Nu trageţi în Palada!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirel Palada FOTO Mediafax
Mirel Palada FOTO Mediafax

O declaraţie neruşinată i-a adus peste noapte o notorietate la care nu îndrăznea să aspire nici în visele lui cele mai roze. Ani de zile s-a căznit pe toate canalele de televiziune, cu aerul şi cu tonul doct al „tehnocratului” care ştie ce spune,

să-şi dovedească talentul de a face albul negru şi negrul alb răstălmăcind vârtos adevărul în favoarea USL. Talentul de-a linge. Calcul nu a fost greşit, o vocaţie de-o asemenea factură nu putea rămâne la infinit ignorată şi neracolată. Pentru început ”consilier de stat”, pasul următor ”purtător de cuvânt al Guvernului Ponta”. Şansa care i s-a oferit nu trebuie irosită în van şi încrederea care i s-a acordat trebuie răsplătită cu peste măsură. Nu a avut nevoie de prea mult timp de încălzire ca să arate de ce e în stare. Presa întreagă, scrisă sau electronică, s-a întrecut în a reproduce pe larg golănia de cea mai joasă speţă aruncată la adresa şefului statului. Stupoare, revoltă, dezgust, incapacitate de a înţelege un asemenea comportament şi refuzul cvasi-unanim de a-l accepta sunt cheile în care s-au auzit cele mai multe dintre comentarii. În 24 de ore, „Palada” a fost omologată, prin consens, ca unitatea naţională de măsură a grobianismului.

          Şi totuşi, cred că se comite o eroare. Nu de evaluare. De perspectivă. A-l judeca pe Mirel Palada pentru abjecţia comisă înseamnă a proba o miopie păgubitoare. Individul, în sine, este un nimeni. Nu gândeşte, nu se poziţionează şi nu rosteşte niciun cuvânt care îl reprezintă. Nu de azi, de când a devenit ”înalt demnitar al statului”. Singurul efort pe care l-a făcut şi îl face în continuare, cu o constanţă demnă de o cauză mai bună, este de a anticipa şi de a rezona în totalitate cu ceea ce ştie că se aşteaptă de la el. Asta a făcut-o ca persoană ”civilă”, în postură de aspirant, şi ăsta este angajamentul pe care şi l-a luat, privindu-se în oglindă, în momentul în care s-a instalat în biroul din Palatul Victoria. Să nu rămână cu un pas în urma celui al cărui prea-umil slujitor a ajuns: Victor Ponta. Care este domeniul în care premierul Ponta este un competitor greu de dovedit? Minciuna. Care sunt armele predilecte cu care invariabil îşi înfruntă adversarii politici? Agresivitatea; trivialitatea; lipsa oricărei consideraţii faţă de interlocutor, oricine ar fi el. Ăsta e modelul asumat de Palada şi pe el îl urmează cu sfinţenie. Ca să-l admonestezi, să-i baţi lui obrazul e ca şi cum ai încerca să urechezi umbra unei siluete respingătoare. Pentru că, de fapt, asta e Mirel Palada: o umbră. Umbra care să târâie pe urmele lui Victor Ponta. Cât timp un om de factura acestuia va rămâne premierul României; cât timp un plagiator şi un mincinos patent va personifica succesul în politica românească seria ”Mirel Palada” se va multiplica exponenţial şi aerul va deveni tot mai greu respirabil în ţara asta.

          Nu trageţi în Mirel Palada, e doar o victimă. Sigur, putridă.

P.S. – Abjecţia nu presupune neapărat şi prostie. ”Miile de scuze” pe care Palada a simţit nevoia să şi le ceară public dovedesc complexitatea nefericită a personajului. E şi prost.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite