Politică

articolul anterior articolul urmator

Noua găselniţă a binomului Dragnea–Tăriceanu pentru revizuirea sentinţelor

14
15 Oct 2018 20:04:31
Autor: Radu Eremia
Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea.
Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea.

Comisia juridică din Senat a dat un aviz pozitiv pentru proiectul de lege iniţiat de Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, care prevede declasificarea hotărârii CSAT numărul 17/2005 privind combaterea corupţiei, adică documentul care stă în spatele protocoalelor încheiate între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul General, inclusiv cu DNA.

Potrivit unui articol al proiectului, în cauzele care au fost pronunţate hotărâri definitive şi în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, cum e şi cazul interceptărilor, sunt supuse revizuirii, adică poate duce la o nouă judecată a dosarului.

Amendamente noi

„Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim, de efectele produse de documentele prevăzute la articolul 1 (n.r. - Hotărârea CSAT 17/2005) au posibilitatea, în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit”, prevede modificarea adusă articolului 4, de unul dintre iniţiatorii proiectului, deputatul PSD Mircea Drăghici, modificare făcută în şedinţa de luni a Comisiei juridice. Termenul iniţial, în forma proiectul înregistrat la Senat, în care te puteai adresa instanţelor era de şase luni.

Pentru ca iniţiatorii să fie şi mai precişi în demersul lor final, adică acela de a putea contesta deciziile luate de instanţe, Drăghici a mai venit cu alt amendament, aprobat de colegii săi de coaliţie în şedinţa Comisiei juridice.

„Cauzele în care au fost pronunţate hotărâri definitive şi în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, în perioada de existenţă a documentelor prevăzute la articolul 1 şi până la intrarea în vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competenţa revine primei Instanţe care a soluţionat fondul cauzei“, arată noul articol al iniţiativei care trebuie să treacă de votul plenurilor atât în Senat, cât şi în Camera Deputaţilor.

De altfel, iniţiatorii văd în aceste protocoale sursa unor „grave abuzuri“ şi „încălcarea unor drepturi constituţionale ale persoanelor aflate în urmărirea penală sau inculpate în procese penale“, de parcă o conduită a cetăţeanului simplu nu ar fi fost respectarea legilor, astfel încât să nu se ajungă în instanţă.

Nemulţumirea lui Tăriceanu

Un alt iniţiator al legii, Tăriceanu, declara, luni, despre existenţa protocoalelor între serviciile de informaţii şi alte instituţii drept cea mai mare calamitate din ’90 încoace. „Nu cred că putem să avem, să discutăm despre o justiţie normală şi de stat de drept, atâta vreme cât există protocoale secrete între serviciile de informaţii şi instituţii din justiţie - cred că e cea mai mare calamitate din domeniul justiţiei, din 1990 încoace, cu care avem de-a face“, a declarat liderul ALDE, care a subliniat că aşteaptă ca proiectul de lege să ajungă lunea viitoare în plenul Senatului. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Manole Scarlat
15.10.2018, 20:45:37

Mi se pare normal. S-a terminat spionii în România şi SRI nu mai are cu ce să se ocupe decât să urmărească îndemnurile la vot şi angajările fictive ?

-3 (5 voturi)
Camelian Propinatiu
15.10.2018, 21:25:02

La nivelul de corupţie din RO erau argumente să aducem şi servicii străine anticorupţie. Nu era ca acuma, când nu se mai fură deloc, din frică de Dumnezeu.

-1 (3 voturi)
Manole Scarlat
15.10.2018, 21:40:11

Camelian Propinatiu: Discuţia despre anticorupţie e la fel ca lupta anti-drog, trebuie mai întâi să se dorească. Aşa de tare se luptă în lume împotriva producătorilor şi traficanţilor de droguri că până să-i termine consumul drogurilor o să fie declarat legal.

-2 (4 voturi)
M Costi
15.10.2018, 20:53:18

@Radu Eremia - Ce fel de "stat de drept" este acela in care magistratii au protocoale secrete cu spionii iar spionii urmaresc modul cum magistratii fac justitie ? Puteti da un exemplu de acest fel din Lumea civilizata ?

-1 (3 voturi)
110 000 de GAZATI
15.10.2018, 22:38:08

m.costi Omul prost are obiceiul de a demoniza un termen, pe care de obicei nici nu-l intelege si o tine langa, repetandu-l pana ii devine obsesie. Omul ticalos cunoaste aceasta meteahna a prostului si-l intarata manic cu termenul neinteles si demonizat, manipulandu-l. Nu ma intreb in care categorie din cele descrise mai sus te-ai inscrie, stiind ca le imbini armonios pe amandoua. Definirea cadrului de cooperare intre institutiile statului este un procedeu firesc si necesar, oricum s-ar numi documentul bilateral respectiv, termenul protocol ar fi o posibilitate, desi semantic este un semn de stagacie. In limba greaca, de unde provine, Protocol inseamna Primul Clei, facilitarea colaborarii adica. Demonizarea acestor intelegeri firesti dintre institutii isi gaseste sursa in ticalosia borfasilor disperati de urmarirea eficienta a mijloacelor technice moderne, care facusera aproape imposibile aranjamentele lor marsave pentru furt, delapidare si josniciile lor de trafic de influenta. In coordonare cu criminalii Dan Voiculescu, Ghita, Andronic, Adamescu, Adrian Sarbu si Paunescu, borfasii din PSD, Alde, PMP si UDMR au ticluit demonizarea acestor protocoale in baza carora ei erau urmariti. Imbecilii televizioti au luat de bune balivernele lor si au inceput sa ingane mantra prostiei lor: "protocoale, rotocoale, portocale, cinci ocale" neinteegand nimic, dar hulind si blestemand in negura si obtuzitatea mintii lor. Este o marsavie de toata jalea si o provocare a reflexului de scarba pentru o asemenea cloaca mentala. Tot de scarba pleaca 20 de romani PE ORA, accelerand astfel procesul de sedimentare al drojdiei fetide din acest popor. In curand va veti minti unul pe altul, voi lepadaturile din INTACT- PSD-Vocea Rusiei. Nu va mai asculta deja mai nimeni, dupa cum ati descoperit tzukalul la referendumul urii esuat, cu toate ca faceati spume la bot de isterie arvunita.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările