Politică

articolul anterior articolul urmator

O piatră de moară cu numele de Liviu Dragnea

21
21 Jul 2017 08:37:17
Mircea Morariu

Pentru cine urmăreşte cu o atenţie cât de cât constantă evoluţiile de pe scena politică din România întrebarea nu este dacă, ci când va fi înlocuit dl. Liviu Dragnea de la conducerea PSD.

Probabil că înlocuirea nu va surveni foarte curând căci, în acest moment, de pildă, mi se par a avea reduse şanse de izbândă zbaterile europarlamentarului Cătălin Ivan, oricum un om (socotit) din afara partidului, în vederea convocării unui congres în cursul căruia ar urma să se treacă la evaluarea activităţii d-lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Evaluare plănuită a se încheia printr-o spectaculoasă demitere a d-lui Dragnea, făcută în cel mai autentic stil kremlinist.

Chiar dacă mai au o oarecare cotă de piaţă zvonurilor în conformitate cu care ar exista tensiuni majore între dl. Dragnea şi premierul Mihai Tudose, nu mi se pare deloc probabil ca în următoarele două-trei luni în PSD să izbucnească o nouă criză de genul celei ivite în momentul în care Dragnea a decis aruncarea peste bord a premierului Sorin Grindeanu.

Sigur, după evenimentul cu pricina, după inabilităţile şi slăbiciunile dovedite atunci de dl. Liviu Dragnea, poziţia în partid a domniei-sale nu mai este la fel de solidă precum era îndată după scorul ameţitor obţinut de PSD în alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Nemulţumiţi există, şi nu puţini, mai cu seamă la nivelul organizaţiilor judeţene de partid. Primele care trag ponoasele de pe urma ţopăielilor şi răzgândirilor financiare, a neîncetatelor, a zilnicelor corecturi, contradictorii, aduse programului de guvernare cu care a promis că va face şi va drege domnul Mihai Tudose.

Chiar dacă prin cine ştie ce minune un congres precum cel solicitat de dl. Cătălin Ivan ar avea loc, este de aşteptat ca el să fie un fel de copie la indigo a momentelor de final ale Congresului al XII lea al PCR. Atunci când Constantin Pârvulescu a încercat, fără succes, să îl răstoarne pe Nicolae Ceauşescu. Politica de cadre a d-lui Dragnea a făcut astfel încât conducerea PSD să fie alcătuită din persoane încă şi mai dubioase, şi mai de slabă calitate, şi mai puţin dotate intelectualiceşte decât erau odinioară Manea Mănescu, Alexandrina Găinuşă, Emil Bobu, Suzana Gâdea, Constantin Dăscălescu, Ioan Totu, Aneta Spornic.  Există astăzi, cocoţate în vârfurile PSD, nenumărate alter-egouri ale unui Ion Popescu-Puţuri sau George Macovescu, gata în orice moment să sară la tribună spre a anihila o posibilă încercare de contestare a d-lui Liviu Dragnea.

Se prea poate ca dl. Liviu Dragnea să păstreze conducerea PSD până după alegerile prezidenţiale din anul 2019. Atunci când partidul se va confrunta cu un eşec de mare răsunet. Fiindcă se vede cu ochiul liber că nimeni din PSD, în acest moment, nu pare cât de cât pregătit să contracareze tentativa preşedintelui Klaus Iohannis de a obţine un al doilea mandat la Cotroceni. Nimeni din PSD nu este supus unui proces de pregătire, de familiarizare, de împrietenire cu electoratul.

Indiferent dacă, cu complicitatea vinovată a Curţii Constituţionale a României care, la această oră, pare a-i fi complet supusă, domnul Liviu Dragnea va îndeplini condiţiile legale pentru a putea fi candidatul la prezidenţiale al PSD, şansele domniei-sale de reuşită sunt zero. Iar istoria PSD ne spune- a se vedea cazurile Mircea Geoană şi Victor Ponta- că eşecul la prezidenţiale  se plăteşte cu funcţia.

Dragnea nu va reprezenta o excepţie. Însă păstrarea lui la şefia PSD până la începutul anului 2020 mi se pare a fi sinucidere curată.

Va găsi oare PSD metoda şi înţelepciunea de a scăpa mai devreme de această grea piatră de moară cu numele de Liviu Dragnea?    

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Vanatorul/d.c.
21.07.2017, 09:44:00

”Atunci când partidul se va confrunta cu un eşec de mare răsunet. Fiindcă se vede cu ochiul liber că nimeni din PSD, în acest moment, nu pare cât de cât pregătit să contracareze tentativa preşedintelui Klaus Iohannis de a obţine un al doilea mandat la Cotroceni” Dupa unele sondaje, Gabița lui Pandelică Voluntiru l-ar snopi la urne pe Iohannis si daca sectiile de vot s-ar deschide la 12 noaptea:)) Insa pericolul real vine din alta directie, iar Iohannis cu siguranta a auzit de asta. Cu putin inainte de data alegerilor prezidentiale(3-4 luni), PSD ar putea ”rupe blatul” cu Iohannis, dupa care ar trambita imediat masuri populiste si tot imediat l-ar putea demite pe iohannis (tot cu o gaselnita populista sau..chiar nationalista). Cvorumului necesar referendumului pentru suspendare ar fi..floare la ureche (datorita pragului de 30%, prag votat inclusiv de liberali), iar suspendarea lui Ioahannis i-ar lasa pe liberali (si nu numai pe ei) fara nicio sansa de pregati in scurtul timp ramas pana la data alegerilor un condidat cu sanse reale de castig in fata celui propus de PSD..! Mai mult, in PNL, in ”cadru redus” deocamdata, se discuta despre faptul ca Iohannis nu se va mai bucura nicicum in 2019 de conjuncatura din 2014 , cand a fost ales pe un val de antipatie fata de Ponta, iar faptul ca nu-i capabil sa fie o locomotiva pentru partid s-a vazut foarte clar la alegerile locale si parlamentare. Plus ca nu mai pot conta nicidecum pe sprijinul intregii drepte, a nehotaratilor sau a Diasporei dezamagita profund de prestatia lui Iohannis si promisiunile neonorate (tragerea la raspundere a celor care si-au batut joc de romanii diasporeni la alegeri, legea votului prin corespondenta, etc)..! Practic, s-ar putea sa se repete ..fenomenul votului pe contra din 2014. Adica, o buna parte din electorat sa spuna, ”mai bine votez un babuin decat pe Iohannis. Am vazut ce ce a fost capabil in primul mandat: de blaturi, decorari cu galeata, excursii, balbe si gafe, garagara generalista lipsita de relevanta, declaratii fanfaronarde, absente indelungate, iar de diasporeni, dupa ce s-a vazut ”imparat” l-a durut in dos. exact ca in zicala aia cu..neamțul cand se vede imparat uita si de tat-su”.

-2 (6 voturi)
Vanatorul/d.c.
21.07.2017, 09:47:42

”Cvorumul necesar..”

dva
21.07.2017, 10:06:11

Vanatorul/d.c. " Mai mult, in PNL, " PNL nu cred ca mai este in cardasie cu Iohanis. Ma indoiesc ca domnul Orban ar fi pe post de sluga la Iohanis. Din momentul in care feminstele au ingropat partidul si a fost nevoie exmatricularea lor din functii Iohanis a devenit liber de partid. Probabil in mod sigur Iohanis se va orienta catre USR.

0 (2 voturi)
dva
21.07.2017, 10:08:52

Vanatorul/d.c. ”Cvorumul necesar..” Cred ca este SF varianta asta. Ceva mai realist ar fi ca Inspectia judiciara sa desfinteze DNA. Apoi noul DNA sa-l catalogheze pe Iohanis ca penal hot de case Si asa Iohanis nu va mai putea candida

0 (4 voturi)
Lucifer
21.07.2017, 10:31:27

Întrebarea finală trebuia pusă altfel:"Va găsi oare poporul român metoda şi înţelepciunea de a scăpa mai devreme de această grea piatră de moară cu numele de PSD?".Fiindcă PSD este marea nenorocire a poporului român,Liviu Dragnea nu este decât produsul acestuia.PSD nu este o doar o piatră de moară,este cancerul care distruge speranţele şi şansele poporului român în dezvoltarea sa istorică.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările