Numărul 2 din AMR, replică pentru Cîţu: „La sfârşitul anului trecut nu a dat niciun leu către un primar PSD”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Toma acuză că, la sfârşitul anului trecut, primarii PSD nu au primit fonduri de la buget. FOTO: Facebook/ Constantin Toma
Constantin Toma acuză că, la sfârşitul anului trecut, primarii PSD nu au primit fonduri de la buget. FOTO: Facebook/ Constantin Toma

Preşedintele Executiv al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), Constantin Toma, a reacţionat după ce premierul a transmis că se gândeşte „foarte serios” să nu mai aloce bani de la buget UAT-urilor unde gradul de colectare este mic.

Numărul 2 din cadrul Asociaţiei Municipiilor, Constantin Toma, se arată indignat după ce premierul Florin Cîţu a transmis că Guvernul ar putea să nu mai aloce fonduri pentru echilibrarea bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) cu un grad scăzut de încasare a taxelor şi impozitelor locale. Preşedintele Executiv al AMR îl acuză pe Florin Cîţu că la sfârşitul anului 2020 „nu a dat niciun leu către un primar PSD”.

„E o tâmpenie ce spune domnul Cîţu. Ar trebui să discute mai mult cu noi. La sfârşitul anului trecut nu a dat niciun leu către un primar PSD de comună sau de oraş. Noi ne-am făcut treaba, ne-am ocupat şi de pandemie”, a transmis Toma, într-o intervenţie la Antena3.

Asociaţia Municipiilor din România este condusă de primarul Cluj-Napoca, Emil Boc. A doua persoană în fruntea AMR este Constantin Toma, primarul PSD al municipiului Buzău. 

Într-un interviu la Digi24, premierul Cîţu a declarat că există administraţii locale, în special cele cu primari social-democraţi, ale căror venituri proprii sunt mai mici decât cheltuielile aferente plăţii salariilor funcţionarilor publici.

„Noi vedem că avem cel mai mic grad de colectare în unităţile administrate de PSD-işti. Asta e problema acestor oameni şi eu vă spun că mă gândesc foarte serios ca acele unităţi administrativ-teritoriale unde gradul de colectare este mic să nu mai dăm bani de la buget în reechilibrare, deci să dăm bani suplimentar să îşi acopere costuri de întreţinere şi aşa mai departe. Avem situaţii, iarăşi cu administraţii teritoriale ale PSD, unde veniturile sunt mai mici decât cheltuielile cu salariile. Nu voi mai da voie să existe aşa ceva. Le-am spus foarte clar. Nu poţi să ai cheltuielile cu salariile mai mari decât veniturile tale. Aşa ceva nu se poate", a explicat Florin Cîţu. 

Cîţu a mai subliniat că primarilor le este mai uşor să solicite fonduri de la bugetul de stat decât să urmărească încasarea taxelor şi impozitelor locale.

«Suspiciunea este că nu vor să colecteze. Este mult mai simplu să nu colectezi şi să iei bani de la buget pentru echilibrare. Mult mai simplu e să plăteşti salarii mari şi după aia să spui: „Nu am bani. Dă-mi nişte bani!” Şi ce facem? Luăm nişte bani pe care i-am băga în investiţii în  altă parte să plătim salariile în comuna X sau Y pentru că au crescut salariile mai mari?», a spus Cîţu. 

Vezi şi: Cîţu: „Mă gândesc foarte serios să nu mai dăm bani de la buget UAT-urilor unde gradul de colectare este mic”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite