Politică

articolul anterior articolul urmator

O fotografie cât 25 de ani de istorie

6
9 Jun 2015 18:43:07
Cristian Delcea
Băiat stând în faţa Armatei şi a tancurilor în Bucureşti, România. FOTO Guliver/GettyImages
Băiat stând în faţa Armatei şi a tancurilor în Bucureşti, România. FOTO Guliver/GettyImages

O fotografie veche şi o întrebare: cât timp vom mai privi neputincioşi către un Guvern care se apără cu armate de infanterie sau cu hoarde de parlamentari corupţi?

E o fotografie din arhiva agenţiei de presă Getty Images. Explicaţia care o însoţeşte este sumară: „Boy standing in front of Army and tanks in Bucharest, Romania (soliders, child, street)“. Băiat stând în faţa Armatei şi a tancurilor în Bucureşti, România (soldaţi, copil, stradă). E o poză nedatată, dar putem intui că e făcută după mineriadele sângeroase de la începutul anilor ’90, care au liniştit România pentru mulţi ani.

E o fotografie care, prin simplitatea ei, rezumă istoria recentă a acestei ţări: oameni privind neputincioşi către un Guvern blindat. Un Guvern apărat de tancuri în urmă cu 25 de ani. Un Guvern apărat de o armată de parlamentari corupţi astăzi.

În faţa nedreptăţilor am stat cu mâinile în şolduri, aşteptând izbăvirea. Am aşteptat ONG-urile, granturile din străinătate, reacţia ambasadelor şi mustrarea diplomatică a Uniunii Europene. Am stat, privind cu mâinile în şolduri, şi am înjurat în lehamite. Nu e vorba de patriotism, dar n-am avut nici măcar furia gândului că nişte bolnavi după avere prin furt ne râd în nas de decenii întregi.

PS: Astăzi, în serverele ziarului „Adevărul“ a fost arhivată fotografia de mai jos: „bărbat privind spre sediul Guvernului, Bucureşti, România, 09.06.2015“.

Au crescut copacii, s-au umplut străzile de Range Rover-uri, iar Guvernul e apărat de scutul invizibil al legilor făcute pentru propăşirea corupţiei. Din păcate, e tot ce se poate spune astăzi despre românul de pe stradă şi Guvernul său. Am rămas pe loc. Aşteptăm. Dăm lumii de ştire că suntem acolo unde ne-a lăsat acum un sfert de secol.

Bărbat privind spre sediul Guvernului, Bucureşti, România, 09.06.2015. FOTO: Eduard Enea

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

mitrut
9.06.2015, 23:38:36

Care Roveruri exprima la ce nivel au ajuns unii prin furt (sau "afaceri cu statul"), in vreme ce altii n-au nici apa, nu dupa ce s-o bea!

+2 (2 voturi)
Constantin Pavelescu
10.06.2015, 00:43:50

Pozele sînt Ok, dar din ambele lipsește un amănunt: milionul de oameni de lîngă personaj. Care nu stau cu mîinile-n șolduri... Din păcate nu fotograful este de vină pentru absența acestui „amănunt”... Ci tocmai cei care absentează...

+4 (4 voturi)
t mihai
10.06.2015, 09:51:08

Care milion ? De 25 de ani, la fiecare alegere, milioane de români stau cu mâinile pe sold privind cum se rumenesc micii. Tot de 25 de ani, românii asteapta, ba americanii, ba francezii, nemtii, precum bine scrie autorul: "... Am aşteptat ONG-urile, granturile din străinătate, reacţia ambasadelor şi mustrarea diplomatică a Uniunii Europene. Am stat, privind cu mâinile în şolduri, şi am înjurat în lehamite..." Drama acestei tari este ca va mai astepta alti 25 de ani pentru ca românii stau cu mâinile pe tastatura si manifesteaza virtual contra taierilor padurilor, falselor ii de la Milano, scaderii taxelor pe mâncare, gropilor de pe sosele, aglomeratiei de "uichend" pe valea Prahovei, sasului de la Cotroceni, samd. Datul din clanta, si acela virtual, este un adevarat sport national. Cum bine zicea Tutea: "Sunt român si ca român ma socot buricul pamântului. Ca daca n-as fi român n-as fi nimic."

Cristi Remus
10.06.2015, 02:58:06

@Cristian Delcea ceea ce spuneti dvs e fals. Poate ar trebui sa vorbiti cu cei cei 1200 de oameni ucisi dupa 12/22/1989. Sau poate doriti sa vorbiti cu teroristi care trag din toate pozitiile si care au omarat cei 1200 de oameni Sau poate incercati sa vorbiti cu cei stalciti in bataie de mineri care - asa cum era clar acum 25 de ani - mor de foame... sau cu femeile de la Apaca care si ele mor de foame acum Sau poate incercati sa vorbiti cu cei care au indobitocit in 50 de ani de comunism acest popor vezi saul brucner zis brucan sau sasa bardenko zis barladeanu sau neulander zis roman - tata si fiu - sau tortionarii sau ilici iliescu sau securistii (nu-l uitati pe basescu aici) sau cei care au distrus economia, vandut flota ca sa se imbogatesca ei Si daca ajungeti pana aici poate si cu ziarul care ii condamna pe cei care incearcau sa faca exact ce spuneati dvs aici si ii instiga pe oamenii de buna credinta dar care nu intelegeau nimic sa mature Piata Universitatii de golanii cumparati. Haideti domnilor mai bineti dati cele mai bune 5 pozitii de sex, data cand pamantul va fi distrus, ce mai este este nou in fotbal sau la romanii au talent si cine cu cione o mai face este mai pe linie

+1 (1 vot)
Mihai Popescu
10.06.2015, 09:10:56

Armata este cu noi ! Apara democratia si libertatea. Sa le dam salarii si pensii si mai mari pt. ca sa putem dormi linistiti.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările