Noul slogan USL: Mai multă corupţie, mai puţină transparenţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

USL a primit în decembrie votul cu promisiunea că nu va abuza de încrederea cetăţenilor şi de puterea pe care aceştia i-au dat-o. Că nu va redistribui resursele doar către politicieni şi clientela lor, ceea ce votanţii au reproşat PDL că a făcut .  Victor Ponta şi-a luat înapoi promisiunea de transparenţă în cheltuirea banilor publici.

Legea care permite regiilor autonome şi companiilor de stat să achiziţioneze bunuri şi servicii  fără licitaţie reprezintă practic tranzacţionarea încrederii cetăţenilor în favoarea clientelei politice. Licitaţia transparentă şi procedurile aferente, controlul de legalitate şi contestaţia, au dispărut complet în cazul  acestor instituţi, după ce chiar USL le instituise în ianuarie. Instituţiile, primării, ministere, agenţii etc vor putea şi ele să se dedea la achiziţii publice fără licitaţie în limita unui plafon ce a fost şi el majorat, de opt ori!

Răzvan Oraşanu a citit legea legea de modificare a unei ordonanţe guvernamentale pentru romaniacurata.ro (http://www.romaniacurata.ro/pasarile-lui-alfred-hitchcock-si-contractele-de-achizitii-publice-4044.htm). Şi ce a găsit? "Pragurile au fost ridicate substanţial. Nu mai este 40.000 de euro cum era în 2006, ci 130.000 la contractul de furnizare. Nu mai este 40.000 de euro, ci 130.000 la contractul de servicii. Şi nu mai este 250.000 de euro ci – ţineţi-vă bine !- 5.000.000 de euro la contractul de lucrări. Deci o creştere de opt ori, ascunsă în şase rânduri pe pagina 8 (în josul paginii), într-un document de 15 pagini de modificări ale legii". Trebuie să fi curs şampania râuri, răuri  în republica lui Mazăre.

Ce înseamnă asta? Şefii companiilor de stat şi regiilor autonome numiţi politic vor putea să încheie orice contract cu clienţii politici potrivit comenzii primite de la partid sau după bunul plac, iar cei ai ministerelor, primăriilor, agenţiilor, la fel, doar că nu fără limită precum primele. Acum înţelegem mai bine de ce a fost scurtat mandatului managerului belgian al Tarom şi au demisionat managerii profesionişti străini de la CFR SA şi CFR Marfă, ca înlocuitorii lor să deschidă larg băierele bugetului. 

Şi totul se întâmplă la doar două săptămâni după ce cancelarul Germaniei îi spunea la Berlin premierului României Victor Ponta: "Dorim să fim in continuare un partener al ţării, dar în Romania trebuie să fie respectate standardele de drept, să fie combătută corupţia şi să existe mai multă transparenţă" . Cum răspunde USL cetăţenilor care i-au dat votul şi cancelarului Germaniei? Prin crearea cadrului legal pentru mai multă corupţie şi mai puţină transparenţă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite