Politică

articolul anterior articolul urmator

O bucurie tristă

24
5 Jul 2020 09:52:13
Mircea Morariu

Marea majoritate a site-urilor de ştiri, principalele televiziuni şi posturi de radio au publicat vineri dimineaţă o ştire referitoare la un fapt pe care doamna Germina Nagâţ, membră a Consiliului Naţional al CNSAS, îl consideră motiv de sărbătoare.

Un anume domn pe nume Bivolaru Ştefan, până mai zilele trecute consilier local şi membru al PMP, a socotit inutile pierderea de timp pe care o presupune un proces, aşa cum ar fi fost cel ce i-a fost intentat de CNSAS, şi a recunoscut că a făcut poliţie politică din poziţia de cadru activ al Securităţii, avută până în decembrie 1989. Nu ştiu dacă dl. Bivolaru a făcut parte, începând din martie 1990, şi dintre cadrele mai mult sau mai puţin spălate sau scoase la vopsea, ale nou creatului SRI. Informaţia nu mi s-ar părea chiar nelipsită de importanţă.
 
Doamna Germina Nagât este perfect îndreptăţită să se bucure. Este totuşi, după părerea mea, o bucurie tristă. O bucurie doar pe jumătate. Vreme de 30 de ani, câţi au trecut de la Revoluţia din Decembrie 1989, am tot auzit că X sau Y, cei mai mulţi persoane publice, a fost dovedit de CNSAS că a fost colaborator, informator plătit sau voluntar, al Securităţii. E adevărat, foarte puţini dintre aceştia au păţit ceva de pe urma verdictelor în cauză. Două-trei luni de retragere strategică – nimic mai fragil şi mai lipsit de importanţă în cazul românilor decât memoria- urmate de o revenire în trombă. Aceasta în pofida faptului că, atunci când au candidat pentru o funcţie publică, foştii colaboratori ai Secu au semnat o declaraţie pe proprie răspundere, asumându-şi răspunderea penală pentru ceea ce înseamnă falsul în declaraţii.
 
Alţii nu au făcut nici măcar asta. Iată, de pildă,  academicianul Bălăceanu-Stolnici, desenator de mare fineţe, în beneficiul Securităţii, al planurilor casei fostului director al Europei Libere, Vlad Georgescu, este pe mai departe membru al Academiei Române. Dl. Stolnici încasează bani buni pentru asta, dar este şi membru al aşa-numitei Academii a Oamenilor de Ştiinţă şi, asemenea celorlaltor membri, dintre care mulţi tot foşti colaboratori ai odioasei instituţii, vrea să ia şi de aici niscaiva parale. Bani plătiţi din fonduri publice. Jurnalistul Ion Cristoiu, dovedit şi el informator al Secu, cu numele de cod Coroiu, e membru de onoare al aceleiaşi Academii. Apare inflaţionist pe ecranele mai multor televiziuni, chiar şi pe acela al TVR, iar acum propovăduieşte singur sau în duet cu noul expert în teatru Marius Tucă, cam tot aceleaşi lucruri, care ies pe guriţa noii Scufiţe roşii, gazeta putinistă Sputnik. Aceea care îl elogiază şi pe el, şi pe insa care semnează Avocat al Poporului.
 
De-a lungul celor 30 de ani, trecuţi de la numita Revoluţie, nimeni nu i-a deranjat pe cei care au făcut parte dintre cadrele active ale Securităţii. În schimb,  acestea ne-au tot servit poveşti cu Securitatea bună, omenoasă, cea care ar fi luat locul celei torţionare din 1965 încoace, despre legile din acea vreme, legi care trebuiau respectate şi apărate, despre patriotismul instituţiei în cauză, chiar despre rolul ei benefic în decembrie 1989. Fostului ei şef, generalul Iulian Vlad, i-au fost înălţate adevărate ode, şi nu doar de generalul Aurel Rogojan, autorul unei cărţi cu caracter hagiografic, o încropeală de tipul corb la corb nu-şi scoate ochii, ci şi de oameni sau chiar moguli de presă. De la Dan Andronic şi Mirel Curea, stâlpii fiţuicii de doi bani Evenimentul zilei, la Octavian Hoandră şi Cozmin Guşă. Ca să nu mai vorbim despre versatilul Rareş Bogdan azi, ce să vezi?, mare prim-vicepreşedinte al PNL. Asta după ce, cu câţiva ani înainte, era omul de casă al generalului Gabriel Oprea. Alt mizerabil.
 
În 2006, fostul preşedinte al României, a condamnat de la tribuna Parlamentului, comunismul. Nu cred că a făcut-o din proprie convingere. A înţeles într-un târziu că dă bine să o facă. Că îi întăreşte puterea. Condamnarea cu pricina nu a avut nici cea mai mică urmă palpabilă. Vechii activişti de partid şi fostele cadre ale Securităţii şi-au încasat pe mai departe pensiile în cuantumurile lor considerabile. Asta după ce mai înainte au făcut parte- precum odioşii Ristea Priboi şi Ilie Merce- dintre parlamentarii României.
 
Tare mă tem că nici după mărturisirea d-lui Bivolaru nu se va întâmpla, de fapt, nimic. De aceea, scriam mai sus că e vorba despre o bucurie tristă. Ca o coincidenţă. Tot vineri, presa a publicat o ştire referitoare la probele ignorate de judecătorul care a pronunţat neruşinatul verdict în cazul inginerului Gheorghe Ursu. Judecător care nu am nici o îndoială că îşi va molfăi, fără nici o mustrare de conştiinţă, pensia specială.
 
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Vanatorul/d.c.
5.07.2020, 10:16:57

”Un anume domn pe nume Bivolaru Ştefan, până mai zilele trecute consilier local şi membru al PMP, a socotit inutile pierderea de timp pe care o presupune un proces, aşa cum ar fi fost cel ce i-a fost intentat de CNSAS, şi a recunoscut că a făcut poliţie politică din poziţia de cadru activ al Securităţii, avută până în decembrie 1989.” Asta chiar e o stire..! In sfarsit exista cineva care recunoste ca a a facut politie politica..! Pentru ca altii nu recunosc asta nici daca ii pici cu lumanarea..! De exemplu..Augustin Lazar, tortionarul numit de care Iohannis Procuror General, si care a iesit la pensie..nesimtita, fara a recunoaste ca toata viata lui de procuror ceausist a facut..politie politica..! Si mai e o chestie pe care unii politicieni nu o recunosc nici daca le strangi degetele in usa: trecutul infractional..! Politicienii acestia sunt si cei care aplica cel mai des tactica securistica cu..hotul striga ”Hotul..!” Insa cand doi dintre acestia sunt presedintele tarii si premierul, lucrurile devin cu adevarat grave..! Da, e vorba de Iohannis - escrocul imobiliar cu 17 dosare penale de la Cotroceni si cu gainarul Orban, doi impostori arivisti anchetati pentru fapte de coruptie, care strigau ”penalii” si aratau cu degetul in toate directiile, numai pe ei nu. Deloc intamplator, ei sunt si cei care continua sa sfideaze sistematic si fara pic de jena adevarul, drepturile si liberatatile cetatenesti, legile si Constitutia..!

-6 (12 voturi)
Mihai II
5.07.2020, 12:01:29

Nu este nicio rusine sa fi fost procuror ceausist, la fel cum nu este nicio rusine sa fi fost inginer ceausist, medic ceausist sau profesor ceausist. Si in acea perioada era nevoie de procurori, de ingineri, de doctori si de profesori. Augustin Lazar a fost un foarte bun si foarte corect procuror general. S-a luptat cat a putut cu mafia din justitie. Nu s-a dovedit ca ar fi facut politie politica. Doar likelele din mafia psd l-au acuzat de asa ceva.

+7 (13 voturi)
Vanatorul/d.c.
5.07.2020, 12:23:25

”După trei zile de derută, cozile de topor din presă ale instituţiilor de forţă încearcă să se regrupeze, declanşînd operaţiunea „Spălarea torţionarului Augustin Lazăr”. Practic, este o operaţiune de auto-demascare, aşa cum s-a mai întîmplat în decursul anilor, cînd lucruri evidente erau contestate de aceste „instrumente”, cu intenţia de a minimaliza efectele dezvăluirilor ce apăreau în presă despre securişti odioşi şi nomenclaturişti ai PCR, mai ales atunci cînd aceştia se strecurau în poziţii înalte ale instituţiilor democratice de după Revoluţia anticomunistă din Decembrie 1989. După apariţia pe „Lumea justiţiei” a documentelor care arată clar că Augustin Lazăr, actualul Procuror general al României, a contribuit decisiv la tortura fizică şi psihică a disidentului Iulius Filip, în calitate de preşedinte al comisiei de liberare condiţionată din Penitenciarul Aiud, prin faptul că s-a amînat cu aproape doi ani eliberarea sa, am asistat la cîteva tumbe ridicole ale lui Augustin Lazăr pe site-ul Ministerului Public, în care încerca să se eschiveze cu mijloace demne de milă: „nu-mi amintesc, nu eu am decis, n-am făcut poliţie politică, am o anumită stare de emotivitate…” Generic, toate acestea se pot sintetiza în expresia celebră a lui Tudor Postelnicu: „Am fost un dobitoc!”, numai că fostul șef al Departamentului Securității Statului a dovedit parcă un pic mai multă demnitate decît Augustin Lazăr. Brusc, însă, în timp ce Augustin Lazăr încă îşi mai lingea rănile, au apărut şi primele reacţii în apărarea onoarei acestuia. Ignorînd evidenţele, autorii acestora au încercat să aplice tehnici de manipulare cunoscute, precum deturnarea subiectului principal către teme false, interpretări forţate ale prevederilor legale sau pur şi simplu afirmaţii false spuse ca şi cum ar fi adevărate. Toate acestea cu un singur scop: nu cumva ca dezvăluirile despre „torţionarul” Augustin Lazăr să se extindă asupra tuturor celor pe care #Rezist i-a pus în ramă ca pe icoane în bătălia politică din ultimii ani: Klaus Iohannis, beneficiar al NUP-urilor date de parchetul condus de Augustin Lazăr, sau Laura Codruţa Kovesi, cea care l-a adus pe Lazăr în conducerea Parchetului general şi care a susţinut-o vehement cînd a fost în dificultate!” (I.Spanu)

-7 (11 voturi)
Aspida
5.07.2020, 10:50:56

. În ’90, actualu patron al Antenelor a recunoscut și el… la RTV (parcă) 😵 ♒️🐵

+3 (3 voturi)
Lucifer
5.07.2020, 12:01:01

CNSAS trebuie desfiinţat sau transformat într-un institut de cercetare. Oricum, pe marii granguri nu i-a desconspirat, numai plevuşcă. În plus este o nedreptate: toţi securiştii sunt bine merci, numai turnătorii sunt vinovaţi.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările