Noua gafă a premierului. Cum i-a schimbat Dăncilă genul lui Jean-Claude Juncker

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viorica Dăncilă a vorbit marţi, la Parlament, despre nevoia de a avea un consens între partide înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, aşa cum au căzut de acord Klaus Iohannis şi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu. Astfel, prim-ministrul a explicat că este de acord cu cei doi, dar a făcut şi o nouă greşeală gramaticală, explicând că „însăşi” Jean-Claude Juncker a cerut un armistiţiu.

Premierul Viorica Dăncilă a încurcat, marţi dimineaţa, adjectivul pronominal de întărire, nereuşind să facă acordul corect cu substantivul de gen masculin. Aceasta a încercat să explice faptul că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a cerut personal ca în România să existe un acord între partide, pentru ca luptele interne să ia sfârşit înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului UE. Cu toate acestea, Viorica Dăncilă a folosit expresia „însăşi preşedintele Jean-Claude Juncker”, forma corectă fiind cea de masculin „însuşi preşedintele”. 

„Acest armistiţiu a fost cerut însăşi (sic!) de preşedintele Comisiei Europene. Pentru a prelua preşedinţia Consiliului UE, trebuie să pui pe locul doi luptele interne. Cred că trebuie să dăm dovadă de mai multă înţelepciune. Nu am avut această discuţie cu domnul Dragnea, dar sunt convinsă că domnul preşedinte îşi doreşte consens pe durata preşedinţiei, pentru că este un om politic cu multă experienţă care ştie importanţa acestui lucru”, a explicat premierul întrebată dacă este în continuare de acord cu un consens între partide.

Viorica Dăncilă a mai precizat că evaluarea miniştrilor din Cabinetul pe care îl conduce este gata şi că în cel mult o săptămână ar trebui să aibă loc şi întâlnirea liderilor social-democraţi pentru a oferi un punct de vedere politic. 

„Evaluarea miniştrilor s-a făcut în funcţie de programul de guvernare, dar şi în funcţie de măsurile discutate în Congres. Nu vă pot da nume, repet, evaluarea s-a făcut în funcţie de măsurile din programul de guvernare. Eu prezint evaluarea, dar trebuie să avem un vot şi din punct de vedere politic. Eu nu pot să spun acum «va pleca un număr de atâţia miniştrii». Vom avea o discuţie pe fiecare minister în parte. Nu am stabilit încă data şedinţei. Cred că este necesar ca într-o săptămână să avem această discuţie”, a declarat Dăncilă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite