Politică

articolul anterior articolul urmator

O manipulare grosolană: „Nu creştem pensiile că nu ne dă voie PNRR”. În realitate, n-au bani în buget

21
28 Jan 2022 11:00:32
Ştefan Vlaston
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

S-a tot discutat în ultimele zile despre renegocierea PNRR, care limitează la 9,4% din PIB cheltuielile cu pensiile. Ministrul Muncii, Marius Budăi, îi tot dă înainte cu renegocierea PNRR, deşi ştie că acest lucru e imposibil. Când, surpriză. În bugetul pe 2022 pensiile ocupă doar 7,48% din PIB. Până la 9,4% din PIB mai e cale lungă. Adevărul e altul. Bugetul nu are bani pentru creşterea pensiilor.

Cum a evoluat procentul din PIB alocat pensiilor

Dintr-o postare a lui Sorin Ioniţă pe Facebook aflăm evoluţia procentului din PIB alocat pensiilor.

Procentul a scăzut constant din 2017, ajungând la 7,55% din PIB în anul 2022. Şi în anii anteriori nu ne-a dat voie PNRR să creştem pensiile?

Dramatic este altceva. În timp ce două milioane de pensionari trăiesc cu până în 1500 de lei pe lună, avem şi pensionari de lux, care încasează şi pensii de 78.000 lei pe lună, adică de 50 de ori mai mari. Pentru ce, ce au făcut aceşti oameni să merite aceste pensii? Nu spune nimeni nimic!

Explicaţia este alta. Nu sunt bani pentru mărirea pensiilor pentru că banii din bugetul de stat au o cu totul altă destinaţie.

În primul rând, România trebuie să plătească ratele şi dobânzile la creditele luate de-a lungul anilor, numai în 2020-2021 gradul de îndatorare a crescut de la 35% din PIB la 50% din PIB. Regimul PNL-Cîţu-Orban a împrumutat ţara cu circa 40 de miliarde de euro, iar banii s-au dus nu se ştie unde. Că nici autostrăzi n-am văzut, nici căi ferate, nici infrastructură şcolară (avem încă 800 de şcoli cu wc-ul în curte), nici în sisteme de irigaţii, nici în creşe şi grădiniţe. Unde s-au dus banii aceştia enorm de mulţi? Aşteptăm un răspuns de la o Comisie parlamentară de anchetă, mult mai utilă cu această anchetă decât cu alte prostii.

Statul n-a redus şi nu reduce cheltuielile neesenţiale de funcţionare a statului. Avem 22 de ministere, în timp ce ţări mult mai mari au 14, 12 sau chiar 8 ministere. Avem 1,3 milioane bugetari, în timp ce Polonia, o ţară mai mare, are doar 700.000 de bugetari. Avem instituţii şi agenţii care nu fac nimic, ard gazul degeaba. Nimeni nu le vede şi nu le închide. Avem un sector economic de stat, care în loc să producă bani la buget, ia bani din buget, ca să nu dea faliment. Datornicii cei mai mari la bugetul de stat sunt întreprinderi economice de stat falimentare, ţinute în viaţă doar din subvenţiile de la stat. De ce?

Avem o armată de „favoriţi” ai politicii, care încasează salarii şi pensii nesimţite, sunt membri în multe CA, de la care iau sume fabuloase.

Avem Administraţii Publice Locale, care traiesc din fonduri de echilibrare de la bugetul de stat. Să-şi dubleze sau tripleze salariile au ştiut, cu aprobare de la guvern.

Avem o liotă întreagă de politruci habarnişti care sug bani de la bugetul se stat fără să facă mai nimic. Singura lor „calitate” este că au carnet de membru de partid.

Lucrurile acestea le vedem şi le ştim cu toţii. Dar plătim în continuare taxe şi impozite, ca să-şi bată statul joc de banii noştri.

În alte ţări, gradul de colectare la bugetul de stat ajunge şi la 45% datorită conformării voluntare, convingerii contribuabililor că statul face ce trebuie cu banii lor. La noi gradul de colectare este de circa 30%, pentru că cetăţenii nu au încredere în modul discreţionar, ascuns, netransparent, în care sunt cheltuiţi banii publici. Plus corupţia, fraudele şi furturile la mai toate nivelurile de conducere ale statului. 

Toate aceste lucruri s-au mai spus şi discutat. Blestemul este ca nimeni din conducerea statului, deşi ştie toate aceste lucruri, nu ia nicio măsură de îndreptare. Mai toţi plâng cu lacrimi de crocodil căinându-i pe pensionari. Şi au găsit cauza: nu ne dă voie PNRR. Minciuni şi manipulări pe care nu le crede nimeni.

Grav este că avem 2,5 milioane de pensionari care trăiesc la pragul de sărăcie. Explozia preţurilor la facturile pe energie reprezintă bomboana pe coliva nivelului de trai al celor săraci.

În concluzie

Domnilor Budăi şi Ciolacu. Lăsaţi minciunile că nu vă dă voie PNRR să creşteţi pensiile. E o minciună grosolană, un mod nesimţit de a păcăli pensionarii şi de a arunca vina pe alţii. Uitaţi-vă la modul în care este alcătuit bugetul de stat, desfiinţaţi ordonatorii de credite inutili, reduceţi pensiile şi salariile nesimţite ale politrucilor şi veţi avea bani şi pentru mărirea pensiilor!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Stefan din Nord
28.01.2022, 11:20:43

Citu se opune, nu PNNR-ul.

-3 (11 voturi)
Vanatorul/dc
28.01.2022, 14:02:03

”O manipulare grosolană: „Nu creştem pensiile că nu ne dă voie PNRR”. În realitate, n-au bani în buget” Da..! In realiate, in urma Marelui Jaf la care s-au dedat Iohannis si restul gastii de mafioti si cozi de tor care-si zic ”liberali” sub ”umbrele” celtuililor cu ”lupta impotriva pandemiei”, statul roman e pe ”jantă” cu ”cash”-ul. pana si zecile de miliarde euro si lei imprumutati de clica Iohannist-cîțulist-limberala de la bancile comerciale s-au dus toate pe ..”apa sâmbetei” fiind sifonate direct catre firmele penelistilor si ale clientelei lor politice..! Practic, Iohannis si ”ai lui” (”guvernul meu”, ”partidul meu”) au dus tara de râpa, au ruinat-o pur si simplu, devalizandu-i avutia nationala si bugetele, sifonand totodata si zecile de miliarde de euro si lei imprumutate in numele tuturor romanilor, copiilor si nepotilor acestora, miliarde din care nici macar un eurocent nu se regaseste in cresterea calitatii vietii cetatenilor romani, care au ajuns dupa 7 ani de mandat prezidential Klaus Iohannis si doi ani de ”guvernul meu” un fel de ”somalezi ai UE” la toate capitolele ce tin de nivelul de trai..! In aceste conditii Iohannis si noii lui aliati mafiotii pesedisti trag nadeje si saliveaza cu gandul la imprumuturile si granturile.. din PNRR..! Iar eu am mai spus-o: nu va dura mult si cea mai mare parte din fondurile PNRR destinate Romaniei vor blocate de catre UE..!

-23 (27 voturi)
herr v.6.01
28.01.2022, 11:36:12

"[...] reduceţi pensiile şi salariile nesimţite ale politrucilor şi veţi avea bani şi pentru mărirea pensiilor!" (autor) M-am saturat de indicatii pretioase. Ati afirmat de nenumarate ori ca pe guvernanti nu-i duce capul. Acum, sincer, m-as astepta sa le dati o mana de ajutor. Stiu, nu sunteti platit sa faceti asta., desi va iese destul din datul cu parerea pe bloguri sau televiziuni. Deci, cum sa reduci pensiile nesimtite, din moment ce CCR a statuat ca un drept castigat nu poate fi retras? Iar asta inca din 2010, cand Basescu a dat celebrul sau atac de -15% asupra pensiilor tuturor romanilor.

-23 (23 voturi)
Todor Cris
28.01.2022, 11:42:35

1. CCR-ul nu a picat de la Mos Craciun acolo, este numit de PSD & PNL, si se bazeaza pe legile facute tot de aceleasi partide de 30 de ani. Nici macar CCR nu este obigatoriu sa existe, orice se poate modifica sau imbunatatii. 2. PEnsiile speciale se pot impozita, se pot raporta aprocent mai mic fata de salariu net, pe la 70% ar fi echitabil, varsta de pensionare ar putea sa creasca de la 38 de ani la 60 pentru jegurile speciale nesimtite. Absolut orice este posibil, nu sunt legi pciate din cer sau de la Mos Craciun, cei care le-au votat le pot si modifica. Scuza asta cu nu se poate, este o minciuna ordinara ca sa continue furtul de la gura copiilor si bolnavilor.

+7 (7 voturi)
john pope
28.01.2022, 12:23:40

Deciziile referitoare la pensii, luate de CCR, sînt nule și neavenite deoarece Dorneanu e în conflict de interese, el fiind salariat și pensionar special deodată.

+10 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările