Politică

articolul anterior articolul urmator

Nu Băsescu e de vină!

100
13 Dec 2012 22:20:11
Iulian Andrei Crăciun

O prietenă dintr-o altă ţară, ba chiar din altă lume, din nord, îmi cere să îi explic rezultatul alegerilor noastre parlamentare.

Îi răspund aşa: „Alegerile în România, pe scurt? Hoţii sunt votaţi de cei care nu muncesc, ca să îi fure pe proştii care muncesc“. Sunt, desigur, excesiv, dar altfel n-ar pricepe nimic.

Mă întreabă previzibil, deşi greşit: „Preşedintele Băsescu e de vină?“. Am încercat să fiu concis: „Nu, noi suntem de vină. Băsescu e doar suma slăbiciunilor noastre. Să arunci totul pe un singur om înseamnă să gândeşti primitiv, nu politic. Şi această gândire de trib e întreţinută de televiziunile isterice pentru un public lipsit de educaţie şi de simţ civic, un public de cetăţeni fictivi, părăsiţi şi de ei înşişi. În România se votează interlopi, se votează cunoscutele amante ale celor mai abuzivi şi mai abjecţi dintre lideri, se votează fiii şi fiicele celor care le-au ucis, alegătorilor, viitorul. Traian Băsescu a câştigat mizând pe anticorupţie şi a pierdut fiindcă a ajuns să patroneze un sistem la fel de corupt şi de arogant ca acela dinaintea sa. Preşedintele acesta nu este un accident în istoria noastră, chiar aici ducea istoria noastră postcomunistă. În plus, ţara este mai jos ca oricând. După aderarea din 2007, a fost din nou părăsită de cei mai buni dintre oamenii ei, care, pur şi simplu, au evadat şi nu cred că se vor mai întoarce“. A tăcut. 

După cum probabil cititorii acestui ziar ştiu, de alegeri i-am preferat pe cei cu lepră celor la costum. Am mers în leprozeria de la Tichileşti, să scriu de acolo, să respir un aer mai curat. Nu am votat. În colegiul meu (un fel de a spune, după cum s-a şi dovedit, colegiile nu sunt ale noastre, sunt ale lor) aveam de ales între un securist de duzină şi un copil de bani gata, un gângav lacom, îl cunosc.

Drumul spre Tulcea nu este drumul spre Compostela, dar dacă ţii ochii deschişi înţelegi. Căruţe, dar şi limuzine, palate ţigăneşti, ba chiar şi un cetăţean turmentat, dar cu drept de vot, care combătea frigul pătrunzător nu cu o căciulă de oaie, cum se face, ci cu o cască de motociclist. O avea, pesemne, de la copiii plecaţi în Occident să se salveze şi să îl întreţină. 

Punctul de vedere al călătorului: o ţară subdezvoltată cronic, o lume de asistaţi social, cumpărată la preţ mic. În stânga mea conduce cineva, la radio cântă Tudor Chirilă, citesc „De ce este România altfel“, de Lucian Boia. Istoricul are dreptate până la ultimul punct. Ţara aceasta a crescut într-un fel anume, strâmb, şi cum să o mai îndrepţi? Un capitol de forţă al eseului: minciuna din 1989. Din minciuna aceasta vin, venim toţi. Din nou, e prea târziu. Cancerul, dacă nu îl elimini din organism, te va ucide. Societatea românească este un organism din care celulele sănătoase s-au retras sau duc încă, în numele lui Don Quijote, lupte punctuale, cu rezultate enorme care nu schimbă nimic fundamental.

În afara sistemului, aici, nu se poate trăi. Poţi să supravieţuieşti, periferic, în mizerie, sau să te adaptezi. Dacă te adaptezi trebuie să renunţi la tot binele pe care îl aduce adevărul. Public, aici se trăieşte în minciună. România are un patron spiritual: domnul nostru Caragiale, fireşte. Măcar acum, în majoritatea Marelui Plagiator şi a Mareşalului Somnului, să nu uităm acest amănunt biografic: Caragiale a fugit şi el, să îşi trăiască ultimii ani şi să moară, liniştit, la Berlin. 

Nu Băsescu e de vină, deşi, când îşi va fi sfârşit capitolul de istorie, va lăsa România nici mai bună, nici mai rea decât în 2004. O va lăsa la fel. Animalul acesta politic, care a rupt ţara în două, nu a fost, deci, nici satanic, nici salvator. A fost inutil.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Menumorut
13.12.2012, 22:31:53

"O va lăsa la fel. Animalul acesta politic, care a rupt ţara în două, nu a fost, deci, nici satanic, nici salvator. A fost inutil." Faina fraza..Problema e ca s-a"lasat" pe el altfel decat in 2004...Si tocmai cu asta m-a mintit..in 2004, cand l-am votat....Ca tara vva fi altfel..si el la fel...Se pare ca a fost ..invers...

-1 (9 voturi)
Menumorut
13.12.2012, 22:33:05

Rectific..el a fost a fel....Altfel am crezut eu ca va fi....Si numai eu...

-1 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
13.12.2012, 23:05:08

Comentariu considerat abuziv.

Vladimir Afanasiev
13.12.2012, 22:45:14

Domnul Presedinte Traian Basescu va fi vinovat ,daca nu la desemna pe domnul Ponta ca Prim ministru.Ca acesta sa le demonstreze romanilor ca el ii poate ferici. SI TOCMAI ATUNCI ROMANUL POATE CA SA TAVALI DE RAS, ADUCANDU-SI AMINTE DE VOTUL EXPRIMAT !!!

+2 (4 voturi)
Ara Brandiana
14.12.2012, 01:00:14

Consider ca singura vina pe care o are Presedintele Traian Basescu e ca l-a numit pe Victor Ponta premier. Daca incearca sa repare greseala isi va atrage oprobiul poporului dar daca va persista in greseala, numindu-l pentru a 2-a oara premier, va iesi de pe scena triumfator pentru ca a respectat vointa si suveranitatea poporului....iar dupa el, potopul....potopul lui Ponta! A incercat cat a putut sa tina portile barajului inchise dar cu vointa poporului nu te joci, asa ca mai degraba ar profita de acest avantaj pentru a-si prezerva locul in cartea de istorie.

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările