Lecţia de bun-simţ pe care liberalul-bolşevic n-o va înţelege niciodată

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţul iresponsabil făcut sâmbătă de ministrul Eugen Nicolăescu, privind sistarea finanţării sistemului privat de sănătate, a fost dublat ieri de intervenţia la fel de iraţională a prim-ministrului Victor Ponta.

Bezmeticul de la Ministerul Sănătăţii e pe punctul de a produce o ilegalitate majoră (discriminarea pacienţilor care, deşi îşi plătesc lunar contribuţia la CNAS, nu vor beneficia de acei bani dacă aleg să se trateze în spitale private) şi de a da o lovitură de moarte corpului medical (în prezent, umiliţi cu salarii de mizerie în spitalele de stat, unii medici reuşesc să-şi asigure un venit rezonabil în sistemul privat). În loc să-i reteze elanul distrugător ministrului Nicolăescu, premierul Ponta susţine iniţiativa halucinantă a acestuia.

În editorialul de ieri am adus argumente pentru stoparea nebuniei care se pregăteşte la Ministerul Sănătăţii. Astăzi reproduc o parte dintr-un mesaj de bun-simţ postat pe www.adevarul.ro, semnat „Ara Brandiana”. Argumentele cititoarei sunt zdrobitoare, trimiţându-i în ridicol pe cei doi demnitari din Guvernul Ponta 2.

“Casa de Asigurări de Sănătate este obligată să suporte costurile bolnavului, ale cetăţeanului care plăteşte pentru această asigurare. De exemplu, ea este obligată să plătească o anumită sumă «fixă» pentru o zi de spitalizare, (aceeaşi) indiferent la ce spital se internează bolnavul asigurat. Desigur, şi pentru o zi de spitalizare se fixează sume diferite, în funcţie de facilităţile spitalului, de secţia unde este internat pacientul şi alte criterii. Dacă o zi la un spital privat costă mai mult decât la stat, bolnavul ar trebui să-şi plătească doar diferenţa sau să-şi facă şi o asigurare particulară de sănătate care să-i acopere diferenţele neacoperite de CAS. În costurile unei zile petrecute în spital, se iau în considerare şi îngrijirea medicală, medicamentele, alimentaţia etc.

Casa de Asigurări de Sănătate este obligată să suporte costurile bolnavului pentru operaţii, separat, şi acestea ar trebui să fie tot sume «fixe» pentru diferite operaţii (de splină, inimă, plămâni etc.) şi care ar trebui să fie plătite doctorilor care operează, aleşi de pacient indiferent la ce spital sunt aceştia afiliaţi, particular sau de stat. Dacă tariful lui pentru operaţia respectivă se încadrează în suma plătită de Asigurare şi el e mulţumit doar cu ce primeşte de la CAS, va accepta pacientul; dacă nu, pacientul trebuie să plătească diferenţa sau să se ducă la un alt doctor sau la un spital de stat. (…)

Oamenii contribuie la această Casă de Asigurări de Sănătate şi trebuie să le fie suportate costurile serviciilor medicale indiferent unde ei aleg să beneficieze de ele, la stat sau la particular. Altfel, este un abuz, o încălcare grosolană a drepturilor cetăţeanului, a drepturilor sale constituţionale, o discriminare incredibilă. (…)”

O extraordinară lecţie de logică şi bun-simţ. Dacă Eugen Nicolăescu este ministru, iar Victor Ponta prim-ministru, autoarea acestui text ar merita să fie secretar general al ONU. Sau măcar comisar european pentru Sănătate…

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite