Politică

articolul anterior articolul urmator

Nu-ţi mai dau, dom’le, nicio copie!

30
30 Jun 2021 10:24:10
Alina Gorghiu
Coada la Xerox-ul de langa ANAF. Foto: Hotnews
Coada la Xerox-ul de langa ANAF. Foto: Hotnews

„Mai avem nevoie de o copie de pe buletin! Chiar şi una de pe certificatul de naştere!” – nu există român care să nu fi auzit aşa ceva la vreun ghişeu, după stat ore în şir la coadă. După zeci de ani pierduţi la cozi, de risipit timpul şi nervii cetăţenilor, avem, în sfârşit, şansa de a lăsa în trecut aberaţia „dosarului cu şină”.

Despre asta este vorba în propunerea legislativă a colegului meu deputat PNL, George Tuţă, pe care am fost încântată să o susţin în calitate de co-iniţiator. Şi care declanşează o revoluţie în administraţia publică, oferind dreptul cetăţenilor de a replica: „nu-ţi mai dau, dom’le, nicio copie!”. 

Dacă iniţiativa legislativă va fi adoptată, atunci scăpăm oficial de obligaţia de a ne prezenta la ghişeu cu o întreagă colecţie de copii xerox! Potrivit expunerii de motive, „se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale”.

Realitatea arată că sistemul public este anchilozat şi sufocat de hârtii inutile. Avem un grad ridicat de constrângere birocratică în administraţia publică şi ştim asta. Dacă eşti cetăţean român, statul pare să fie întotdeauna curios dacă ţi s-a modificat CNP-ul sau dacă au avut loc modificări în certificatul tău de naştere. Mai mult, există riscul să ai nevoie de o copie de pe un document pe care nici nu ştiai că ar trebui să îl ai. Iar dacă acest scenariu nu se aplică, cu siguranţă vei fi trimis la plimbare pentru un aviz sau două – „Reveniţi mâine!”

Paradoxul: copiile care sunt cerute de stat sunt emise de acelaşi stat. Nu se explică „nevoia” de copii la fiecare pas pe care îl faci în administraţia publică din România. Şi nici refuzul patologic al autorităţilor publice de a crea şi accesa o simplă bază de date sau de a da un telefon la instituţia care a emis documentul de pe care ai „nevoie disperată” de o copie, deşi au această posibilitate.

Nu este vorba de cei 50 de bani cheltuiţi de cetăţean la copiatorul din cartier, ci despre o aroganţă subtilă din partea statului. Indirect, îi transmite contribuabilului: „să facă şi o sută de copii, tot are nevoie de servicii de la mine.” Proiectul de lege stabileşte normalitatea: statul trebuie să lucreze pentru cetăţean, nu invers. 

O administraţie publică inovativă este necesară. Suntem în plin proces de digitalizare şi debirocratizare. Şi nu uit că primul succes personal din acest mandat a fost cel cu digitalizarea Senatului. Fondurile din PNRR, şi nu numai, ci cheltuite cu cap, o să ducă copia xerox inutilă la final de epocă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Cristian saileanu
30.06.2021, 10:41:01

biiiine ar fi!

-4 (16 voturi)
teo mike
30.06.2021, 10:42:55

"Dacă iniţiativa legislativă va fi adoptată, atunci scăpăm oficial de obligaţia de a ne prezenta la ghişeu cu o întreagă colecţie de copii xerox!" Sa dea Domnul! Problema este ca se vor pierde multe joburi de prin administratia locala...toti functionarii aia care verifica copiile si hartiile vor disparea. Toate pilele si relatiile de la ghisee vor disparea rapid, inclusiv sefii acestora, iar unele partide vor pierde voturi... Numai sa nu avem surprize precum aceea de la ANAF sector 6, unde cineva pusese un anunt care suna cam asa: "cererile on- line se depun la etajul 2". Vorba aceea: "Ai, n-ai online, o copie tot va trebui depusa la un ghiseu".

+8 (8 voturi)
Pristanda
30.06.2021, 11:09:28

teo mike Ma bucur ca sunteti optimist. Chiar daca legea va fi adoptata, nu este mare lucru, caci foarte greu se va aplica(baza comuna este ceva frumos in vis). Chiar si in situatia actuala, daca ar exista bunavointa, la institutie s-ar putea face rapid copie sau scanare(caci sunt dotati, slava domnului!) sau s-ar putea sa-ti primeasca cererea, iar tu de acasa sa trimiti online copiile necesare(desi de cele mai multe ori nu sunt necesare cu adevarat). Dar politicienilor le convine ca cetateanul sa fie sluga autoritatilor si nu invers.

+5 (5 voturi)
Pristanda
30.06.2021, 10:53:13

Aud de mult timp chestia asta, dar nu vad nici un rezultat.Vad doar niste politicieni care recunosc faptul ca cetateanul este supus unor abuzuri(si ciar umilinte), din partea autoritatilor, dar nu se face nimic. In loc de atatea declaratii sforaitoare dar sterile ar trebui macar sa se inceapa cu ce se poate. Exemplu: la DGASPC Salaj, pentru decont de combustibil, se cer de fiecare data copii de pe urmatoarele acte: -Certificat de incadrare in handicap-act eliberat chiar de institutia respectiva -Carte de Identitate-au copia de la intocmirea dosarului -Extras de cont-institutia respectiva vireaza lunar o suma in acest cont, deci detin toate datele. Si aceste copii sunt cerute la fiecare cerere de decont, adica de 4-5 ori pe an. Sa nu-mi spuna doamna Gorghiu ca pentru a elimina aceste aberatii(acte cerute de o institutie care le-a emis, deci fara a necesita baza de date comuna cu alte institutii) nu este suficienta putina vointa(bunavointa) politica de a respecta cetateanul si ca domnia sa in lunga activitate politica si administrativa nu putea face ceva in acest sens. Dar ea prefera declaratii sforaitoare,fara acoperire in fapte, doar doar o mai pacali cativa votanti As prefera putin respect real(nu declarat) fata de cetatean.

+3 (5 voturi)
Iulian Arion
30.06.2021, 11:05:36

"avem, în sfârşit, şansa de a lăsa în trecut aberaţia „dosarului cu şină”. Functionarul actioneaza conform procedurii de lucru scrise de sef si aprobata de conducatorul institutiei, numit politic, fara verificarea cunostintelor profesionale. Lantul slabiciunilor este urmatorul: Prim ministrul inept numeste secretari de stat inapti. Secretarii de stat inepti numesc alti inepti sefi de entitati publice. Sefii inepti ai entitatilor publice aproba proceduri inepte. Cine numeste prim ministrul inept? Politicienii inepti ai partidului de guvernamant. In cazul administratiei, ministrul inept este Dode - de sorginte liberala. Predecesorul sau a fost Dan Carmen - inepta de sorginte PSD.

-4 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările