Politică

articolul anterior articolul urmator

„O jignire a firii”

20
8 May 2014 12:16:25
Radu F Alexandru

Prima măsură pe care a luat-o Victor Ponta, odată instalat la guvernare, susţinut de o majoritate de 70% în Parlament, a fost scoaterea Institutului Cultural Român de sub autoritatea preşedintelui României, aşa cum stipula Legea de funcţionare de la înfiinţare  (la naştere: „Fundaţia Culturală Română”) şi trecerea sub controlul Senatului.

Măsura a fost vehement contestată, în ţară şi în afara ei, pentru că însemna intruziunea grosolană a politicului în activitatea Institutului. Protestele au fost în van şi conducerea Institutului şi-a depus demisia. Victor Ponta şi ortacii lui au fost lipsiţi în felul acesta de deliciul marelui spectacol la care visau de amar de vreme: judecarea lui H.R. Patapievici, M. Mihăieş şi T. Radu în faţa parlamentarilor USL. Nu ca să li să recunoască şi să li se mulţumească pentru eforturile şi meritele nepreţuite avute în slujirea şi promovarea culturii româneşti în lume, ci pentru impardonabila eroare de a-şi fi exercitat dreptul constituţional la liberă exprimare şi de a-şi expus public, pe parcursul timpului, opinii critice la adresa celor care tocmai au ajuns la guvernare. Declaraţia din acele zile a lui Mihai Voicu, vicepreşedintele PNL, în vremurile de tristă amintire a USL, este mai mult decât explicită privind culpa şi condamnările care erau pregătite pentru cei care au condus în onoare ICR: „Sunt convins ca aproape toţi cei trei care fac acest protest îi veţi regăsi, de exemplu, în avionul de la Neptun al domnului Băsescu, printre colaboratorii plătiţi cu sute milioane de lei ca să dea cu periuţa pe la diverse televiziuni sau prin diverse gazete de perete ale Palatului Cotroceni.”

Se putea crede că lucrurile au rămas într-un trecut irecuperabil. Că prins în lupta înverşunată pe care o duce zilnic împotriva intereselor fiecărui român, prin politica falimentară pe care o promovează, Victor Ponta s-a eliberat de complexul avut faţă de ”lotul Patapievici”. Ei bine, ne-am înşelat. Iresponsabilitatea, minciuna, hoţia intelectuală, lipsa de o minimă competenţă, de o elementară cinste deschid o lungă listă de tare grave ce se leagă de la sine de numele lui Victor Ponta. Frustrarea adâncă, resentimentul paralizant nu le-a probat până acum. O face prin gestul descalificant prin care refuză printr-un ”NU” apăsat acordarea unor înalte decoraţii dnei. Tania Radu şi dlor. H.R.Patapievici şi Mircea Mihăieş. Un ”NU” dincolo de care răzbat toate complexele şi toate furiile ignorantului, ale omului pentru care furtul a fost singura cale accesibilă spre mult-râvnitul titlu de ”doctor”. ”NU” celor care slujesc Cultura! ”NU” celor care prin statura lor intelectuală, respectată şi preţuită de toată lumea, evidenţiază talia de pigmeu a premierului Victor Ponta.

În ”Furtuna”, invocându-l pe Caliban, Prospero îl fixează într-o sintagmă indelebilă: ”O jignire a firii!

Cred că este un titlul cu care Victor Ponta se poate mândri fără ezitare; de data asta, cu siguranţă, nimeni nu i-l va contesta: ”Victor Ponta, o jignire a firii!

PS. Dle. Ponta, pentru revelaţia că Mircea Mihăieş ar fi ultimul neonazist din Europa, vă asigur că Bulă ar rămâne repent în clasa pregătitoare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

master of disaster
8.05.2014, 12:29:57

"Lotul Patapievici"? o adunatura de tradatori...romanii sunt ahtiati dupa intelectuali si cultura tocmai pt ca in jur au parte doar de vulgaritate si tind sa creada in orice tradator care scrie sau vorbeste putin mai iscusit...acestia nu sunt intelectualii adevarati de care Romania are nevoie, sunt doar niste zombie care-si barfesc tara, promoveaza antipatriotismul si sustin mafiotii

