Politică

articolul anterior articolul urmator

Oameni de plastilină

100
10 Mar 2014 09:46:11
Andrei Pleşu
Gâdea, Badea şi Ciuvică „sunt singurii cetăţeni români care pot bălăcări pe oricine, dar care nu suportă să-i atingi nici cu o floare“ FOTO Adevărul
Gâdea, Badea şi Ciuvică „sunt singurii cetăţeni români care pot bălăcări pe oricine, dar care nu suportă să-i atingi nici cu o floare“ FOTO Adevărul

Prin „filtrul“ Antenei 3, viaţa noastră politică se vede ca un amestec de vodevil, farsă şi melodramă. Un carnaval de duzină. O chermeză scăpată de sub control. Nici alţii n-o scot la capăt mult mai curăţel.

(De la o vreme, de pildă, B1 şi-a făcut un obicei din a invita la dezbateri „fine“ pe Vadim Tudor, un domn rumeior, cînd isteric, cînd jucăuş, din categoria celor care îşi epatează publicul cu citate – uneori false – şi cu date istorice de liceu. Pe scurt, „un erudit”). Dar „ideologic” şi strategic vorbind, alte posturi sunt, măcar, previzibile. Antena 3 e de o „maleabilitate” ameţitoare. Atleţii ei n-au scrupulul consecvenţei, al coerenţei logice, al unor principii cît de cît constrîngătoare. Se simt mereu legitimi, au mereu dreptate, chiar dacă retorica şi ţintele lor arată astăzi pe dos decît ieri. Nu zic, convertirile, reevaluările, schimbările de picior nu pot fi interzise. Dar alternanţa circulară „pupat-scuipat-iar pupat-iar scuipat” nu indică autenticitate, discernămînt, interioritate vie, ci, pur şi simplu, o gîndire de plastilină, dictată de interese şi umori nesistematizabile.

Un exemplu caracteristic: lupta împotriva securiştilor şi pietatea omagială pentru victimele lor, comemorarea lui Liviu Babeş, conversaţia tandră cu surorile dlui Coposu au loc, toate, în studiouri patronate de un securist recunoscut ca atare, părtaş la tribulaţiile regimului comunist, adică tocmai ale regimului responsabil de abuzurile poliţiei politice şi de suferinţele victimelor. Adesea, printre comentatori se află şi S.R.Stănescu, activ şi el, potrivit propriilor declaraţii, în „sistem”. Cum să numim tipul ăsta de nonşalanţă? Cinism? Nesimţire? Dispreţ pentru telespectatori? Sau recădem în fineţurile dostoievskiene ale „turnătorilor buni” şi „turnătorilor răi”? „Ai noştri” buni, „ai lor” răi.               

„Drăguţule, tu ce vrei să te faci cînd o să fii mare? Predicator? Activist social? Fată-n casă? Şef de sală? Un singur lucru să nu încerci: gazetăria. Nu de alta, dar e o meserie care obligă, între altele, la o bună cunoaştere a limbii române.    

Doi ani la rînd, Antena 3 a luptat aprig pentru victoria USL. Acum descoperă brusc dejecţia „dezamăgitoare” a părţii liberale din alianţă. Crin Antonescu, altădată erou prezidenţiabil, vîrf de lance în războiul anti-băsist, a devenit cîrpa de şters pe jos a nărăvaşului Gâdea. „Schimbarea la faţă” nu se face însă cu scuzele de rigoare, cu o minimă recunoaştere a greşelii. Împricinaţii nu fac distincţie între „dezamăgire” şi eroare. Dacă aduci în platou un lăutar de cartier, îl prezinţi ca fiind Frank Sinatra şi observi, ulterior, că e, totuşi, un biet lăutar de cartier, nu te poţi justifica spunînd că eşti dezamăgit. Trebuie să spui că ai ales brambura, că nu te pricepi, sau că ai avut motivaţii impure pentru  a promova o non-valoare. Pe scurt, că te-ai înşelat şi - ceea ce e mai grav - că ai înşelat milioane de alegători. 

Am urmărit şi eu, ca şi alţii (dovadă că ratingul e un criteriu foarte aproximativ: unii se uită fără adeziune reală, perplecşi, plictisiţi, sau cu poftă de circ), am urmărit, zic, dialogul Antonescu-Gâdea. Dl. Gâdea a fost în linia deja cunoscută a personajului pe care îl întruchipează: un băiat nervoşel şi sentimental deopotrivă, pendulînd între scîncet umed şi furie răcnită. O obrăznicătură cu veleităţi inchizitoriale. De cîte ori îl văd, îmi vine să-l întreb: „Drăguţule, tu ce vrei să te faci cînd o să fii mare? Predicator? Activist social? Fată-n casă? Şef de sală? Un singur lucru să nu încerci: gazetăria. Nu de alta, dar e o meserie care obligă, între altele, la o bună cunoaştere a limbii române. (Trebuie să ştii, de pildă, că „a ultragia” e un verb tranzitiv, nu reflexiv: nu poţi spune „cum să nu mă ultragiez?”, decît dacă vrei să spui că ai făcut ceva ofensator la adresa ta însuţi). Alt risc al meseriei este „transferul” care se produce, uneori, dacă eşti mai slab de înger. Tot stînd de vorbă cu premieri, miniştri, preşedinţi de partid şi celebrităţi de tot felul, începi să crezi că eşti şi tu un picuţ ministru, un picuţ politician de vîrf şi, în orice caz, ditamai vedeta. Fandacsia-i gata!

Păi n-au trăit ei doi ani la rînd, învăluiţi în zîmbete şi ocheade, „prieteni” de cursă lungă, îngeraşi amoroşi, gata să ne scape de demonicul Băsescu?

În conversaţia cu Crin Antonescu a intervenit, cu suverana lui autoritate, şi Mircea Badea, care practică, seară de seară, o veselie de piculină, cu unele accente de joagăr. Cît despre Crin Antonescu însuşi, calm în aparenţă, dar, ca de obicei, lipsit de anvergură reală şi „cordial” în mod inadecvat şi perdant, nu pot decît să sper că a învăţat ceva din experienţa cu pricina: a putut vedea, pe pielea lui, cum e să fii „executat” la postul de televiziune care, mai ieri, îţi cosmetiza portretul. Pe de altă parte, tot de plastilină e şi ”verticalitatea” lui. A descoperit, brusc, ce defecte supărătoare are Victor Ponta. Păi n-au trăit ei doi ani la rînd, învăluiţi în zîmbete şi ochiade, „prieteni” de cursă lungă, îngeraşi amoroşi, gata să ne scape de demonicul Băsescu?

Iar cînd unii şi alţii vorbeau de defectele fiecăruia, nu erau aceia stigmatizaţi, deîndată, ca „băsişti”? În acelaşi timp, cu privire la grave defecte ale lui Ponta, s-au pronunţat vehement (mergînd pînă la suspiciunea de ”securism”) şi Radu Tudor şi Mircea Badea. Acum, brusc, Ponta e prizabil. „The bad guy” e Crin. Dar noi cu cine votăm? Pe cine (şi cînd) să credem? De ce am fost mereu păcăliţi? Din tot grupul, trebuie să recunosc că cel mai amuzant (pentru că neobişnuit de plicticos) e dl. Ciuvică: cu o singură idee (Huo Băsescu!) şi cu un vocabular de cca. 500 de cuvinte (dintre care jumătate sunt derivaţii ale adjectivului „băsist”), el pare singurul ins consecvent, „încremenit” într-o monomanie bosumflată. 

Uimitor la toţi e faptul că de cîte ori deschid gura, indiferent ce spun, indiferent dacă e hăis sau cea, indiferent dacă e invers decît ce-au spus deunăzi, au tonul şi impostaţia oracolului: sunt „condamnaţi” să aibă dreptate, ştiu adevărul, sunt nesmintit de partea cea bună, de partea poporului (şi a dlui Voiculescu). Nu tu o umbră de îndoială, nu tu o mică melancolie, nu tu o minimală confruntare cu defectele proprii. Oameni fericiţi! Stăpîni pe soartă şi pe sufletele noastre, asfixiaţi de euforia calităţilor şi a convingerilor lor, au, toţi, aerul că sunt singurii cetăţeni români care se distrează de minune, feriţi de hamletizări inutile, plătiţi (bine!) ca să facă ce le place. Oricum, sunt singurii cetăţeni români care pot bălăcări pe oricine, dar care nu suportă să-i atingi nici cu o floare. Atîta-ţi trebuie! Vei fi „vedeta” de o seară a unui „obiectiv” linşaj.

Dar fiindcă vorbirăm de oamenii fericiţi care trăiesc cu o reprezentare glorioasă despre virtuţile şi reuşitele lor, nu pot să nu observ cît de complezent cu sine este, la rîndul lui, preşedintele nostru. L-am auzit, de curînd, declarînd că dacă ar fi fost el căpitanul Titanicului, Titanicul nu s-ar fi scufundat! Sper că glumea. Nu sunt însă sigur. Altădată l-am auzit spunînd că ar fi un „excelent” prim-ministru. Se poate. Dar n-ar fi mai cuviincios să aştepte s-o spună alţii? Pînă una-alta, ne aflăm într-o dilemă: ce e de ales între figurinele de plastilină ale guvernanţilor şi ale suporterilor lor pe de o parte şi betonul fisurat, prefabricat al opoziţiei, pe de alta? Poate că un prim pas ar fi să descoperim un politician, unul singur măcar, dispus să-şi inventarieze public metehnele, derapajele (trecute şi actuale), slăbiciunile. Ar fi o formă de cuviinţă, de onorabilitate, de realism pentru care mi-aş da imediat votul. Dar avem un electorat pentru acest tip de sinceritate?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Vanatorul/d.c.
10.03.2014, 10:03:38

Oare Antena 3 si sociopatii mincinosi care-o populeaza, au reusit sa minta in jur de 4.5 milioane de romani..? Au fost 4 milioane si ceva. Foarte putini dintre ei au fost..naivii, credulii. Marea majoritate au constituit-o lenesii, smecherasii de diferite calibre ..penale, parazitii bugetari de tot felul, care au impins de la spate cateva sute de politicieni USL si ei la fel de netrebnici si dispusi sa le apere interesele sub binecunoscutul slogan bolsevic “suntem in slujba poporului”..Politicieni USL aflati in slujba intereselor meschine si mizerabile, ale unei gloate numeroase, parazite si zgomotoase, ce are mereu ca singur "ideal" perpetuarea minciunii, a jafului banului public prin sumele lunare primite pentru votul lor sub, "ideal" care, odata pus in practica, le asigura existenta comoda, fara munca si responsabilitati, intr-o societate din ce in ce mai indiferenta la ce se petrece cu ea. Pentru acesti paraziti care-i asigura puterea, guvernul Ponta ne ia banii cu japca prin tot felul de taxe si impozite, pentru huzurul acestor votanti fideli guvernul Ponta imprumuta miliarde si doar pentru pentru ei si in numele lor si al alesilor lor guvernul Ponta a calcat in picioare legi si Constitutie..! Pentru acesti neoameni, primii la vot intotdeauna, guvernul Ponta continua sa duca tara de rapa, ne saraceste si ne umple de rusine in ochii lumii civilizate pe toti romanii cinstiti, muncitori, educati si responsabili...! Pentru acesti neoameni si pentru alesii PSD, toti niste infractori si mincinosi, guvernul Ponta a tradat si va continua sa tradeze interesele si sperantele unei natiuni intregi..! Integrare europeana, bunastare generala, solidaritate si demnitate nationala, educatie si invatamant comparativ cu cel al statelor civilizate, respectul fata de munca cinstita si lege, toate acestea vor ramande doar in stadiul de deziderat, atata timp cat aceasta organizatie infractionala de sorginte comunisto-securista-KGB-ista, antinationala si antieuropeana, PSD, nu va fi scoasa in afara legii iar liderii ei nu vor fi judecati si condamnati pentru toate faradelegile savarsite..! (Republica Pesedista Romania acorda aprox. 10,5 milioane de ajutoare sociale de diferite tipuri, unui numar de aproape 4,5 milioane de asistati..!)

+43 (81 voturi)
Vanatorul/d.c.
10.03.2014, 10:15:43

Randul 7, "subit" in loc de sub.Graba.

-1 (19 voturi)
Mandy
10.03.2014, 10:07:25

D-le Plesu, spre deosebire de politicienii promovati de la amvonul Antenelor protejate de CNA-ul lui Ponta, intr-un total dispret fata de romani, daca verificati, veti vedea ca domnul Basescu si-a asumat public greseli. Si nu e perfect, dar raman de parerea ca e cel mai bun lider politic din Romania in acest moment. Deci politicianul il cam avem, ramane de vazut cu electoratul... „Dacă vom ajunge la concluzia că va fi candidat la prezidenţiale din partea de centru-stânga, fie Oprescu, fie eu, sau Geoană, atunci inevitabil un prim-ministru va trebui să reflecte o gândire de centru-dreapta", zise junele Ponta, procuror si politician consacrat prin incompetenta si minciuni. Ce zisasi, Victorel??!... Adica sa uitam ca PSD nici nu accepta macar ideea de colaborare!??.. Ca la umbra voastra nu creste nimic?.. Ca impreuna cu voi cresc doar infractorii inregimentati, iar Romania poate sa moara?... Ne-asteapta Putin cu bratele deschise in minunata lui Uniune Eurasiatica!... Abia asteapta sa devasteze aceasta tarisoara si s-o transforme intr-o Insula a Serpilor Pesedisti!... Si vrei sa credem, Victoras, ca n-ai fost in stare sa lasi sa existe uniunea infractionala USL, dar, daca ajungi presedinte, vei "coabita" cu un premier de dreapta??... Las' c-am vazut ce inseamna coabitarea cu tine, Victorel!.. Mai bine coabitezi cu un sarpe boa noaptea in pat!... Ca militezi acum impreuna cu Zgonea si Crin pentru gratierea lui Gica Popescu nu mai surprinde pe nimeni. Tu nu poti concepe ideea ca orice infractor trebuie sa plateascasca. Si nici sa scapi puterea din gheare. Dar vei fi nevoit, foarte curand, Victorel, cand ajungi dupa gratii, si scapa biata tara de tine!..

+13 (31 voturi)
Negut Joe
10.03.2014, 10:09:22

Strict vorbind de crucificarea lui Antonescu, nu vă puteţi stăpâni sentimentele "răutăciste" faţă de acesta! Cât despre Băsescu, aici puneţi în fine un diagnostic exact, trăieşte ca şi Putin......pe altă lume!

-11 (21 voturi)
Utilizator Adevărul
10.03.2014, 10:13:05

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările