Politică

articolul anterior articolul urmator

Noul slogan USL: Mai multă corupţie, mai puţină transparenţă

10
3 Jul 2013 09:45:14
Ioana Lupea

USL a primit în decembrie votul cu promisiunea că nu va abuza de încrederea cetăţenilor şi de puterea pe care aceştia i-au dat-o. Că nu va redistribui resursele doar către politicieni şi clientela lor, ceea ce votanţii au reproşat PDL că a făcut .  Victor Ponta şi-a luat înapoi promisiunea de transparenţă în cheltuirea banilor publici.

Legea care permite regiilor autonome şi companiilor de stat să achiziţioneze bunuri şi servicii  fără licitaţie reprezintă practic tranzacţionarea încrederii cetăţenilor în favoarea clientelei politice. Licitaţia transparentă şi procedurile aferente, controlul de legalitate şi contestaţia, au dispărut complet în cazul  acestor instituţi, după ce chiar USL le instituise în ianuarie. Instituţiile, primării, ministere, agenţii etc vor putea şi ele să se dedea la achiziţii publice fără licitaţie în limita unui plafon ce a fost şi el majorat, de opt ori!

Răzvan Oraşanu a citit legea legea de modificare a unei ordonanţe guvernamentale pentru romaniacurata.ro (http://www.romaniacurata.ro/pasarile-lui-alfred-hitchcock-si-contractele-de-achizitii-publice-4044.htm). Şi ce a găsit? "Pragurile au fost ridicate substanţial. Nu mai este 40.000 de euro cum era în 2006, ci 130.000 la contractul de furnizare. Nu mai este 40.000 de euro, ci 130.000 la contractul de servicii. Şi nu mai este 250.000 de euro ci – ţineţi-vă bine !- 5.000.000 de euro la contractul de lucrări. Deci o creştere de opt ori, ascunsă în şase rânduri pe pagina 8 (în josul paginii), într-un document de 15 pagini de modificări ale legii". Trebuie să fi curs şampania râuri, răuri  în republica lui Mazăre.

Ce înseamnă asta? Şefii companiilor de stat şi regiilor autonome numiţi politic vor putea să încheie orice contract cu clienţii politici potrivit comenzii primite de la partid sau după bunul plac, iar cei ai ministerelor, primăriilor, agenţiilor, la fel, doar că nu fără limită precum primele. Acum înţelegem mai bine de ce a fost scurtat mandatului managerului belgian al Tarom şi au demisionat managerii profesionişti străini de la CFR SA şi CFR Marfă, ca înlocuitorii lor să deschidă larg băierele bugetului. 

Şi totul se întâmplă la doar două săptămâni după ce cancelarul Germaniei îi spunea la Berlin premierului României Victor Ponta: "Dorim să fim in continuare un partener al ţării, dar în Romania trebuie să fie respectate standardele de drept, să fie combătută corupţia şi să existe mai multă transparenţă" . Cum răspunde USL cetăţenilor care i-au dat votul şi cancelarului Germaniei? Prin crearea cadrului legal pentru mai multă corupţie şi mai puţină transparenţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Vanatorul/d.c.
3.07.2013, 10:02:57

Hopa..! D-na Lupea tinde sa redevina jurnalist adevarat..Unul "pur-sange", gata sa spuna raspicat si argumentat adevarul, indiferent cate "antipatii" poate atrage din partea puslamaleor politice mincinoase si penale care vor simti..ofuscate de atitudinea dumneaiei, demna si curajoasa..! Felicitari..! Azi v-ati mai ales cu un fan..! Unul gata sa va sustina discursul anticorupie, "pana-n panzele albe" ale onestitatii si corectitudinii..!

+2 (14 voturi)
Vanatorul/d.c.
3.07.2013, 10:17:22

Erata: randul 3, "se vor simti" in loc de "vor simti"; randul 4, "coruptie" in loc de "corupie". Graba si..entuziasmul, bate-le vina..!

-3 (9 voturi)
D D
3.07.2013, 10:40:26

USL pune pe picioare cel mai mare jaf din istoria Romaniei postdecembrista. USL va deturna TOTI banii de la bugetul statului catre clienta politica, avand legea in mana.

+6 (12 voturi)
Catalin Mattei
3.07.2013, 10:47:34

Ioana Lupea: aveti partial dreptate. in actualul context politic temerile dumneavoastra sunt absolut indreptatite. Firmele de stat sunt foarte des folosite ca paravan pt ca puterea politica sa faca rost de fonduri pentru clientii politici. Fiecare guvern din 1990 a facut acest lucru fara sa fie prea mult deranjate de "zgomotul strazii". Daca am fi intr-o tara normala cu un grad mic de coruptie legea aceasta ar fi chiar utila managerilor caci le permite sa se pozitioneze mult mai repede pt castigarea unor avantaje concurentiale. Din pacate in acest moment reactia oamenilor este extrem de lenta sau chiar lipseste cu desavarsire. Repetatele deziluzii au facut ca spiritul civic sa fi murit din pacate iar reactiile pro sau anti sunt de cele mai multe ori apanajul zonelor papusate chiar de factorii politici si nu de o societate civila care ar trebui sa fie foarte puternica pt a controla in mod eficient factorul politic

+4 (8 voturi)
gogu58
3.07.2013, 12:24:52

De unde ati scos ciferle astea ? 83. Articolul 19 se modifică şi va avea următorul cuprins: «Art. 19. - Autoritatea contractantă achiziţionează direct produse, servicii sau lucrări, în măsura în care valoarea achiziţiei, estimată conform prevederilor secţiunii a 2-a a prezentului capitol, nu depăşeşte echivalentul în lei a 30.000 euro exclusiv T.V.A. pentru fiecare achiziţie de produse ori servicii, respectiv a 100.000 euro exclusiv T.V.A. pentru fiecare achiziţie de lucrări. Achiziţia se realizează pe bază de document justificativ.»”

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările