O săptămână politică în cheie minoră

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încheiem o săptămână consumată, în planul vieţii politice interne, în cheie minoră. Însă absolut relevantă pentru calitatea clasei politice din România. Când spun cele de mai sus, nu îi am în vedere exclusiv pe cei ce fac astăzi regulile şi joacă jocul, pe cei aflaţi la această oră la putere ori în opoziţie, ci şi pe cei care au făcut acelaşi lucru cu ceva vreme în urmă.

În fond, ce mare deosebire este între doamna Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, doamna Carmen Dan, ministru de Interne în guvernul Grindeanu, pe de o parte, ambele mimând că ar fi intens şi părinteşte preocupate de efectele devastatoare ale jocului Balena albastră şi doamna Elena Udrea care mima odinioară preocuparea pentru turismul şi dezvoltarea ţării? Nici una.

Doamna Firea şi doamna Dan s-au dus la o şcoală din Capitală, au fost primite de elevi cu flori în mână, ca odinioară, pe când ele erau pioniere şi adulau conducătorii, aşa, că drept recompensă, le-au dăruit copiilor tricouri, conferind acţiunii o nedisimulată tentă electorală. Pentu ca apoi să spună auditoriului ce le sorbea înţeleptele vorbe, de la înălţimea înţelepciunii lor, ce e cool şi ce nu este. Exemplificând totul cu ajutorul d-lui Bogdan Stanoevici, miluit cu postul de director al Circului Globus, şi al lui CRBL care le-a reamintit, profund educativ, desigur, preadolescenţilor aflaţi în sală că paharele goale nu arată deloc bine şi că fetele rele vor na- na şi beau multe pahare.

Aceasta în vreme ce fosta primadonă, fosta candidată la preşedinţie, doamna Elena Udrea, neobosită, face turul televiziunilor, spunând poveşti cu tentă poliţistă, parcă desprinse din romanul Bună seara, Melania! de Rodica Ojog-Braşoveanu. Istorii despre cum s-a deghizat ea, cum şi-a pus basma şi ochelari, cum s-a plimbat singurică prin parcuri, aşteptând să intre la întâlniri conspirative cu dl. Victor Ponta. Sau despre cum s-au desemnat în vreme ce la Palatul Cotroceni mai trona dl. Traian Băsescu, şefa DNA şi preşedinta ÎCCCJ. Ori cum a fost avertizată de acelaşi Victor Ponta că va fi sigur arestată, când va veni momentul, de Laura Codruţa Kövesi. Care de abia aşteaptă să îi facă felul. Idee întărită de privirile încărcate de ură ale şefei DNA, priviri aruncate în răstimpul nu ştiu cărei paranghelii la care ea, Elena Udrea, a fost plasată la loc de cinste la masă, în vreme ce d-na Kövesi a fost trimisă în mulţime. Avem, fără doar şi poate, parte de mărturii de importanţă capitală, transformate în ocazie de maestrul Ion Cristoiu spre a mai turna pe cristoiublog ori în Evenimentul zilei un articol kilometric despre câtă nedreptate i se face astăzi Elenei Udrea. Ideea în care se întâlneşte întru totul cu fostul preşedinte Traian Băsescu ce pare să se fi erijat în analist tocmit cu ora de postul b1tv.

Tot în această săptămână, PSD a ţinut o întrunire politică la Sinaia, în tăria aerului de munte dându-şi acordul, în frăţietate deplină cu liderii ALDE, să trimită la Parlament fantasmagorica Lege a salarizării unitare, creată de d-na ministru Lia Olguţa Vasilescu şi dl. Liviu Dragnea.

Acesta din urmă, în calitatea sa de preşedinte al partidului, având grijă, înainte de a se urca la munte, să îi fi dat funcţie, aceea de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, compromisului fost ministru Florin Iordache. D-lui Iordache revenindu-i, probabil, murdara misiune (în murdării insul este expert, se ştie) de a introduce pragul de la care se poate vorbi despre abuz în serviciu. Un prag pe care dl. ministru Tudorel Toader nu vrea să îl treacă în lege, făcând astfel pe independentul într-un guvern politic în care toată lumea trebuie să stea drepţi şi să execute ordinele baronului de Teleorman. Ca să nu rişte a fi acuzaţi de un alt semidoct din PSD, un anume pe nume Mihai Fifor, că nu ar fi români. În conformitate cu zicerile iresponsabile ale acestui activist credincios al PSD, partid nevindecat nici de bolşevism, de altminteri cu şanse de vindecare zero, cei ce au ieşit în stradă în luna februarie nefiind români. Asta i-a ieşit pe gură sus-numitului vineri la postul România tv. Dovedind că între felul în care gândeşte el, numitul Fifor, parlamentar în Parlamentul României, şi felul în care gândea în 1990 bolşevicul Ion Iliescu nu e nici o deosebire.

Cum dl. Iordache nu putea rămâne singur în caraghioslâcul lui i s-a alăturat în atitudini sfidătoare dl. Eugen Nicolicea în găsirea justificărilor pentru angajarea nepoţilor, soţiilor, verilor, cumetrilor fără ca cineva să poată fi acuzat de conflict de interese.

Ideologul lui Putin, un antiamerican feroce, şi-a lansat la Bucureşti, la sala Dalles, în plină voie, o carte, fără a fi cenzurat precum editorii revistei DOR că doar lumina vine de la Răsărit, vorba lui Sadovanu, iar TVR lansează într-o emisiune de pomină, care era mult mai bine să fi fost transmisă de la Cetate, de la Mircea Dinescu, o nouă grilă despre care până şi doamna Irina Radu recunoaşte că nu prea are cum să ducă la creşterea audienţei ce sub măiastra ei conducere tinde vertiginos spre zero.

Tot în această săptămână PSD a propus la conducerea ICR o profesoară şi o creatoare de modă, nici cu propunerile USR nefiindu-mi însă deloc ruşine. Dl. Vlad Alexandrescu trimiţându-i la înaintare pe cei ce l-au susţinut, adesea din interese strict personale, în catastrofalul său mandat de ministru al Culturii.

Numai despre PNL nu mai ştim nimic. Nici măcar dacă mai există. Cu noul ales la şefia organizaţiei Bucureşti, dl. Cristian Buşoi, şi cu alţi şefi de acelaşi calibru nici nu prea are cum să mai existe.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite