Politică

articolul anterior articolul urmator

Nu vă panicaţi, pactul de coabitare e mort!

20
1 Aug 2013 12:12:24
Cosmin Dima

Te gândeai că Victor Ponta şi Traian Băsescu se vor menaja până în 2014? Credeai că îşi vor bea cafeluţa dimineaţa, iar la prânz vor discuta în armonie teme de politică externă? Aveai impresia că normalitatea colaborării instituţionale va fi preferată conflictului? Îţi închipuiai că în ţară va fi linişte şi că nu vor mai exista scandaluri între preşedinte şi premier? Ei bine, atunci te-ai înşelat.

Iar dacă vei continua să speri că relaţia dintre Victor Ponta şi Traian Băsescu va fi mai puţin conflictuală şi că ping-pong-ul cu CFR Marfă este numai o întâmplare, atunci e clar că eşti încăpăţânat/ă.

Îţi spun că pactul de coabitare a murit. A rămas, în schimb, coabitarea, ea fiind un dat şi nu o opţiune. Indiferent dacă se va încerca sau nu resuscitarea, dacă vor conveni să pună mortul în geam sau îl vor îngropa cu salve de tun, pactul de coabitare şi-a pierdut semnificaţia.

Traian Băsescu şi Victor Ponta nu mai sunt dispuşi să se menajeze. Vechea dragoste a urii reciproce s-a dovedit a fi mai puternică decât discuţiile discrete şi limitele contractuale. Interesele politice s-au dovedit a fi, încă odată, prioritare. Victor Ponta nu mai este cel care până mai ieri avea grijă de stabilitatea macroeconomică şi menţinea pe linia de plutire ţara. Acum, în ochii preşedintelui, care face reevaluări pe bandă rulantă,  premierul este un tip ambiguu, care protejează interese de grup şi îndeamnă la acţiuni ilegale. Nu-i aşa că relaţia dintre Tăriceanu şi Băsescu vă trezeşte cam aceleaşi amintiri?

Cel mai recent interviu al preşedintelui acordat unui cotidian central confirmă moartea pactului. Acesta foloseşte la adresa lui Victor Ponta, fără nicio reţinere, expresii care depăşesc cu mult regulile minime de adresare respectuoasă prevăzute în pact contract: „(...) starletă de televiziune (...)”, (...)„de la Victor Ponta te poţi aştepta oricând la lucruri ilegale”(...), (...)„premierul a acoperit ţara cu minciuni”(...), (...)„are nişte schelete în dulap”(...). După o asemenea caracterizare, nu te mai poţi aştepta ca înţelegerea să mai funcţioneze. Ar fi absurd.

Şi totuşi, îţi e neclar de ce a trecut Traian Băsescu la ofensivă ? Trecutul, comportamentul, interesele şi contextul politic îl obligă să fie un opozant al Guvernului, al puterii, în ciuda tuturor documentelor semnate sau a declaraţiilor publice prin care a dat asigurări de colaborare. De câte ori a spus preşedintele că „în mine aveţi/veţi găsi un partener, dar (...)?”.De multe ori. Şi tot de atâtea ori, „dar-ul” a fost pus în aplicare. După ce şi-a revenit din lovitura din 9 decembrie 2012, după ce a gustat din beneficiile coabitării, a trecut la atac. S-a opus lui Ponta pe un subiect cu potenţial mediatic care a generat semne de întrebare.

Vă amintiţi mesajul principal al USL după căderea Cabinetului Ungureanu? Guvernăm, dar nu deţinem puterea? Ei bine, după alegerile din iarna lui 2012, USL guvernează şi deţine şi puterea. Prin urmare, este în logica politică şi democratică ca cineva să joace rolul opoziţiei şi să profite de bâlbâielile guvernării. Iar acel cineva nu este PD-L. Partidul lui Blaga este încă extrem de fragil şi supus unor presiuni interne. Nu este în stare să facă o opoziţie articulată întrucât eforturile politice sunt concentrate către monitorizarea eventualilor trădători, a duplicitarilor, a celor care urmăresc cu interes activitatea Mişcării Populare.

Traian Băsescu are de crescut un partid. Şi nu poate face asta dacă îl mângâie pe creştet pe prim-ministru sau dacă laudă activitatea Guvernului. El este obligat să fie în opoziţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

gogu58
1.08.2013, 12:44:22

Basescu nu suporta sa fie vioara a douaSi cu Tariceanu a mers la inceput apoi cand acesta a inceput sa-si arate independenta fata de Cotroceni a intervenit ruptura. Boc nu se pune, era doar purtator de cuvant. A venit povestea cu referndumul cand in prima faza Basescu indemna oameni la vot, a lasat-o mai moale si a spus ca nu indemna pe nimeni sa voteze dar se se duce la vot, ca in final sa militeze sustinut pentru boicot. Dupa ce s-au vazut rezultatele a stat o perioada sa-si linga ranile apoi a iesit iar la atac. Si cum mai are un ana pana la final de mandat, cum intorcerea ca sef la PDL nu este posibila datorita lui Blaga, isi face un partid nou. Ce o fi sperand numai el stie , oricum partidul asta e nascut mort...

-1 (5 voturi)
Corneliu Todireanu
1.08.2013, 13:35:21

Presedintele nu este obligat doar politic sa faca opozitie puterii, ci si realitatea de facto din România....Cine poate spune argumentat ca Ponta nu este o starleta de televiziune( in doar trei luni, conform Active Watch, a avut 850 de aparitii tv, fiind mereu pus pe cearta), nu te poti astepta la lucruri ilegale (plagiat, grajdan, Panait, uzurparea de calitati oficiale prin participarea la BLX fara mandat, etc...) sau ca premierul nu a umplut tata de minciuni (...!!!???) As fi vrut sa scriu in paranteza un singur adevar spus de Ponta dar nu gasesc nici unul...Aaa..; Poate ca va aduce investitii de 10 000 000 000 € saptamâna viitoare (°_°)....

+2 (6 voturi)
gogu58
1.08.2013, 14:53:37

Bine, de acord, dar atunci de ce ii facea opozitie si lui Tariceanu?

0 (2 voturi)
Florin Georgescu
1.08.2013, 14:54:11

AMR 14 LUNI...BASHINICA A SPUS ADEVARURI?GLUMESTI,NU ?

-1 (3 voturi)
Vanatorul/d.c.
1.08.2013, 15:21:35

"..premierul este un tip ambiguu, care protejează interese de grup şi îndeamnă la acţiuni ilegale." Si mataluta ce n-ai inteles din treaba ata , d-le consilier politic Dima..? Da' apropo, te intreb de vreo 2 luni al carui politician sau partid esti consilier, si matale..ni'ca..!

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările