Oamenii din jurul noului şef al PNL. Cine va sta alături de Orban sau de Buşoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban şi Cristian Busoi FOTO Mediafax

Miza Congresului PNL din iunie nu este doar funcţia de preşedinte, ci şi oamenii care vor sta alături de noul şef şi care vor fi desemnaţi la câteva săptămâni după Congres, într-o şedinţă cu delegaţii din Consiliul Naţional de Coordonare. Echipele de conducere au început să se contureze în atât tabăra Orban, cât şi în cea în a lui Buşoi, fiind aleşi în ambele tabere oameni cu experienţă şi influenţă.

Principalii candidaţi pentru şefia PNL, Ludovic Orban şi Cristian Buşoi, şi-au atras alături de ei oameni de încredere şi cu cât mai mare influenţă în partid. Din rândul acestora, Orban şi Buşoi au început, în urma negocierilor, să pregătească viitoarea conducere a formaţiunii, care va fi aleasă într-o şedinţă a Consiliului Naţional de Coordonare în care vor vota peste 1.000 de delegaţi.

În echipa lui Ludovic Orban, din cele patru funcţii de prim-vicepreşedinte trei au fost deja în proporţie de 90% negociate pentru Mircea Hava (preşedintele PNL Alba), Ilie Bolojan (primar al Oradei) şi Iulian Dumitrescu (preşedinte PNL Prahova), potrivit unor surse politice. Primul dintre prim-vicepreşedinţi este printre primarii cu cea mai mare autoritate în partid şi un om de încredere pentru Orban.De asemenea, Bolojan e considerat unul dintre oamenii care pot aduce voturi ale delegaţiilor în condiţiile în care numeroase organizaţii se aşteptau ca acesta să intre în cursă. Însă, Bolojan a fost nemulţumit că nu a primit şi susţinerea verbală a organizaţiei PNL Cluj, inclusiv a primarului din Cluj Napoca, Emil Boc, au explicat surse politice pentru „Adevărul“. De altfel, Boc a lăsat de înţeles că nu se va pronunţa public pentru susţinerea lui Orban sau Buşoi.

Florin Roman, viitor secretar general

De asemenea, alegerea lui Dumitrescu se datorează mai multor motive. În primul rând, acesta provine dintr-o organizaţie mare, apoi, acesta a fost la un pas de a fi ales secretar general interimar în această primăvară după demisia lui Marian Petrache. Tot în tabăra lui Orban a fost avansat şi numele potenţialului secretar general după Congres, acesta fiind Florin Roman, un om de încredere pentru candidatul liberal. Roman a mers în numeroase filiale pentru vorbi cu „talpa partidului“ susţinerea lui Orban, chiar ieri fiind prezent la Alexandria pentru votul pe care PNL Teleorman l-a dat pentru susţinerea moţiunii Orban. Tot în conducere va primi şi PNL Suceava, acesta urmând a fi ocupat fie de Gheorghe Flutur, fie de Ioan Bălan.   

Buda, Motreanu, Cozmanciuc, vizaţi pentru echipa de conducere a lui Buşoi

De partea cealaltă, în echipa lui Cristian Buşoi, negocierile pe funcţii sunt departe de a fi definitivate în condiţiile în care nu se ştie clar cât va obţine preşedintele organizaţiei PNL Bucureşti. În cazul unei victorii, în echipa de conducere a vor prinde un loc europarlamentari ca Daniel Buda şi Theodor Stolojan, precum şi lideri de organizaţii locale precum Nicolae Robu (preşedinte PNL Timişoara), Mugur Cozmanciuc (preşedinte PNL Neamţ) sau Marcel Vela (preşedinte PNL Caraş Severin).

Nu va fi uitat nici grupul de liberali specializaţi cu organizarea partidului, cum e cazul lui Teodor Atanasiu, recent numit membru la ANRE, al lui Dan Motreanu şi Marian Petrache. Ultimii doi încearcă să-şi rezolve problemele cu Justiţia. De altfel, Motreanu a fost aproape de a asigura interimatul în funcţia de secretar general după demisia lui Marian Petrache, însă preşedintele interimar Raluca Turcan s-a opus, considerând că asumarea unei asemenea funcţii de o persoană acuzată de DNA pentru spălare de bani ar fi o vulnerabilitate pentru PNL. Paradoxal, Motreanu ar putea fi ofertat cu o funcţie şi de tabăra Orban, în condiţiile în care e unul dintre cei mai apreciaţi liberali pentru munca depusă pentru partid.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite