O nouă întâlnire PNL-PSD-UDMR. Liderii partidelor ar putea decide cine va da premierul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cele trei formaţiuni care încearcă să formeze o coaliţie de guvernare, PNL, PSD şi UDMR, se întâlnesc din nou, vineri, de la ora 12.00, pentru a continua negocierile. Discuţiile dintre liderii partidelor ar putea viza şi numele premierului cu care să meargă la consultările de la Cotroceni, după ce liberalii l-au votat joi pe Nicolae Ciucă să fie propunerea PNL, variantă de compromis şi pentru social-democraţi.

PNL, PSD şi UDMR trebuie să se pună de acord asupra primului nume care să conducă Guvernul, după ce au decis ca premierul să fie dat prin rotaţie, astfel încât fiecare să aibă o şansă la Palatul Victoria.

Nicolae Ciucă este propunerea oficială a Partidului Naţional Liberal pentru prima rundă a şefiei Executivului, urmând ca acesta să conducă şi negocierile cu celelalte două formaţiuni pentru formarea coaliţiei. Ciucă a fost propus de Florin Cîţu într-o şedinţă-fulger a liberalilor de joi, unde a fost votat în unanimitate, pentru a debloca negocierile cu partenerii de guvernare. 

Varianta propusă de liberali ar putea fi agreată şi de PSD, după cum au declarat surse politice pentru „Adevărul”, întrucât Marcel Ciolacu, propus recent de partid pentru funcţia de premier, nu ar dori în mod expres să preia guvernarea. Din postura de şef al Guvernului, Ciolacu ar trebui să deconteze electoral toate deciziile care se vor lua în perioada următoare

Joi seara a avut loc o rundă de negocieri între PNL şi PSD, care a durat câteva ore. În urma întâlnirii, Florin Cîţu a ieşit convins că formaţiunea sa va da primul nume pentru şefia Guvernului.

„Astăzi avem o propunere de premier din partea PNL, prin care noi credem că am deblocat aceste negocieri. Eu zic că este o mare victorie ca în această coaliţie partidul mai mic să aibă premierul”, a declarat Florin Cîţu joi seara, după negocierile cu PSD.

În schimb, din partea PSD, Marcel Ciolacu nu s-a pronunţat pe varianta propusă de liberali pentru premier, Nicolae Ciucă, dar a subliniat că cele două partide vor merge la Cotroceni cu un acord politic. Preşedintele PSD a transmis că România va avea un Guvern cu drepturi depline la finalul săptămânii viitoare, joi. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite