Nu, nu, nu...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

În săptămâna patimilor, coaliţia a adoptat o postură total defensivă. Au trecut abia patru luni de la debutul actualei legislaturi şi puterea pare deja copleşită de problemele guvernării şi de polemicile stârnite în spaţiul public. Retorica folosită de liderii ei o vădeşte foarte clar, întrucât e organizată pornind exclusiv de la dezminţiri şi rectificări. Exprimate – mai toate – negând ce spun adversarii ori presa...

„Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu a fost respins”, a declarat ministrul Cr. Ghinea după ce opoziţia pesedistă anunţase contrariul. Întrucât Ciolacu & co. au insistat, tot Ghinea a spus: „nu mă duc să dau examen la Bruxelles”, trimiţând astfel – probabil, fără să-şi dea seama – la vorbele rostite de Viorica Dăncilă în 2018, în plenul Parlamentului European – „nu am venit aici să dau socoteală”. Seria negaţiilor pe această temă s-a extins de la guvern la Cotroceni, preşedintele declarând că PNRR „nu este o jucărică politică”, fără să sporească în vreun fel înţelegerea disputei dintre Bucureşti şi Bruxelles pe marginea fezabilităţii proiectelor româneşti. Dimpotrivă.

De la planul ce trebuie prezentat Comisiei Europene, „nu” s-a mutat în câmpul afacerilor externe. Imediat după ce MAE a anunţat că-l expulzează pe adjunctul ataşatului militar de la ambasada Rusiei, premierul F. Cîţu a ţinut să specifice că gestul „nu are nici o legătură cu ce se întâmplă în alte ţări UE”, deşi presa internaţională tocmai saluta ralierea României la grupul ţărilor care şi-au arătat solidaritatea cu guvernul ceh, întrucât acesta expulzase diplomaţi ruşi pentru implicarea GRU în explozia din 2014 de la depozitul de muniţie din Vrbetice.

Defensiva şi negaţiile nu puteau lipsi din chestiunile de partid: prins de poliţie cu alcoolemia peste limita legală, deputatul peneliştilor bănăţeni Ben-Oni Ardelean s-a apărat zicând: „nu e de la alcool, ci de la medicamente pentru inimă”. Un alt penelist, ieşeanul Chirică, trimis în judecată de DNA pentru malversaţiuni, a făcut o precizare publică folosind tot o negaţie: „nu vreau ca acuzaţiile care îmi sunt aduse să prejudicieze imaginea unui partid care m-a primit în rândurile sale”, domnia sa fiind, de fapt, pesedist în vremea matrapazlâcurilor pentru care dă socoteală acum.

Şi disputa asupra bugetului Capitalei a dat ocazia unei serii de negaţii: „nu s-a ajuns la consens”, a explicat Dan Barna, referindu-se la primar şi la grupul de consilieri USRPLUS. Vicepremierul a anunţat că ieşirea din impas trebuie să urmeze un principiu, pe care – aţi ghicit! – l-a formulat negativ: „nici o forţare dintr-o parte sau alta nu generează un rezultat”. Ca să nu contrazică stilul coaliţiei – care, de altminteri, pare să-l fi lăsat baltă –, Nicuşor Dan a promis un viitor luminos recurgând tot la o dublă negaţie: „bucureştenii nu trebuie să pătimească în continuare din cauza unor ambiţii nerezonabile”.

Când puterea zice mereu „nu”, publicul îşi pierde încrederea în ea...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite