvernele Iohannis (deja 3 la numar) ... pot sa intre usor ... in Hall of Fame ... pentru cele mai ridicole si sinistre emanatii guvernamentale din ultimii 30 de ani. Altfel ... masurile si politicile 'liberale' ... la care s-au adaugat mai nou ... junior-partenerii usr-isti ... se incadreaza in tiparul normal de ... fiscalitate excesiva, scaderea nivelului de trai, saracirea claselor mici si mijlocii, promovarea agresiva a intereselor corporatiste de alte nationalitati, promovarea dreptului si culturii vest-europene in detrimentul dreptului si culturii romanesti, un partid anti-liberal si anti-nationalist ... cu scopul clar de a distruge orice forma de industrie, agricultura, turism autohtone, de a transforma Romania ... intr-o piata de desfacere cat mai uniforma, a produselor sub-standard ale marilor economii europene ... care nu prea mai au unde sa desfaca produse de o calitate atat de slaba ... cresterea datoriei de tara, asa incat sa se asigure si indatorarea generatilor viitoare ... fata de Sovietele Vestice ... si nu in ultimul rand ... depopularea progresiva a tarii ... de populatie activa ... aici ... UE a stabilit un target clar ... guvernele 'liberale' si neo-maxiste ... trebuie sa trimita in 6 milioane romani ... ca si forta de munca ieftina si prostuta ... in economiile vestice ... din ce in ce mai constipate... business as usual ... pentru PNL and Friends ...:))” (Catalin Adamescu)

-10 (14 voturi)
Vanatorul/d.c.
23.06.2021, 08:15:28

Adrian Majuru despre România regimului mitomano-cleptocrato-iohannist-neosecuristic: ”Impostorul şi gesturile lui sunt fără de pedeapsă iar dacă mai şi reuşeşte să convingă, transformând impostura în bunăstare sau bani, în mentalul colectiv personajul se transformă într-un element pozitiv. Dacă falsificatorul de opinii reuşeşte să se impună prin comportament agresiv este identificat de popor ca un „om de succes”. Şi totul într-o continuă manevră colectivă de eludare a mizeriei sociale. În afară de un destin individual există şi un destin colectiv, iar în matricea universală laşităţile colective se adună şi impun reacţii anti-elită. Laşitatea, mizeria şi memoria scurtă reprezintă o acumulare fantastică a dezastrului.”

-6 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările