Politică

articolul anterior articolul urmator

Oamenii-contratimp - oare cine vrem să fim?

14
18 Jul 2021 12:13:20
Péter Demény

Ieri, TVR3 a difuzat din nou filmul documentar al lui Radu Găină despre Nae Ionescu, Profesorul şi discipolii. Mă gîndeam cît de altfel mă uit acum la acest film, cînd cu ascensiunea AUR.

Acum zece ani, mă uitasem la filmul lui Găină mai mult ca un cronicar: am observat că jocul protagoniştilor e foarte sobru de parcă niciunul nu s-ar fi bucurat de nimic. Nu găsesc recenzia pe internet, dar oricum fusese mai mult „estetic” ca să zic aşa.

Acum, mă minunez în ce grad avusese dreptate Gáspár Miklós Tamás cînd scria Scrisoare către prietenii mei români. Dintr-un singur punct de vedere nu avusese dreptate, din fericire: între timp, „românii” devenise un substantiv mult mai fragmentat, o noţiune mult mai fragmentată. Nicio altă greşeală.
Scenariul filmului fusese scris de Radu Găină şi Sorin Lavric - mult timp, discipolul lui Gabriel Liiceanu a cărui maestru fusese Constantin Noica care-l avusese ca profesor pe Profesorul Nae Ionescu. Acum, ştim noi cine a devenit Sorin Lavric şi cine s-a delimitat de el. Tîrziu, trebuie spus.
Fireşte, aşa cum am scris mai sus, nici eu n-am prevăzut dreptatea adîncă a filozofului maghiar: crezusem că e un fel de apocaliptic care vrea să susţină mereu ceva provocator. M-am gîndit că eseul lui e doar un gînd dus pînă la extrem, şi nu am ghicit că exact această extremă se va înfăţişa într-o zi în faţa noastră. Chiar am fost de acord cu Andrei Pleşu care scria într-o replică despre articolul lui Tamás că la acesta „nu e timp pentru nuanţe”.
Perioada în care trăim ne arată că nici timpul nu a avut timp de nuanţe. Sarcina cea mai grea a celui care se mai consideră „un om contratimp” este să nu fie el însuşi un „ştergător de nuanţe”. Cred că Nae Ionescu nu a fost cu nimic mai mult decît un profesor cu charizmă, un manipulator abil şi un Don Juan de Bucureşti. Dar sigur că Cioran, Eliade, Noica fuseseră mult mai mulţi decît numai studenţi deformaţi de un carierist cinic. 
Trebuie să înţelegem totuşi că gîndurile astea prosteşti picură mai departe prin ţevile timpului şi au nişte consecinţe devastatoare. Încă putem rîde de AUR, dar a venit vremea să ne gîndim: cît i-a luat lui Lavric să înţeleagă ceaţa naţionalistă, şovinismul mistic, şi să acţioneze ca atare? Cine putea să ghicească acum 10 ani că discipolul Profesorului va deveni profesor el însuşi? 
Ar trebui să ne punem ordine în apartament. A fi legionar înseamnă exact asta, nu cultură, inteligenţă, limbi şi altele. Pentru că la un moment dat cultura lui Nae Ionescu a devenit o armă împotriva altor cetăţeni români. Şi niciodată cultura adevărată nu poate însemna ură, excludere, încrîncenare.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Stanila Ion
18.07.2021, 12:25:02

Putina atentie la l. romana "fusesera mult mai MULT decat...", nu mai multi.

-4 (12 voturi)
Pisc
18.07.2021, 13:10:23

Péter Demény "Şi niciodată cultura adevărată nu poate însemna ură, excludere, încrîncenare." Pai da nene Peter da in cazu asta trebuie sa stergi asa articol si sa rescrii unul cu laude , daca intelegi ce zic ! Altfel cum ziceti ca zis Plesu : Scrieti fara timp de nuante . Toate va sunt sau negre sau albe .

-7 (11 voturi)
Zev Zevescu (Russkii korabli, idi nahui)
18.07.2021, 14:10:00

Tamas a scris o scrisoare catre ala din oglinda, nu catre ‘prietenii romani’, admitand ca are asa ceva. Logica asta reductiva, daca nu esti ‘ceva’, esti un monstru ca [in cazul de fata, Vadim] e evidenta fie a unui intelect plapand, fii a unei rea vointe. Si am aflat cu stupoare ca clasa de mijloc, aia mai educati, inclusiv ai specificat ca atare cei educati afara, sunt cumva motorul legionarismului, nazismului, ceva-nasol-ismului din Romania. Ok, acum stiu. Ma duc sa-mi ard diplomele, fascist ce sunt. Am o cravata portocalie fix ca a lui Viktor Orban din poza cu Putin, pot sa o arunc la gunoi sau ar fi si asta un gest legionar?

-5 (15 voturi)
Iulian Arion
18.07.2021, 15:15:04

Gáspár Miklós Tamás foloseste etichetarea ca procedeu stilistic in scopul atragerii oprobiului public asupra celor etichetati. Dezgustator! Cand intelectualul foloseste limbajul elevat pentru incitarea la ura, se balaceste in aceasi mlastina cu cei pe care ii ataca. Tragic este faptul ca este procedeul unic folosit in dezbaterile politice din Romania. Pe locul doi este cinismul.

-4 (14 voturi)
Gigel Georgescu
18.07.2021, 16:10:53

S-ar putea ca Viktor Orban si cu Putin sa fie adevaratii vinovati pentru ascensiunea Aur si nu intelectualii romani. Putin pentru ca astfel slabeste UE. Viktor Orban din acelas motiv + aduce voturi pentru nationalismul lui.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările