Noua lege a parteneriatului civil: ce drepturi vor avea homosexualii. Surse: PNL i-a interzis Marei Mareş să semneze iniţiativa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Florin Manole, responsabilul PSD pentru Legea parteneriatului civil. FOTO Eduard Enea
Petre Florin Manole, responsabilul PSD pentru Legea parteneriatului civil. FOTO Eduard Enea

PSD, ALDE, UDMR şi USR vor depune zilele viitoare un proiect de lege  care va reglementa parteneriatul civil atât pentru cuplurile homosexuale, cât şi heterosexuale. PNL încă şovăie. Biserica Ortodoxă respinge ideea de parteneriat civil, deşi noua lege nu permite căsătoriile între homosexuali sau adopţiile de către cuplurile de acelaşi sex.

Puterea şi Opoziţia au ajuns la un acord de principiu pe legea parteneriatului civil, susţin surse politice pentru „Adevărul”. Proiectul, care a fost scris de CNCD în colaborare cu Asociaţia Accept, va fi depus miercurea viitoare la Parlament, fiind asumat de PSD, ALDE, UDMR şi USR. Deocamdată, PNL, în ciuda doctrinei liberale, stă deoparte. Potrivit unor surse politice, conducerea PNL i-a interzis deputatei Mara Mareş, şefa organizaţiei de tineret, să semneze vreun proiect legislativ privind parteneriatul civil, în condiţiile în care partidul este divizat între tabăra conservatoare şi cea liberală. Ca iniţiatori vor figura Petre Florin Manole (PSD), Cristian Ghinea (USR), Csoma Botond (UDMR), iar ALDE încă nu a stabilit un nume. La discuţii a participat Steluţa Cătăniciu, dar care n-ar vrea să susţină demersul până la capăt. De altfel, proiectul principala voce din ALDE pe această temă e Renate Weber, dar aceasta e europarlamentar, deci nu poate semna proiectul de lege. 

Mizele din noua lege

Proiectul care va ajunge pe masa Parlamentului permite încheierea unui parteneriat civil atât între cuplurile homosexuale, cât şi între cele heterosexuale. Din punct de vedere juridic, cuplul format dintr-un bărbat şi o femeie care nu vor să-şi legalizeze relaţia prin căsătorie o pot face la notar prin parteneriat civil. De asemenea, persoanele de acelaşi sex care formează un cuplu vor beneficia de drepturi la moştenire şi de protecţie socială. 

Potrivit iniţiatorilor, noua lege nu va interzice explicit căsătoria între persoanele de acelaşi sex pe motiv că ar fi inutil, atâta vreme cât Codul Civil permite doar căsătoria între bărbat şi femeie. „Între parteneriat civil şi căsătorie sunt mai multe diferenţe, care decurg din texte constituţionale diferite. În primul rând, căsătoria e reglementată de Constituţie, care o defineşte ca legătura între soţi. Mai departe, CCR a spus că soţi înseamnă bărbat şi femeie.În plus, mai există şi definiţia din Codul Civil, care pemite doar căsătoria între bărbat şi femeie. Noi nu ne atingem de nicio reglementare referitoare la căsătorie. În acelaşi timp, în Constituţie există şi articolul 26, privind protecţia vieţii de familie, ceea ce înseamnă că există viaţă de familie şi în afara căsătoriei. Duc sau nu o viaţă de familie un bărbat şi o femeie care trăiesc împreună de 40 de ani? Sunt familie? Evident că da. Sunt protejaţi de Articolul 48 din Constituţie, privind căsătoria? Nu. Dar sunt protejaţi de Articolul 26, privind viaţa de familie”, a spus, pentru „Adevărul”, deputatul PSD Petre Florin Manole.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe (BOR), Vasile Bănescu, crede că protecţia oferită de Codul Civil familiei tradiţionale este insuficientă. Bănescu este de părere că o eventuală legalizare a parteneriatului civil este „primul pas spre legalizarea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex” iar menirea sa este „de a face încetul cu încetul acceptată ideea de căsătorie între aceste persoane”.

Deputatul PSD Petre Florin Manole răspunde cu duhul blândeţii. „Nu sunt de acord cu opinia domnului Bănescu, dar la orice critică eu aleg să fiu un bun ceştin şi să întorc şi celălalt obraz”, a răspuns Manole.

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, care susţine parteneriatul civil chiar dacă partidul său ezită să se poziţioneze, demontează  motivele invocate de Vasile Bănescu. „Mi se pare nefericit acel argument care spune că «parteneriatul civil este primul pas spre legalizarea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex» şi, de aceea, trebuie respins. Noi nu putem respinge un proiect legislativ bun pe o ipoteză despre viitor: e bun azi, dar mâine s-ar putea schimba. Faptul că orice lege se poate schimba mâine nu înseamnă că nu ar mai trebui să legiferăm deloc azi. Deci, pentru moment, nu am găsit niciun argument valid împotriva proiectului, iar argumentele religioase, oricât ar fi de solide teologic, nu pot decide legislaţia unui stat laic”, a scris Raeţchi pe Facebook.

Cuplurile gay nu pot înfia copii

Proiectul de lege interzice în mod explicit ca persoanele de acelaşi sex care formează un cuplu, fie el recunoscut prin parteneriat civil, să poată înfia copii. „Soţii de sexe diferite au dreptul la adopţie, în schimb, partenerii de acelaşi sex nu pot înfia copii. Nu ne atingem de valorile căsătoriei creştine”, a explicat Petre Florin Manole.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite