Nu lăsăm pe nimeni în urmă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Începe o nouă epocă pentru Partidul Naţional Liberal. Schimbarea a devenit evidentă imediat după votul de la Congres pentru Florin Cîţu. Şi a continuat cu Consiliul Naţional pentru alegerea noii echipe de conducere. O confruntare democratică care a arătat nevoia PNL de a se adapta la schimbările din societate şi de a fi partidul tuturor românilor.

Tocmai din acest motiv, PNL a înfiinţat o funcţie specială de vicepreşedinte cu atribuţii în domeniile drepturilor omului, protecţiei minorităţilor etnice, religioase şi a grupurilor vulnerabile de orice natură – o funcţie pe care mă simt onorată să o deţin.

Despre drepturile omului se vorbeşte mult în teorie şi se face mai puţin în practică. Pe un fond internaţional instabil: pandemia, crizele refugiaţilor, raporturile de forţă între puteri, evoluţiile tehnologice etc. Şi când misoginismul, antisemitismul, rasismul şi ura inexplicabilă faţă de „altul” găsesc un loc călduţ în sânul gândirii iliberale, promovate în campanii de dezinformare. Iar această situaţie trebuie să se schimbe. Drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor nu sunt nici moft, nici lux.

Pandemia Covid-19 a evidenţiat poate cel mai clar neajunsurile politicilor pentru protejarea grupurilor vulnerabile. Restricţiile impuse în întreaga lume au afectat, în mod disproporţionat, femeile, bătrânii, persoanele cu dizabilităţi, anumite grupuri etnice. Am înregistrat o creştere vertiginoasă a cazurilor de violenţă domestică, exacerbarea izolării sociale în cazul vârstnicilor şi a persoanelor cu nevoi speciale, intensificarea discriminării etnice şi restricţionarea accesului la diverse servicii medicale (spre exemplu, întreruperea de sarcină).

Pandemia a dovedit întregii comunităţi internaţionale că unele dintre principiile de bază ale individualismului, cum ar fi dreptul la demnitate, la viaţă privată, egalitatea de şanse, sănătate etc, sunt fragile în vreme de criză. Iar direcţia firească trebuie să fie corectarea acestei situaţii.

PNL a fost încă de la înfiinţarea sa principala forţă de pe scena politicii româneşti care a militat pentru progresul social şi pentru adaptarea României la standardele internaţionale. Noua conducere duce angajamentul PNL faţă de liberalismul autentic mai departe. În PNL se vor regăsi toate curentele de gândire, respectarea valorilor europene şi apărarea drepturilor omului fiind condiţia de bază. Iar înfiinţarea acestei funcţii este o dovadă clară în acest sens.

Strategia este asigurarea unui cadru pentru formularea de strategii politice în domeniu, îndeplinirea angajamentelor pe care România şi le-a asumat în plan internaţional şi la nivel european. Să combatem discriminarea de orice natură, inegalităţile sociale, izolarea socială şi să eradicăm violenţa împotriva grupurilor vulnerabile.

România a semnat Agenda ONU pentru Dezvoltare Durabilă 2030. Am promis atunci să „nu lăsăm pe nimeni în urmă”! PNL nu a uitat această promisiune. Iar vicepreşedintele PNL pentru drepturile omului şi grupuri vulnerabile, împreună cu un Guvern liberal, reprezintă garanţia că România îşi va ţine promisiunea.

   


 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite