Nutriţionist: Udrea ţine post, dar se hrăneşte prost. Sociolog: Ţine post de fiţe. Preot: Postitorul trebuie să fie smerit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea, la mânăstire FOTO Facebook
Elena Udrea, la mânăstire FOTO Facebook

Meniul de post al Elenei Udrea este unul sărac în proteine şi bogat în zaharuri, ceea ce ar putea să-i dăuneze sănătăţii, arată specialiştii în nutriţie. Iar prin lauda pe Facebook, Elena Udrea înfăptuieşte chiar păcatul mândriei, arată preoţii.

De trei zile, de când a început postul Maicii Domnului, fostul ministru Elena Udrea ţine un jurnal de post pe Facebook. Din punct de vedere alimentar, Elena Udrea a înlocuit dulciurile cu pepenele, produsele de origine animală cu humusul, iar cafeaua o bea cu lapte de soia sau cu lapte de migdale. Prima zi de post a fost şi cea mai cruntă pentru stomacul Elenei Udrea. „Am băut dimineaţa cafea cu lapte de migdale şi am mâncat prune deshidratate. La prânz pepene roşu, mai târziu tot pepene roşu“, a descris Elena Udrea prima sa zi de post alimentar.

Nutriţionista Corina Zugravu atrage atenţia că Elena Udrea a avut o alimentaţie deficitară în prima zi de post. „A mâncat numai carbohidraţi şi zaharuri şi nu este sănătos deloc. Pepenele roşu este plin de zaharuri. Un fruct este bun între mese, nu să ţină loc de masă“, a arătat Zugravu.

În a doua şi a treia zi, Elena Udrea a adăugat în meniul său legumele. „Am băut o cafea cu soia şi sirop de caramel, de Post, la mic dejun. O să mananc la prânz legume crude cu humus(pastă de naut) şi apoi, spre seară, ciuperci la grătar. Apă plată multă şi suc de sfeclă roşie. În a treia zi de Post, am băut cafeaua cu soia de dimineaţă şi voi mânca salată de vinete cu ardei copţi şi pe seara orez cu ratatouille de legume. Suc de morcov şi apa plată“, a detaliat Udrea.

Zugravu arată că ziua a doua a fost cea mai potrivită din punct de vedere alimentar pentru că meniul Eenei Udrea a conţinut şi proteine,care nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică. „În ziua a doua a fost cel mai bine pentru că mâncat humus , care i-a adus proteine. În a treia zi a fost mai bine decât în prima pentru că a mâncat legume, dar i-au lipsit proteinele. Per ansamblu, meniul este unul foarte sărac, iar micul dejun este mult prea succint“, a comentat Zugravu.

„Laptele de migdale este un moft“

Cu mici excepţii, produsele pe care le consumă Elena Udrea sunt de sezon şi nu costă foarte mult în această perioadă. „Nu este un meniu scump. Şi-l poate permite şi un şofer de tir cu 18 copii. Ar fi fost mai scump dacă era iarnă. Dar dacă legumele şi fructele sunt cumpărate din Obor, nu. Laptele de soia nu este scump. Laptele de migdale este un moft pentru că este ceva mai scump şi nu şi-l poate permite oricine“, a arătat Corina Zugravu.

Elena Udrea nu s-a rezumat doar să-şi prezinte meniul zilnic, ci a ţinut să le împărtăşească fanilor de pe Facebook şi în ce constă partea spirituală din post. „Citesc Primul Paraclis al Maicii Domnului, citesc din cartea Sistemul Maestrului de Charles Haanel, am făcut 15-20 minute de meditaţie, o să fac o faptă bună“, scrie Elena Udrea, pe pagina sa de Facebook. Spre deosebire de alimentaţie, componenta sufletească din post s-a menţinut constantă şi în următoarele zile. În a treia zi, Udrea şi-a propus să termine „Sistemul Maestrului“. „Celor care vor sa facă o faptă bună şi nu ştiu ce ar putea face, vă recomand să vă rugaţi pentru cineva care are nevoie. Înseamnă enorm şi vă faceţi şi dvs. mult bine“, şi-a îndemnat Udrea fanii de pe Facebook.

Deputata a mai spus că s-a uitat, mai mult ca ispită, şi la ştirile difuzate de televiziunea lui Sebastian Ghiţă, fără să se enerveze. „Am încercat să nu mă enervez citind presă online şi chiar să gândesc bine despre Ghiţă uitându-mă la Rtv preţ de 20 minute, timp în care mi-a fost pomenit numele de 100 de ori şi au rulat continuu imagini cu mine... Deci, recunosc, o zi nu tocmai uşoară până acum“, a relatat Udrea.

„Ţine un post de fiţe“

Dincolo de plăcerile gustative, preotul Eugen Tănăsescu arată că cea mai mare greşeală pe care o face o persoană care ţine post este să se fălească cu faptul că posteşte, căutând să bifeze la capitolul imagine. „O altă greşeală, frecvent întâlnită, este aceea de a arăta lumii că posteşti. Ispita asta pândeşte mai ales persoanele publice, care sunt mereu în căutare de capital de imagine, capital electoral etc. Chiar Hristos afirmă foarte clar că postitorul trebuie să fie smerit, deoarece scopul postirii este chiar eliminarea mândriei“, arată Eugen Tănăsescu.

O altă greşeală pe care o face Udrea în post este meditaţia zilnică, o practică mai puţin ortodoxă. „Practic, Dumnezeu cel adevărat este înlocuit, treptat şi aproape pe nesimţite, cu tine însuţi. Ajungi ca tu să te crezi zeul vieţii tale (şi, uneori, şi al altora). Ceea ce este esenţa mândriei. Să postim rugând pe Dumnezeu să ne ierte mândria de a ne crede zei!“, mai spune Tănăsescu.

Sociologul Mircea Kivu arată că noua imagine pe care o arată Udrea nu are nicio legătură cu percepţia pe care o are publicul. „Nu reuşeşte să fie credibilă. Nu seamănă deloc cu imaginea pe care o ştie lumea. Probabil este într-un proces de rebranduire sau poate a avut o revelaţie a devenit foarte cuviincioasă după toate întâmplările prin care a trecut. Însă nu este o atitudine tocmai creştină. Ţii post pentru tine, nu pentru a vedea lumea. Şi ţine post cu lapte de soia şi lapte de migdale. Deci ţine un post  de fiţe“, a spus sociologul Mircea Kivu.

„Sminteşte bărbaţii“

Gigi Becali a explicat că postul pregăteşte omul pentru sfânta împărtăşanie, iar Udrea nu ar trebui să să meargă nici la mare pentru că îi ispiteşte pe bărbaţi cu formele sale. „Postul de alimente e o mică parte din ce trebuie să facem. Dacă postim doar din alimente şi nu renunţăm la altele, nu are valoare.  Dacă vrea să facă postul să se împărtăşească vrednică, atunci trebuie nici să se ducă la mare. Pentru că are un corp frumos şi sminteşte bărbaţii“, a spus Gigi Becali.

Fostul europarlamentar a criticat-o pe Elena Udrea pentru că citeşte „Sistemul Maestrului“. „Nu poţi să slujeşti şi lui Dumnezeu şi lui Satan. Fac o mare confuzie! La mine în casă nu există carte care să propovăduiască alte religii”, a mai spus Gigi Becali.

„Rugaţi-vă la procurori“

Cele trei postări ale Elenei Udrea au strâns mii de comentarii, cele mai multe răutăcioase la adresa fostului ministru. „V-aţi pocăit? Într-adevar, aratăţi foarte bine, dar cu acest regim nu o să fiţi fericită. Rugaţi- vă la procurori , numai ei vă pot ierta pacatele!“, i-a scris un internaut.

Multe din mesaje fac referire la dosarele Elenei Udrea şi la problemele penale pe care le are. „După ce am prădat o ţară întreagă, mă rog la Boca să mă scape de DNA şi ţin post“, i-a scris, ironic, un alt utilizator. „Cred că Arsenie Boca, pentru fiinţe ca dumneavoastră trebuia sa scrie negru pe alb, să nu furaţi“, i-a comentat altcineva.  Bogdan Ciuhu i-a descântat de rele Elenei Udrea. „Pustieşte, distruge şi depărtează pentru totdeauna lucrările magiei, vrăjitoriei şi fermecătoriei de la roaba Ta, Elena Gabriela“, i-a scris Bogdan Ciuhu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite