Politică

articolul anterior articolul urmator

Nu, nu, nu...

19
3 May 2021 00:01:17
Cristian Preda
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

În săptămâna patimilor, coaliţia a adoptat o postură total defensivă. Au trecut abia patru luni de la debutul actualei legislaturi şi puterea pare deja copleşită de problemele guvernării şi de polemicile stârnite în spaţiul public. Retorica folosită de liderii ei o vădeşte foarte clar, întrucât e organizată pornind exclusiv de la dezminţiri şi rectificări. Exprimate – mai toate – negând ce spun adversarii ori presa...

„Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu a fost respins”, a declarat ministrul Cr. Ghinea după ce opoziţia pesedistă anunţase contrariul. Întrucât Ciolacu & co. au insistat, tot Ghinea a spus: „nu mă duc să dau examen la Bruxelles”, trimiţând astfel – probabil, fără să-şi dea seama – la vorbele rostite de Viorica Dăncilă în 2018, în plenul Parlamentului European – „nu am venit aici să dau socoteală”. Seria negaţiilor pe această temă s-a extins de la guvern la Cotroceni, preşedintele declarând că PNRR „nu este o jucărică politică”, fără să sporească în vreun fel înţelegerea disputei dintre Bucureşti şi Bruxelles pe marginea fezabilităţii proiectelor româneşti. Dimpotrivă.

De la planul ce trebuie prezentat Comisiei Europene, „nu” s-a mutat în câmpul afacerilor externe. Imediat după ce MAE a anunţat că-l expulzează pe adjunctul ataşatului militar de la ambasada Rusiei, premierul F. Cîţu a ţinut să specifice că gestul „nu are nici o legătură cu ce se întâmplă în alte ţări UE”, deşi presa internaţională tocmai saluta ralierea României la grupul ţărilor care şi-au arătat solidaritatea cu guvernul ceh, întrucât acesta expulzase diplomaţi ruşi pentru implicarea GRU în explozia din 2014 de la depozitul de muniţie din Vrbetice.

Defensiva şi negaţiile nu puteau lipsi din chestiunile de partid: prins de poliţie cu alcoolemia peste limita legală, deputatul peneliştilor bănăţeni Ben-Oni Ardelean s-a apărat zicând: „nu e de la alcool, ci de la medicamente pentru inimă”. Un alt penelist, ieşeanul Chirică, trimis în judecată de DNA pentru malversaţiuni, a făcut o precizare publică folosind tot o negaţie: „nu vreau ca acuzaţiile care îmi sunt aduse să prejudicieze imaginea unui partid care m-a primit în rândurile sale”, domnia sa fiind, de fapt, pesedist în vremea matrapazlâcurilor pentru care dă socoteală acum.

Şi disputa asupra bugetului Capitalei a dat ocazia unei serii de negaţii: „nu s-a ajuns la consens”, a explicat Dan Barna, referindu-se la primar şi la grupul de consilieri USRPLUS. Vicepremierul a anunţat că ieşirea din impas trebuie să urmeze un principiu, pe care – aţi ghicit! – l-a formulat negativ: „nici o forţare dintr-o parte sau alta nu generează un rezultat”. Ca să nu contrazică stilul coaliţiei – care, de altminteri, pare să-l fi lăsat baltă –, Nicuşor Dan a promis un viitor luminos recurgând tot la o dublă negaţie: „bucureştenii nu trebuie să pătimească în continuare din cauza unor ambiţii nerezonabile”.

Când puterea zice mereu „nu”, publicul îşi pierde încrederea în ea...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

simardau lutzu
3.05.2021, 02:43:16

Eu v-am spus odata, ma demult, cum ca voi nu stiti cum se fac banii si ca nu stiti ce e de fapt banul. e bine sa-i ai...cam atit e tot ce stiti despre scula asta numita ban. In occident, banul se face altfel. daca vreti sa faceti ceva cu banii aia, atunci trebuie sa implorati occidentul sa se ocupe 100% de proiecte. de la proiectare pina la executie. daca apare vreun roman pe conducta, proiectele se vor duce naibii. ignoram ignoram dar iq-ul conteaza in cele din urma. o placere sa te reaud.Inteleg ca tu esti eminenta cenusie din spatele plus. mereu incerci sa faci din rahat bici si sa si pocneasca. din rahat nu poti scoate decit rahat...eventual sa-l colorezi...ca de miros tot nu scapi.

-5 (5 voturi)
Radu Mircea
3.05.2021, 08:17:36

# Cristian Preda Prea multe sabii in aceasi teaca domnule Preda . Daca o mai descoasem nitzel vedem ca USR + abia de se se mai incap in teaca lor , necum sa mai intre in teaca coalitiei . Deja fiecare se crede iatagan turcesc , cind de fapt sunt niste cutzitase politice . Si alea boante . PNL-ul inca n-a digerat alianta cu fostul PDL si inca mai are crampe , astfel ca si ei sunt (chiar daca nedeclarat pe fata) doua sabii in teaca PNL . Urmare directa a neprezentarii noastre la vot . Cu 30% din electorat ce majoritate sa iasa ??? Varianta cu ''n-am ce sa aleg'' nu mai tine . A venit vremea sa facem o alegere chiar stringind din dinti , fiindca idealul nostru in materie de politicieni cinstiti , patrioti , onesti , este la distanta de citeva generatii in viitor . Nicusor Dan ramine un mare neinteles , neinteles nici de fostii colegi carora le-a pus in mina un partid de 15 % si acum sar la gitul lui sa-l sfisie . Sa mai socotim si cadavrele din administratie lasate in functii de atitia primari PSD si extraordinar de greu dpdv legal de trimis la plimbare . Daca mai punem la socoteala pandemia pe care n-a administrat-o nicio guvernare de vreo 90 de ani incoace , vedem ca treaba-i incurcata tare .

+6 (6 voturi)
mihail codrin
3.05.2021, 04:14:49

https://m.facebook.com/F%C4%83r%C4%83-Pr0%C8%99ti-%C3%8En-Func%C8%9Bii-Publice-300387133846742/

Ghita Bizonu'
3.05.2021, 09:29:56

Nu sunt in stare sa se conduca pe ei si doresc sa conduca o tara ?!

-8 (12 voturi)
Lucifer
3.05.2021, 10:09:54

" Când puterea zice mereu „nu”, publicul îşi pierde încrederea în ea..."...şi şobolanii ies la înaintare....

-8 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările