Politică

articolul anterior articolul urmator

Nu vă plac partidele? Faceţi unul mai bun!

31
24 Mar 2014 10:38:47
Mihail Neamtu
Cetăţean implicat.
Cetăţean implicat.

Alegeţi. Pariaţi. Susţineţi. Renunţaţi la confortul tribunei. Coborâţi o secundă în vestiare iar apoi ieşiţi pe teren, sub privirile mulţimii. Provocarea e infinit mai mare.

Mi-aş dori ca România să poată fi schimbată prin dăruirea fiecăruia în profesia aleasă: mama un dascăl iubit, fratele un pictor bun, verişorul un medic destoinic, tatăl un antreprenor de succes, subsemnatul un profesor respectat... Visez la ziua în care va fi destul să ne implicăm civic: pro Basarabia, pro vita, pro cultură, pro natură, anti-taxe sau mai ştiu eu cum...
 
Deocamdată, agitaţia noastră civică, la nivel de ONG, produce puţine efecte. Mi-aş dori ca lichelele să se teamă de marşuri, proteste, pictoriale smart, acţiuni pe Facebook. Realizarea profesională şi civismul apolitic nu aduc însă marea schimbare. E nevoie de legiuitori şi de ctitori de aşezăminte pentru ca o civilizaţie să fie salvată!
 
Lichelele ştiu asta şi de aceea au propagat dispreţul faţă de politică. Hoţii şi bandiţii îşi doresc ca Andrei Pleşu să scrie despre Van Gogh iar Paul Dragos Aligica să comenteze doct operele lui Buchanan. Orice, dar până la politică! Totul, însă până la partide. De ce? Pentru că partidele, zic ei, te murdăresc.
 
Eu cred altceva: retragerea şi dezgustul fac imposibilă orice schimbare. De acord: în acest sistem, să te implici fără să te murdăreşti e foarte greu! Greu nu înseamnă imposibil.  De asta vă spun, dragi prieteni: nu acceptaţi infantilismul celor care predau lecţia anti-politică şi anti-partide. 
 
Nu vă plac partidele existente? Faceţi unul mai bun! Vă dezgustă mutra guvernanţilor? Propuneţi feţe noi! Admir mai mult un competitor care se implică, decât un atotştiutor care flegmează autosuficient din tribune. 
 
Cei proşti îşi doresc ca oamenii inteligenţi să facă un pas în spate. Cei leneşi îşi doresc ca oamenii harnici să stea deoparte. Niciodată monopolul nu şi-a dorit concurenţa. Tiranii prosperă doar pe o piaţă închisă. De aceea, vă spun: haideţi să facem un pas înainte! Fiţi ambiţioşi. Visaţi la o implicare curajoasă.
 
Scriu aici ca simplu cetăţean care n-a deţinut niciodată puterea şi care face politică din pasiune, în timpul liber, fără să fiu plătit de contribuabil (precum orice europarlamentar sau orice parlamentar român, eventual lider aspirant al Opoziţiei...). 
 
Nu cred în puritatea celor neimplicaţi. E doar o formă de laşitate sau oboseală acest apolitism devenit religie civică. Bunicii noştri erau mândri să fi fost conservatori, liberali sau ţărănişti. Erau mai sănătoşi la cap. Fără un crez politic, oare ar mai fi supravieţuit demn în închisorile comuniste?
 
Celor topiţi în evlavie după "independenţi", le spun: e plin sinaxarul Bisericii de politicieni, de la Constantin cel Mare şi Iustinian până la Ştefan cel Mare şi voievodul Constantin Brâncoveanu. Lăsaţi argumentele atemporale pentru contemplativii din Athos! Dacă aveţi o familie, viitorul acesteia depinde de politică.
 
Aşadar, am această rugăminte. Alegeţi. Pariaţi. Susţineţi. Renunţaţi la confortul tribunei. Coborâţi o secundă în vestiare iar apoi ieşiţi pe teren, sub privirile mulţimii. Provocarea e infinit mai mare. Renunţaţi la bombăneala superioară. Nu vă cad gradele dacă validaţi o listă ori dacă apăraţi un lider. Nu vă socotiţi superiori ca simpli oengişti. Ţara se schimbă legiferând. 
 
Alegeţi un partid, oricare ar fi acela. Susţineţi un candidat despre care ştiţi câteva lucruri. Ignoraţi monologul televiziunilor, renunţaţi la Facebook câteva ore pe zi şi coborâţi în stradă. Staţi de vorbă cu românii neimplicaţi şi ascultaţi şi ce au de spus oamenii cu mari reuşite în viaţă. E un exerciţiu democratic extraordinar. Dacă vi se pare prea mult, atunci nu vă plângeţi pentru că trăim în sărăcie şi în înapoiere.
 
România merită să fie mai bună şi să fie a voastră, nu a lor!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

tampa_killer
24.03.2014, 11:14:42

Deocamdată, agitaţia noastră civică, la nivel de ONG, produce puţine efecte."" - banuiesc ca aceasta afirmatie este o greseala din partea autorului caci acesta nu este parte a societatii civile ci este parte a lumii politice. Daca domnul M Neamtu a renuntat la politica macar sa ne spuna ca sa cunoastem. In rest un articol in care i-as da autorului dreptate 100%!!!

+2 (4 voturi)
Szilveszter Csaba
24.03.2014, 11:43:57

Cum zicea Krishnamurti, adevarata revolutie (schimbare) incepe in oameni. Daca se materializeaza cu fapte si aceste fapte sunt oneste si constiente atunci poate avem o zii de maine buna. In schimb n-as chema ne-participarea la acest sistem politic lasitate sau pessimizm sau impuritate! In momentul in care ai ajuns la concluzia ca nimeni nu te poate reprezenta afli ca nici tu nu poti reprezenta pe altcineva. Prin urmare sa fiu impotriva democratiei reprezentative (sa-mi fie mai important sa ma duc la gratar cand vin alegerile) mi se pare cea mai naturala reactie tocmai pentru ca stiu ca lumea politica nu se implineste in democratie reprezentativa (exista alternative ex. Elvetia). Pana ce cetatenii cu drept de vot cred ca intr-un sistem de doua partide (pentru ca hai sa fim seriosi sunt doua partide majore de obicei) in patru ani odata ai ceva de zis si aia schimba ceva, toti o sa fim tratati cu ironie cand ne gandim la alternative. "Daca nu-ti place fa alta..." Problemele majore oriunde in lume nu vin de la oameni naspa... vin de la oameni naspa la putere: Clasa politica si clasa bogata a societatii. Nu vointa rea acestor clase ci existenta lor distruge valorile morale al oricarei persoane (si in buzunarul majoritatii). Sa schimb ceva cu adevarat trebuie sa NU ma supun sistemului care astia doi mi le ofera (primul pas).

+7 (7 voturi)
Spaima Vitelor
24.03.2014, 13:45:44

"Faceti un partid nou" suna simplu. Urmaresc de ceva vreme ce face Fortza Noua (F9) si, din ce am citit, le este imposibil sa devina partid politic din cauza legislatiei care practic blocheaza orice initiativa de acest gen. Avand in vedere astea, va dati seama ce partide curate sunt cele care apar asa de usor, si ca cau pe dinafara de traseisti politici care ar trebui sa fie ca Mitica: LA BRUTARIE!!!

+4 (6 voturi)
Popescu Murano
24.03.2014, 14:20:49

Pe scurt: "Fii tu schimbarea ce ti-o doresti in lume" Felicitari pentru articol. Neimplicarea sociala naste monstri!

+5 (9 voturi)
L A
24.03.2014, 14:24:38

Este vorba de a pune mai multa putere in mana votantilor. Si pentru aceasta votantii trebuie sa aiba un vot de blam. Exemplul cel mai simplu: De ce sa fiu fortat sa aleg intre Ilieascu si Vadim cum s-a intamplat acum cativa ani? Daca exista o casuta cu "nici unul dintre ei", si acea casuta sa aiba drepturi egale cu ceilalti candidati, acea casuta ar fi castigat. Sau poate ar fi trebuit spus "propuneti alt nume aici". Ce ar fi insemnat asta? un nou tur, in care Iliescu si Vadim sa nu mai aiba voie sa candideze (fiindca au fost deja respinsi) si sa avem nume noi. Nu ar trebui doar la presedintie ci peste tot: nume, nu liste. Nume, nu turme.Individualitati, ca sa nu mai existe situatia ca "daca deputatul x nu voteaza in parlament cum ii spunem noi, il dam afara din partid ".

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările