Politică

articolul anterior articolul urmator

O minciună prezidenţială pentru speriat „prostimea“

42
24 Sep 2020 07:50:37
Florin Abraham

În calitate de profesor titular al unui curs de comunicare instituţională în Uniunea Europeană, am rămas siderat de nonşalanţa cu care dl. Klaus Iohannis, aflat într-o ilegitimă şi anticonstituţională campanie electorală, a declarat cu referire la mărirea pensiilor cu 40%:

„Există nu doar avertismente, există discuţii extrem de serioase cu înalţi responsabili – nu doresc să nominalizez, dar cu înalţi responsabili din Comisia Europeană, care ne-au spus franc: dacă această rectificare aprobată în Parlament intră în vigoare, ni se vor tăia aproximativ 3 miliarde de euro din fonduri europene, fiindcă încălcăm mai multe prevederi ale tratatelor. Deci este o posibilitate.“

Orice student ar întreba buimac: despre ce e vorba? În mod evident, Comisia Europeană nu mai poate interveni asupra Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, votat deja de Consiliul European (21 iulie 2020), a cărui adoptare trebuie să treacă în această toamnă de filtrul Parlamentului European.

Singura posibilitate de intervenţie a Comisiei este asupra Cadrului Financiar Multianual 2014-2020. Să se refere Preşedintele României la procedura de deficit excesiv reglementată de articolul 126 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (Tratatul de la Lisabona)? Nu este o noutate, deoarece încă din 6 aprilie 2020 Comisia Europeană a notificat România asupra acestei proceduri, deoarece deficitul bugetar aferent anului 2019 a depăşit 3 procente din Produsul Intern Brut (PIB). României i s-a recomandat să reintre sub 3 procente din PIB până în 2022. Comisia nu a indicat dacă revenirea la un deficit bugetar mai mic de 3 procente din PIB trebuie realizată prin măsuri de austeritate sau, de exemplu, prin schimbarea sistemului de impozitare. Modalitatea de atingere a obiectivului aparţine exclusiv guvernului României.

Orice student novice în Afaceri europene ştie că procedura de deficit excesiv a devenit o banalitate în Uniunea Europeană. În perioada 2010-2011, la momentul culminant al crizei monedei euro, au fost deschise proceduri de deficit excesiv pentru 24 de state membre ale Uniunii Europene. Ţările europene s-au adaptat şi eu revenit în mai mulţi ani la deficite bugetare mai mici de 3 procente. Trebuie spuse următoarele: i) scopul Comisiei nu este de a penaliza statele, ci de a le determina să ajungă pas cu pas la un deficit bugetar sustenabil. De la avertizare până la „tăierea“ banilor este cale lungă!; ii) Statele Membre ale Uniunii Europene au instrumentul unei acţiuni la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene împotriva unei prezumtive proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor. Ca atare, ţările au instrumente puternice pentru a se apăra, desigur, dacă vor şi ştiu să o facă!

Trebuie spus că suma uriaşă menţionată de dl. Iohannis nu a fost plătită vreodată de un stat al Uniunii Europene, în multiplele proceduri de deficit excesiv deschise de Comisie începând cu anul 1973. Cifra de „3 miliarde euro“ nu este bazată pe niciun sistem de penalizare aflat în funcţiune în Uniunea Europeană, fiind, prin urmare, o minciună electorală.

Personal, nu cred că mărirea cu 40 de procente a pensiilor bazate pe contributivitate este realistă şi sustenabilă cu actualul sistem de impozitare din România, însă aceasta este o altă discuţie. Dacă este căutat ceea ce economiştii numesc „spaţiu bugetar“ pentru creşterea pensiilor, atunci pot fi luate câteva măsuri legitime: trecerea la un sistem de impozitare progresivă; impozitarea pensiilor speciale; eliminarea numeroaselor privilegii fiscale oferite unor „speciali“; reducerea furtului şi risipei banilor publici ş.a. Aşadar, creşterea semnificativă a pensiilor, mai ales a celor mici, poate fi posibilă dacă sunt luate decizii de politică fiscal-bugetară pentru a creşte nivelul resurselor bugetare. Însă toate acestea necesită o autentică voinţă de modernizare a statului român, nu una clamată în contexte electorale! Minciunile pentru înspăimântat „prostimea“ sunt, din păcate, mult mai facile, chiar dacă ruşinoase pentru un câştigător al Premiului „Carol cel Mare!“. Dacă liderii politici români vor continua să-şi justifice neputinţa invocând sperietoarea „Bruxelles-ului“, rezultatul inevitabil este euroscepticismul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

42 Comentarii

Utilizator Adevărul
24.09.2020, 08:30:45

Comentariu considerat abuziv.

MV R.
24.09.2020, 09:02:27

Și dacă Iohannis are dreptate?

0 (14 voturi)
The Fog
24.09.2020, 09:18:19

E posibil sa fie cum spuneti, la fel cum e posibil ca nu orice student novice in Afaceri europene sa ajunga sa prinda masteratul sau slujba buna in domeniu. Insa banii europeni atribuiti Romaniei nu vin cu trenul blindat, in bancnote mici si nemarcate, ci ne sunt trimisi dupa ce am facut investitii eligibile, proiectate conform regulilor si executate ca la carte, initial pe bani romanesti, de la buget, si doar ulterior rambursati dupa verificari. Daca PSD goleste bugetul si dupa moartea politica, prin marirea nesustenabila a pensiilor intre altele, bani de investitii in buget nu vor fi (ca atunci cand PSD era la guvernare) proiecte si lucrari nu vor demara, iar pierderile pot depasi cele 3 miliarde anuntate de presedinte. In cazul acesta singura "enormitate" comisa de presedinte este ca a estimat o cifra, care are un impact mai mare decat genericul "pierderi mari".

-6 (32 voturi)
West
24.09.2020, 09:41:23

Oameni buni, nu intelegeti ca desfintarea privilegiilor specialilor si bugetarilor nu o vom putea obtine decat IN STRADA, LA PROTESTE?! la fel ca la ordonanta 13! doar in strada se poate obtine! nu vedeti ca indifernt de cat de grava este criza financiara si indiferent de greutatile romanilor si de orice,.. de pensiile speciale si de salariile si privilegiile bugetarilor si specialilor nu se atinge nimeni! mai bine crapa tot in tara si de ei nu se atinge nimeni!! acum inainte de alegeri avem sanasa sa-i obligam sa le desfinteze, sub presiunea votului si pierderii ciolanului, dupa alegeri politicienii nu vor mai fi presati si vor ingropa subiectul inca 4 ani. chiar nu mai putem duce-n spate aceste nedereptati inca 4 ani! sunt din ce in mai putini contribuabili, natalitatea scazuta si emigratia vor cantari tot mai greu! chiar nici-un ong, nici-un lider protestatar nu vrea sa organizeze proteste impotriva specialilor si privilegiilor bugetarimii?! chiar nimeni?! inseamna ca nu mai exista speranta! trebuie sa vindem tot si sa plecam!

+6 (10 voturi)
chicken chicken
24.09.2020, 09:50:17

Are you a chicken? De ce nu vreti dezbateri TV? https://memegenerator.net/img/instances/76254683/what-are-you-chicken.jpg https://youtu.be/msSc7Mv0QHY

-3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (42)

Modifică Setările