Numărul de circ al doamnei Lavinia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
lavinia sandru

Oare la ce strofă se încadrează domnul Vîlcov? După audierea fostului ministru de către procurorii DNA, o cunoscută realizatoare de la un cunoscut post de televiziune a recitat o poezie a lui Păstorel Teodoreanu pentru cei ce au urechi de auzit. Cam penibilă doamna, având în vedere satutul domniei sale.

Doamna şi-a pus în joc talentul de actriţă, aceasta fiindu-i meseria de bază, pentru a diminua efectul catastrofal al evenimentului, pentru a-l duce cumva în zona umoristică. Soţul, fost primar de Slatina, trecut ca şi ‘mneaei prin partidele aflate la guvernare (ce-i drept, a trecut prin mai puţine decât a trecut doamna-i actriţă), a ajuns ministru al Finanţelor în „cel mai cinstit guvern”, dar l-a ajuns trecutul. Din cele aflate din presă, fostul primar Darius Vîlcov a ales cimitirul ca loc în care să-şi îngroape cariera politică. Dar nu despre domnia sa vreau să vorbesc acum, ci despre doamna sa.

Doamna Lavinia Şandru, soţia domnului Darius Vîlcov, ne dă de foarte multă vreme lecţii de politică, de etică, de religie... de orice. Nu poţi spune că nu are tehnică. Poate să spună orice cu atâta patos încât, într-o clipă de amnezie, ai putea să o crezi. Ai putea să o crezi atunci când critică traseismul politic dacă ai uita că a trecut de la PDL la PIN, la PSD şi apoi la UNPR; ai putea să o crezi când combate prestaţiile propagandiştilor camuflaţi în haine de jurnalişti dacă ai uita că domnia sa, în calitate de jurnalist, a participat la o confruntare dintre candidaţii la prezidenţiale având statutul de soţie de ministru în guvernul condus de către unul dintre cei doi candidaţi; ai putea să o crezi că urăşte furtul dacă ai uita că este soţia fostului primar de Slatina, cercetat penal pentru luare de mită. Ce mai, joacă teatru ca la carte!

Bine, se poate spune că deocamdată, în cazul soţului doamnei, trebuie respectată prezumţia de nevinovăţie, pentru că se află doar în perioada de cercetări. O respectăm, dar să respecte şi soţia domnului Vîlcov, adică doamna Lavinia Şandru, prezumţia de minimă inteligenţă a celor ce îi privesc prestaţiile.

În deschiderea primei emisiuni de după începerea anchetei asupra soţului domniei sale, pentru „a lua prăjina”, doamna în discuţie a ţinut să recite poezia 10 membri de partid prin care Păstorel Teodoreanu ironiza şi ridiculiza practicile comuniştilor în anii ’50, atunci când pentru diverse culpe reale sau imaginare, mai dispăreau anumiţi membri. Probabil că prin această recitare doamna Lavinia Şandru, soţia fostului ministru anchetat Darius Vîlcov, a vrut să arate că PSD-ul de astăzi ar fi un fel de PMR din anii „obsedantului deceniu”. Oare aşa să fie? Domnia sa aşa sugerează. Am recitit poezia hâtrului scriitor şi m-am întrebat unde s-ar încadra domnul Vîlcov, dacă analogia propusă de soţia domniei sale ar fi corectă. În poezia lui Păstorel, dispariţia fiecăruia dintre cei 10 membri de partid avea câte un motiv: „Unul a vorbit în vis”, „Unul s-a răscopt din ei”, „Unul a trecut la Tito!”, „Unul a intrat la zdup”, „Unul a strigat greşit”, „Unul n-a aplaudat”, „Unul a plecat în Eretz”, „Unul a vorbit cam mult”, „Unul a înnebunit” şi, în fine, „Cel mai lămurit / A plecat cu / Onete-ul / Şi n-a mai venit!”.

Unde s-ar înscrie domnul Vîlcov? Ce i-ar putea reproşa Partidul? Câteva variante nu sunt (încă) valabile. Încă nu a intrat la zdup, la Tito nu mai are cum să treacă (cu toate că, la experienţa de traseist pe care o are, oricând poate apărea un alt Tito în viaţa sa), nu a plecat în Eretz, nu a înnebunit, nu a plecat cu Oneteul (cu toate că l-ar fi putut ajuta Bogdan Chireac în această problemă). Ce o fi făcut? A vorbit în vis, a strigat greşit, n-a aplaudat, a vorbit cam mult? Nu putem şti.

Poate ne-ar putea lămuri doamna soţie toate aceste probleme, pentru că domnia sa este expertă în orice. Continuă să ne impresioneze seară de seară cu peroraţiile sale despre jaful pe care politicienii l-au săvârşit în postcomunism asupra României, de parcă nici nu ar fi trăit în lumea politică şi nici n-ar fi consumatoare de usturoi. „De când sunt în politică am tot atras atenţia că se fură şi nimeni nu a vrut să mă asculte”, s-a plâns, pentru a câta oară?, doamna. Vai, doamnă, dar soţului dumneavoastră i-aţi comunicat aceste observaţii profunde, i-aţi transmis trăirile dumneavoastră faţă de nedreptăţile ce ni se fac nouă, plătitorilor de impozite? Nu i-aţi spus? I-aţi spus şi nu a vrut să vă asculte? Atunci, stimată doamnă, vă rugăm să ne scutiţi de astfel de numere de circ, măcar până când soţul dumneavoastră îşi clarifică problemele cu DNA-ul.

Mai uşor cu furtul/jaful/ilegalităţile politicienilor pe scări măcar până aflăm şi noi ce legătură are cu toate acestea soţul dumneavoastră. Puţină decenţă, doamnă! Dacă nu v-aţi putut abţine de la a face „presă obiectivă” în perioada campaniei electorale, ca soţie de demnitar al cărui şef candida, poate ar fi cazul să vă abţineţi acum, când în cauză este însuşi soţul dumneavoastră. Dacă ar fi trăit Păstorel v-ar fi plesnit cel puţin cu un catren: 

O actriţă de la circ  Trimisă pe tuşă  Are caracterul mic  Dar umflat la guşă.
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite