Politică

articolul anterior articolul urmator

O nouă lege a finanţării partidelor politice – soluţia europeană

4
16 Jan 2015 10:55:05
Victor Negrescu
Este nevoie de o noua lege a finantarii partidelor politice
Este nevoie de o noua lege a finantarii partidelor politice

Vedem în spaţiul public tot mai multe cazuri şi discuţii care vizează suspiciuni de corupţie în rândul politicienilor şi entităţilor care au interacţionat cu sfera politicului la un moment dat. Este un lucru bun, dar nu doresc să mă refer în acest articol la funcţionarea Justiţiei, chiar dacă apreciez enorm paşii înainte din domeniu care s-au făcut în ultimii ani.

Aş vrea, în schimb, să expun o problemă importantă care stă la baza multor suspiciuni de corupţie – legea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale.
 
O spun fără nicio ezitare: actuala legislaţie a permis dezvoltarea unor relaţii imorale şi antidemocratice între mediul privat şi cel politic. Donaţiile şi cheltuielile nu se fac întotdeauna transparent, iar investiţiile uneori imense din timpul campaniilor stârnesc suspiciuni justificate în rândul alegătorilor: De unde are candidatul X atât de mulţi bani de materiale şi cum îşi va recupera investiţia dacă va fi ales în funcţie? Cum poate un deputat, care are un salariu de cca. 1000 de euro pe lună, să cheltuie în campanie electorală venitul întreg pe mai mulţi ani? Iar dacă a primit sponsorizări din partea unor firme, ce le-a promis respectivul politician la schimb?
 
Împreună cu deputatul Cosmin Necula am găsit soluţia la toate aceste probleme, sub forma unei noi legi a finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale. Modelul după care ne-am ghidat este unul cu adevărat european, şi anume cel din Belgia.
 
Concret, în ce constă propunerea noastră: (1) să fie permis în campanie electorală să se ofere doar materiale informative, fără bunuri materiale; (2) amplasarea afişelor să se facă doar în spaţiile special amenajate, conform unei norme stabilite la nivel naţional, nu pe panouri sau bannere la fiecare intersecţie de drumuri; (3) finanţarea mass-media de către partide, direct sau indirect, să fie considerată infracţiune; (4) limitarea finanţării pe care o primeşte un partid politic din partea unei firme la 10% din impozitul pe profit al acesteia (în felul acesta, firmele trebuie să plătească toate taxele şi trebuie să aibă şi profit pentru a putea fi finanţatoare); (5) contribuţia unei persoane fizice către un partid să fie limitată la valoarea unui salariu mediu pe economie; (6) toate cheltuielile cu donaţii către politicieni sau partide să fie transparente şi disponibile publicului, prin intermediul unui registru de donaţii în care să fie publicate toate sponsorizările de la persoane fizice sau juridice.
 
Acestea sunt doar principalele modificări pe care propunerea noastră legislativă le-ar produce. Pe lângă acestea, există numeroase consecinţe faste ale noii legi: politicienii, candidaţii şi membrii staff-urilor acestora vor fi împinşi spre interacţiunea directă cu oamenii; cu timpul va dispărea conceptul de „finanţator de partid”; ar interveni o transparentizare treptată a acestei zone; şansele ca alegătorii să cunoască programele politice ale partidelor şi candidaţilor la momentul votului vor creşte (în detrimentul votului bazat pe obţinerea de bunuri materiale în campanie).
 
Care sunt şansele ca o astfel de lege modernă, deja în vigoare în mai multe state europene, să fie introdusă şi în România? La începutul acestui an va fi depus un proiect de lege foarte clar, cu sprijinul mai multor semnatari din generaţia mea. Circa 20 de parlamentari s-au declarat deja dispuşi să sprijine acest proiect, iar din rândul Partidului Social Democrat am primit deja o mulţime de semnale pozitive. Cu alte cuvinte, avem şanse mari de a corecta cât de curând relaţiile dintre privat şi politic şi de a pune capăt influenţelor negative pe care entităţile ghidate de interese financiare le au asupra mediului politic şi, implicit, asupra intereselor alegătorilor. Consider că majoritatea alegătorilor ar fi de acord cu măsurile enumerate mai sus prevăzute de noua lege, însă un pas crucial este, bineînţeles, şi sprijinul politic. Dar având în vedere deschiderea cu care a fost primită propunerea noastră până acum, am încredere că vom putea aduce această soluţie europeană a finanţării partidelor şi în România.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Kinga Toma
16.01.2015, 16:16:05

Din moment ce campania se poate face in mediul on-line, nu este mult mai ieftina acum? Eu as da de la buget la alegerile parlamentare, fiecarui candidat parlamentar/senatorial o suma egala, sa-si faca cu ea campanie. Televiziunile sa treabuiasca sa transmita clipuri ale tuturor candidatilor. In general cei de la orase se pot informa on-line legat de candidati. Cei de la sate, pot fi chemati la intalniri la primarie cu candidatii consilieri, in mod normal nu costa decat putin aceste intalniri. Din cate stiu, si cei de la CRPE au idei de modificare a finantarii electorale. Nu mi se pare ok sa cada povara financiara tot pe unii agenti economici. Orice legatura exista intre ei si viitorii oameni politici, chiar daca e cel mult 10% din profitul lor, tot e suspect. Din cate stiu eu, transparente trebuia sa fie donatiile si pana cum catre partide, si nu au fost.

Iulian Arion
16.01.2015, 16:54:07

Aspectul finantarii campaniilor electorale si partidelor este doar un aspect. Finantarea trebuie facuta doar in contul partidului, nu in numer (traista cu bani) Trebuie ca un candidat independent si un candidat al unui partid politic sa fie pusi in conditii egale de a candida, din punct de vedere al criteriilor de acceptare a candidaturii: - Ambii trebuie sa colecteze acelasi numar de semnaturi/adeziuni unice; - Adeziunea pentru un candidat trebuie sa fie unica. O cheie primara trebuie introdusa in tabelul electronic de colectat semnaturi astfel incat sa nu permita unui individ sa semneze pentru mai multi candidati.

+1 (1 vot)
Iulian Arion
17.01.2015, 17:13:48

Pentru eliminarea coruptiei trebuie ca Parlamentul Romaniei sa adopte obligativitatea efectuarii platilor cu cardul sau transfer bancar prin completarea formularelor la ghiseu. De asemenea tranzactiile cu bacnote sa fie interzise pe teritoriul Romaniei.

Lucian Sarbu
18.01.2015, 12:38:34

Naiv. Știți prea bine că la ora actuală nu cerințele legii sunt problema, ci faptul că sunt fentate. Întrebați-vă de ce un partid declară X contribuții în campania electorală și totuși pe stradă, numai dacă te uiți la câte meshuri sunt expuse, îți dai seama că e vorba de cheltuieli în valoare de X*y. Legea finanțării trebuie modificată și întărită pe partea de raportare și control, acolo e buba. Sancțiunea supremă ar putea fi interzicerea partidelor despre care se dovedește că au folosit în campanie de y ori mai multe mijloace materiale decât au declarat. De asemenea, nici un partid nu ar trebui să fie acceptat în campaniile electorale dacă nu dovedește că NU mai are datorii din campaniile trecute față de entități juridice. Că și asta e o problemă. Se pot face multe, dar nu se vrea.

Modifică Setările