O noutate - greva online! În speranţa unor salarii mai mari, medicii strâng rândurile pe Facebook

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu la „Adevărul Live”, preşedintele comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor a avansat o propunere de majorare a salariilor medicilor cu 150%!

(Vezi min.17 din interviu sau www.med-farm.ro/initiativa-legislativa-salariile-medicilor-majorate-la-150-cu-efect-asupra-intregului-personal-sanitar/).

Astfel, propunerea domnului deputat Florin Buicu, dacă proiectul domniei sale va ajunge vreodată lege, este ca salariile medicilor (şi numai a acestora) să crească cu 50% faţă de anul precedent, în fiecare an, timp de 3 ani. Îmi exprim rezerve faţă de seriozitatea propunerii având în vedere dinamică unui proces legislativ. In ipoteza aprobării unei asemenea legi, salariile medicilor ar urma să crească abia după anul electoral 2016. Nu ar fi o noutate, s-au mai mărit salariile profesorilor în an electoral, tot cu 50%! Nu mă voi opri asupra fezabilităţii unei asemenea propuneri. Problema salariilor este însă una stringentă, ardentă chiar.

Nemulţumirea generată de sublinierea făcută de ICCJ că medicul poate merge la puşcărie 7 ani dacă primeşte orice de la pacient, pare a fi un butoi de pulbere căruia i s-a aprins fitilul. Că a primi foloase suplimentare, nedeclarate, nefiscalizate, este ilegal este un truism. Exista însă o acceptare tacită, deşi profund dezavuată şi de medici şi de pacienţi: statul nu-i plăteşte adecvat pe medici şi îi sancţionează numai pe cei care bagă efectiv mâna în buzunarul pacienţilor. Aceasta cutumă a fost spartă de către judecătorii de la ICCJ. Orice medic, dacă primeşte şi un buchet de flori, este pasibil să meargă la puşcărie!

Cei vizaţi sunt marea masă a medicilor din spitale, care însă nu sunt în vârstă ci din contră, majoritari sunt medici rezidenţi, care încă nu au plecat din România şi tineri medici specialişti, de asemenea umiliţi până la limită de statutul lor social. Chiar şi medicii mai în vârstă au probleme, mulţi dintre ei exercitând specialităţi care nu le permit rotunjirea veniturilor, fie ea şi ilegală. Şi totuşi, ura populaţiei faţă de “medicii nesătui”, loveşte în întreaga masă a populaţiei medicale iar pe de cealaltă parte, profesioniştii din domeniu se văd înghesuiţi într-un drum fără ieşire!

Propunerea Preşedintelui Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor vine în compensarea unui proiect de lege, intitulat iniţial “Lege privind prestarea de servicii si acte medicale la cererea pacientului”, proiect avansat de ministrul sănătăţii, semnat şi deci asumat de 102 deputaţi şi senatori şi desfiinţat practic de către Consiliul Legislativ. Astfel, în punctul său de vedere Consiliul arata negru pe alb ca “problema acordarii de servicii in regim privat in spitalele publice este reglementata! (vezi http://www.cdep.ro/proiecte/2015/400/50/7/cl581.pdf) Preşedintele Buicu, susţinut şi de reprezentantul MS, prof. Dr. Dorel Sandesc, au avansat, foarte probabil ad hoc, o iniţiativă care să poată acoperi golul rămas prin decesul de facto al proiectului de lege menţionat.

Atât doar că medicii nu mai au răbdare şi nici nu mai pot fi prostiţi.

O iniţiativă de a crea un grup de dezbateri pe facebook, numit “Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!” creşte cu o viteză incredibilă pentru România. Poate fi doar un foc de paie însă poate fi şi o ameninţare politică directă. Grupurile de pe internet nu au lideri, sunt pline de persoane care scriu sub pseudonim şi care nu au forţă lăuntrică de a-şi asuma opiniile atunci când trebuie să-şi dezvăluie identitatea. De aceea, nu este exclus ca mişcarea să dispară instantaneu, aşa cum a şi apărut! Nemulţumirea care răzbate este însă indubitabilă!

Medicii sunt dezbinaţi, aceasta fiind o caracteristică insuflată chiar de profesie, fiecare fiind educat să ia foarte rapid decizii individuale, indiferent că este cu bisturiul în mână, în vârful unui munte sau cu ochiul aţintit prin lentila microscopului optând pentru un diagnostic sau altul. Şi totuşi, medicii reprezintă o reţea socială, care interacţionează cu aproape întreaga populaţie. Nu exista o forţă politică în stare să se lupte cu o reţea atât de vastă dacă aceasta ar căpăta coerentă, dacă membrii şi-ar uni forţele pentru atingerea unui obiectiv punctual.

Creşterile aberante de salarii ale demnitarilor, funcţionarilor din parlament, din guvern şi preşedenţie, urmată de o sarabandă de alte majorări evident incoerente (revoluţionari, militari etc), sunt de natură a excita şi mai mult nemulţumirea tăcută a medicilor. Chiar şi MS vine în aceiaşi nota, modificând în creştere veniturile salariaţilor din CNAS şi conform unui proiect postat pe site-ul propriu – şi a managerilor de proiecte din fonduri europene sau împrumuturi internaţionale, aceştia urmând a primi o creştere până la nivelul a 7 salarii medii lunare!! (peste 3000 de euro lunar!!!).

Echipa de strategi în relaţii publice ai cuplului Ponta/Dragnea/Oprea au reuşit să dreagă busuiocul, menţinând guvernarea. Nu este însă suficient. În această situaţie sunt necesare măsuri tactice concrete, semne prin care să se vadă că Guvernului caută cu adevărat soluţii fezabile pentru a îndrepta ceea ce s-a croit strâmb în decenii. Altfel, membrilor de partid, oricât ar flutura trandafiri sau interesul naţional, le va veni din ce în ce mai greu să dea ochii cu populaţia în alegerile care se apropie!

Şi apropo de alegeri, aştept cu interes şi reacţia recent alesului nostru preşedinte Klaus Iohannis, care exercitându-şi altfel prima funcţie în stat, a reuşit să înlocuiască zgomotul perpetuu creat de predecesor cu o linişte de rău augur. Poate va face un prim pas şi va folosi acest prilej pentru a lămuri populaţia şi mai ales medicii care este viziunea domniei sale privind – “Sănătatea – o problemă de siguranţa naţională!”

Până atunci însă, medicii se pregatesc de grevă. Numai pe facebook!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite