Politică

articolul anterior articolul urmator

O întrebare pentru referendum

23
16 Feb 2017 17:34:46
Mihnea Dumitru
Foto: Sorana Borhină
Foto: Sorana Borhină

Nu departe de subiectul pe care îl va ridica preşedintele apropo de lupta anticorupţie la referendum, am realizat faptul că însăşi Piaţa devine un simbol al acestui deziderat. Cu societatea profund polarizată pe temă, cel puţin în mediile urbane, întrebarea adevărată devine una simplă: în ce măsură înseamnă continuarea luptei anticorupţie progresul societăţii?

Şi este un subiect destul de larg, vechi de când lumea în Balcani, o relaţie intimă de iubire între cetăţean şi stat, prin masochisme medii şi mari. Niciodată nu am evoluat dintr-un stadiu de neîncredere faţă de stat, faţă de reprezentanţi sau aleşi. Niciodată nu am făcut altfel decât alţii ca noi, să fim încrezători într-un contract social care să ne fie benefic. Niciodată nu am privit fumul de pe tăciunii societăţii şi să ne gândim că acele lemne au făcut parte dintr-o cetate, oricât de firavă. 
 
O constantă stare de mediocritate şi frustrare întăreşte monştrii din România. Ajungem într-un punct în care părinţii care-şi duc copiii la proteste sunt şantajaţi cu dosare, iar cei câţiva nebuni care-şi ţin privirile îndreptate spre Guvern sunt hărţuiţi. Circul continuă, în instituţiile care ar trebui să servească şi nu să omoare spiritul civic şi democraţia. Patetismul unei generaţii de idealişti devine pridvor pentru bocancii statului. 
 
În ce măsură înseamnă continuarea luptei anticorupţie progresul societăţii? Unde suntem, întâi, de avem nevoie de ea? Ne-am mutat, oare, cumva de pe hartă sau am construit vreo catedrală a spiritului democratic, de lupta anticorupţie devine inutilă? Este în puterea noastră să schimbăm sute de ani de obiceiuri, când părinţii noştri n-au reuşit? Şi când a devenit putrezirea conştiinţei o demnitate în sine? 
 
În opinia dumneavoastră, este continuarea luptei anticorupţie o măsură de progres pentru societate? Da sau Nu. Şi haideţi dracului să rupem odată pisica asta, cu tot respectul pentru feline. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Radu Mircea
16.02.2017, 17:44:47

# Fiindca am prieten pisic , ma opun categoric ruperii pisicii , ba v-as indemna sa incercati sa-l rupeti pe Vinator/d.c. , tot un prieten de-al meu , care este tigrul acestui forum , ma rog , tot felina si el da' mult mai fioroasa . Dar fiindca veni vorba de intrebari referendale , hai sa va sugerez si eu una : '''' Sunteti de acord ca un condamnat sau anchetat penal sa ocupe vreo functie publica ??? '''' Daca vom raspunde majoritar DA , am inbulinat-o . Dar eu sper ca NU este raspunsul oricarui om cinstit .

+5 (5 voturi)
Petre67
16.02.2017, 18:12:52

Domnul Mihnea , imi esti drag rau ! Si poza dumitale da bine cu pisica. Dar lasind gluma d-oparte vezi cum ti-a pus-o la fileu amigo Radu ? Ia aminte : asta da e buna intrebare!!!

Targeted Inndividual
16.02.2017, 18:22:30

Ce animale, ma dor soldurile de abia pot sa merg. Au facut din mine un om cu articulatii de optzeci de ani.

Pribeagul Ro
16.02.2017, 18:46:33

Sa nu ne jucam de-a referendumul. Pornind de la constatarea ca: Toti aceia, alesi sau nu, care au jefuit si jefuiesc bugetul de stat, tara si bogatiile ei sunt niste porci. La fel si pe alesii nostri care au asistat/asista pasivi la jaful inimaginabil facut in Romania, de parca n-ar fi, ca alesi, prima lor sarcina sa asigura un climat de normalitate, ordine si decenta in societatea romaneasca. Si acesti porci trebuie tratati de opinia publica direct, dupa cum merita si sunt, adica ca niste porci. Trebuie ca oamenii onesti si media onesta, toti!, cind ii intilnesc se le spuna in fata: porcilor! Este sigur si mersul treburilor o dovedeste ca menajindu-i, cocolosindu-i si tot alegindu-i nu ne mai facem bine in vecii vecilor si, cu ei!, vom ramine mereu cum si unde suntem si azi, adica la coada Europei si saracii ei. Referendumul trebuie sa asigure masuri si forte capabile sa faca ca jaful tarii sa inceteze, adica porcii sa ajunga la cotet, mai précis in inchisoare, sa nu mai poat jefui tara. Ca urmare, intrebarile Referendumului trebuie sa fie: Sunteti de accord ca coruptia existenta este principal amenintare la adresa securitatii tarii? Sunteti de accord fortele de securitate ale tarii sa fie angajate in lupta pentru combatrea coruptiei? Odata avut raspunsul la aceste intrebari, care nu ma indoiesc ca va fi “Da”, factorii responsabili, Executiv si Legislativ sa nu-si mai bata joc de suveranitatea poporului si sa puna in practica rapid si corect rezultatele Referendumului.

Ovidiu Stoica
16.02.2017, 19:34:37

Discursul politic e blocat in subiectul "coruptie" in detrimentul oricarui alt subiect de ani de zile. Dezbaterile pe tema coruptiei monopolizeaza agenda publica. Nu cred ca mai contribuie, dimpotriva paraziteaza si impedica aparitia si consolidarea altor teme de interes national care sa ofere o orientare valorica societatii si care astfel sa influenteze politicul.

Vezi toate comentariile (23)