-2 (6 voturi)
tampa_killer
8.05.2014, 12:46:32

Este total gresit sa se spuna ca ICR-ul s-a politizat! Adevarul este ca OCR-ul a trecut de la un stapan politic la altul. Presedentia este o institutie profund politizata ( avem presedinte jucator). Daca se dorea un ICR dincolo de influentele politicii atunci ar fi fost patronata de Academia Romana. Este o realitate ca cei din ICR erau primii care sareau sa il apere pe presedinte cand acesta era incoltit de politicieni, presa sau chiar de catre oameni simpli. Aceste reactii politice ale fostei conduceri ICR nu au cum sa nu te faca sa te intrebi daca aceia nu erau pusi in functii tocmai pe criterii de loialitate politica. Nu contest meritele culturale ale unora dintre cei ce au asigurat managementul la ICR dar raman la parerea ca ICR a fost si este un mod de plata al loialitatii fata de politic

-1 (3 voturi)
AXE
8.05.2014, 13:44:02

Sa fim seriosi, este razbunarea co-chilotului de ef 16, pentru editorialul lui Mihaies care spunea: „Victor Ponta, acest amestec infantil de Che Guevara cu cască de automobilist şi bolşevism cu breton, şi-a nimerit, în fine, conceptul politic definitoriu: trădarea. (...) Ivit din pulpana lui Năstase, n-a avut niciun scrupul să-l abandoneze pentru Geoană, meteoritul care a murdărit cu bacilul mogulizării blazonul oricum ferfeniţă al pesedismului. Mercenar înnăscut, n-a ezitat să fie servantul lui numărul unu şi în bătălia pentru preşedinţie. Nu i-au trebuit însă decât douăzeci şi patru de ore pentru a întoarce foaia, scuipându-şi în obraz stăpânul. Simţind că e rost să-i ia "Prostănacului" locul, l-a trădat mişeleşte, înfierându-l ca-n vremile bune ale comunismului ”. Deh,isi foloseste arma din dotare, razbunarea...

+1 (3 voturi)
ion LIBER ŞI VIU
8.05.2014, 13:59:32

@Roxy Poate matale preferi, „lotul iliescu-brucan-petre roman & comp.”, cel de la care toate cele ce sînt şi continuă continuînd să fie SÎNT azi ceea ce ESTE ? Cît despre Adevărurile Absolute ale lumii intelectuale a Toate ce SÎNT fiind ceea ce ESTE, tabu-ul ESTE în realitate, că nu SÎNT ceea ce ar fi trebuit să fie, dar oricum SÎNT aparent ALTFEL, oricum fiind mult, mult mai diferiţi, cu mult mai eleganţi, mai atrăgători şi mai interesanţi cu-atît mai mult şi detestaţi, intelectualii aceştia. Cel „PUTIN”(sic ! cu „t” în loc de „ţ” !) de la „Lotul iliescu-brucan....& comp.” era limpede la ce te puteai aştepta, dacă aşteptai ceva. De la ceilalţi încă e pe vine ! „DOUĂ LOTURI” ! diferite evident şi „vicii-versa”! „- Vice-versa! Nu se poate, domnule! peste poate! Vice-versa! Asta-i șarlatanie, mă-nțelegi! Vă-nvăț eu minte pe d-voastră să umblați d-acu-ncolo cu infamii, și să vă bateți joc de oameni, fiindcă este o exploatare și nu vă mai săturați ca vampirii, pierzând toată sudoarea fiecare om onest, deoarece se-ncrede orbește-n mofturile d-voastră și cu tripotajuri ovreiești de bursă, care suntem noi proști și nu ne-nvățăm odată minte ca să venim, mă-nțelegi, și să ne revoltăm... da! să ne revoltăm! Așa să știți: proști! proști! proști!“. (din Caragiale !)

+2 (2 voturi)
Popescu Ion
8.05.2014, 14:00:17

Domle F Alexandru, eu am impresia că când Ponta vă arde cu ceva la bani, săriți cu toții ca arși, fir-ar să vă fie de intelectuali. Decorația aia pentru Patapievici n-o avea oare și consecințe benefice la portofelul patrioțului naționale decorat?

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările