Politică

articolul anterior articolul urmator

Nu există democraţie modernă fără femei

9
13 Jul 2015 14:13:25
Monica Stancu

Deşi s-au făcut progrese în privinţa accesului la educaţie, când e vorba de poziţii de conducere, puterea economică, politică şi socială este concentrată în mâinile bărbaţilor. Conform Organizaţiei Naţiunilor Unite, din ianuarie 2015, la nivel global, doar 10 femei servesc ca şefi de stat şi doar 14 femei servesc ca şefi de guvern.

România este unul din statele care nu a avut niciodată o femeie preşedinte sau prim ministru. Abia în anul 2000 ţara noastră a avut o femeie care a candidat la preşedinţie. Un pas înainte a fost făcut în 2014, când Alina Gorghiu a fost aleasă prima femeie la şefia unui partid istoric. Recent, Rovana Plumb a fost numită preşedintele interimar al PSD.

Sunt mai multe motive pentru care este important să avem o reprezentare egală a femeilor şi bărbaţilor. Femeile în poziţii de conducere la nivelul cel mai înalt normalizează ideea că atât bărbaţii cât şi femeile pot şi trebuie să aibă astfel de roluri în societate. De pildă, decizia lui Hillary Clinton, fosta secretară de stat a Statelor Unite, de a candida pentru preşedinţie, a declanşat o campania naţională, “Follow Hillary`s Lead,” menită să încurajeze mai multe femei să candideze pentru a ocupa funcţii politice în partidul democratic.

La nivel global şi la nivel naţional, societatea se confrontă cu numeroase probleme legate de mediu, economie, securitate, sănătate etc. Aceste probleme nu au graniţe, iar soluţiile nu sunt uşoare. De aceea trebuie să avem cât mai mulţi oameni care să se implice şi să încerce să rezolve aceste probleme. Sub-reprezentarea politică a femeilor înseamnă că avem o clasă politică care ia decizii fără a lua în considerare nevoile şi perspectivele a jumătate din populaţie.

De multe ori, femeile sunt excluse de la negocieri cu toate că atât bărbaţii cât şi femeile plătesc taxe şi cu toate că deciziile luate le afectează şi pe ele în mod direct sau indirect. De exemplu, în timpul conflictelor militare, violenţa sexuală este folosită ca o armă de război: femeile sunt răpite, violate, torturate  şi omorâte.  Deşi sunt afectate de război şi deşi mai multe studii arată că femeile sunt buni negociatori, din 1992 până în 2011, mai puţin de 4%  din semnatarii acordurile de pace şi mai puţin de 10% din negociatori au fost femei. De asemenea, deşi dezastrele naturale afectează în principal femeile, minorităţile, săracii  şi pe cei din zone rurale, cele mai mari organizaţii ecologice sunt conduse de bărbaţi albi.

Atunci când femeile sunt invitate la discuţii la nivel înalt, prezenţa şi participarea lor sunt mai degrabă tolerate decât binevenite şi expertiza şi experienţa acestora nu sunt luate în considerare. În alte situaţii, femeile care participă la aceste întruniri sunt tratate cu ostilitate, iar problemele care le afectează în deosebi pe femei sunt neglijate.

Mai mult, atunci când se insistă pe rezolvarea problemelor care afectează femeile, acestea sunt acuzate de egoism şi li se pune că trebuie să aştepte pentru că există alte probleme mai urgente care trebuie rezolvate. Dacă îndrăznesc să caute sprijin în afara propriilor comunităţi şi instituţii, sunt acuzate de lipsă de loialitate aşa cum se întâmplă, de exemplu, în Statele Unite când soldaţii femei raportează colegii sau superiorii care le-au violat.

Cumva nu este niciodată momentul şi locul potrivit pentru ca nevoile femeilor să fie luate în serios, şi ele sunt văzute în mod negativ pentru că “pierd timpul” celorlaţi, marea majoritate bărbaţi. Problemele care afectează în principal femeile (e.g. violenţa domestică, reprezentarea politică inadecvată şi discriminarea salarială)ƒ sunt tratate ca şi cum ar fi probleme specifice unei minorităţi când, de fapt, femeile reprezintă 50% din populaţia oricărei ţări. Puterea este văzută ca fiind dreptul firesc al bărbaţilor. De aceea cei care încearcă să schimbe această societate unde femeile sunt considerate cetăţeni de mâna a doua sunt criticaţi. 

Femeile nu trebuie văzute doar ca victime, ci şi ca parteneri egali în încercarea de a găsi soluţii pentru o dezvoltare sustenabilă. Pentru a fi eficient, leadership-ul unei ţări, partid sau organizaţii nu trebuie să fie rezervat  doar  unui grup privilegiat, ci trebuie să reflecte comunitatea pe care o serveşte. Totuşi nu e nevoie doar de diversitate în leadership, ci şi de respect şi o incluziune adevărată. Pentru că numai împreună putem construi o societate democratică mai bună.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Radu Mircea
13.07.2015, 16:09:39

# Monica Stancu Ca un iubitor de femei ( acum la batrinete numai admirator ) v-as intreba cind a fost aleasa Alina Gorghiu presedinta a PNL ??? Desigur dupa ce treceti de aceasta intrebare puteti sa-mi spuneti si ce femei avem lidere de sindicat . Asta asa ca tot vorbiram ....

+1 (1 vot)
Stef Ros
13.07.2015, 21:16:29

>Are un masterat în Women`s History de la Sarah Lawrence College, SUA Au plans parintii tai cand au auzit ca au auzit ce "educatie" ai primit?

-2 (2 voturi)
Alina Popescu
14.07.2015, 09:04:38

Mie cel mai mult îmi place pasivitatea feministelor în cazul violului minorei de la Vaslui...:)) Acum câteva luni o fată din Turcia a fost violată (și ucisă) și îmi aduc aminte cum toată mass-media românească a sărit în aer.Toate feministele vorbeau despre asta. " Pffoai cum e posibil să se întâmple așa ceva" În schimb acum abea se mai găsească vreo răzleață de asta care să scrie două rânduri despre nenorocirea minorei noastre. Atunci toată lumea scria despre turcoaica Ozgehan dar dacă o să întrebi feministele astea ale noastre cum o cheamă pe minora din Vaslui care a fost violata de 7 bărbați pun pariu ca o să se uite la tine ca curca-n lemne fără google. :)

+1 (3 voturi)
Monica Stancu
14.07.2015, 14:52:38

Dragă Alina, într-adevăr, ce s-a întâmplat în Vaslui este tragic și, din păcate, mult prea multe femei sunt în fiecare zi hărțuite, violate, traficate etc. Feministele au scris despre cazul din Vaslui pentru Adevărul. Poți să citești de exemplu, articolul scris de Oana Băluță. Mai mult, “reţeaua `Rupem tăcerea despre violenţa sexuală,´ din care fac parte 15 asociaţii, grupuri şi ONG, care promovează prevenirea şi combaterea violenţei sexuale a transmis, o scrisoare deschisă către cele două instituţii ale statului intitulată `Nu uitaţi drepturile victimelor,` ca reacţie la decizia Judecătoriei Vaslui de a judeca pe cei şapte tineri în stare de libertate.“ Cele 15 grupuri includ cele mai mari și mai bine cunoscute organizații din România care activează pentru egalitatea de gen. Deci activistele nu numai că știu despre acest caz, dar și încearcă să ajute cumva. România se află pe ultimul loc în UE când e vorba de egalitatea de gen, ceea ce înseamnă că puținele feministe care există în România se luptă cu o groază de probleme. Și asta folosind puține resurse. Sper că în timp să fim mai multe.

+1 (5 voturi)
marius cristian
14.07.2015, 10:00:19

Pai atunci sa trecem la solutii radicale de sorginte comunistoida : impunerea prin lege de cote obligatorii de sefe - in politica , in administratie , justitie , economie ,etc. ; discriminare pozitiva la maxim , nu conteaza daca sunt capabile sau incapabile pentru posturile respective , femei doar sa fie (iar daca sunt culmea corectitudinii politice - mame singure sau lesbiene - atunci cu atat mai bine...). Monica Stancu , fenomenul discriminarii femeilor este cate se poate de real , dar in Europa si SUA si celelalte tari civilizate (Canada , Australia , etc.) nu obtii nimica bun prin teroarea corecta politica a discriminarii pozitive aberante - poate numai reactii tot mai puternice de respingere ; lupta principala consider ca ar trebui s-o purtati in tarile oficial musulmane , inclusiv in cele care se aplica SHARIA - sau poate acolo activistelor le este prea frica sa mearga si sa faca valuri?!?

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările