Politică

articolul anterior articolul urmator

Oare activitatea parlamentară include şi sexul?

19
25 Feb 2017 16:08:11
Mihnea Dumitru
Imagine din Casa Poporului. FOTO Mihnea Dumitru
Imagine din Casa Poporului. FOTO Mihnea Dumitru

O fotografie făcută la proteste devine virală şi este comparată cu poza unei deputate, o doamnă acuzată în mass-media de incompetenţă şi nepotism. O colegă deputată, din opoziţie, scrie că nu este normală o asemenea comparaţie, pentru că este sexistă. Eu sunt de acord, dar încep să mă uit peste activitatea parlamentară a tuturor. SURPRIZĂ!

În colaj, în stânga este un om într-o ipostază intimă, o poză de pe Facebook, personală. În dreapta este fotografia făcută de mine, în spaţiu public, la demonstraţii, cu un alt om care protestează, bătând dintr-o tobă. Este o comparaţie necinstită, din punctul meu de vedere, o răutate, un sexism. 
 
 
Fără să iau în calcul sexul persoanei acuzate de nepotism, am aruncat un ochi pe activitatea parlamentară, în cadrul grupului PSD. Aceasta este, în cazul respectivului deputat, momentan, redusă la activitatea din plen: nicio propunere legislativă, nicio declaraţie politică, doar jurământul. Este aceeaşi situaţie şi pentru alţi colegi pesedişti de-ai dânsei. 
 
Partidele politice au o anumită senioritate, urmează un anumit set de reguli, cel puţin în cazul procesului legislativ. Faptul că ai fost ales nu înseamnă că eşti complet independent de restul listei sau de voinţa partidului. Este şi prea devreme, la câteva luni de mandat şi cu o sesiune parlamentară abia începută la 1 februarie, să tragem linie şi să vedem vreun top al activităţii parlamentare. 
 
Cazul respectivei deputate este similar cu al altora, deci, indiferent de grupul politic. Mă aşteptam ca măcar partidele nou-intrate să aibă pe rol câteva propuneri legislative. Nu am făcut o statistică pe partide, dar ochiometric observ că există o situaţie generalizată de uşoară lene la cam toate grupurile politice. Persoana care a ridicat problema sexismului, în excepţie, are două propuneri legislative deja înregistrate şi o moţiune. Liderul ei de partid are 14 luări de cuvânt, 5 în Biroul Permanent, o propunere şi o moţiune, dar dânsul e special.  
 
 
Ca să ne înţelegem, dacă observ paralele între activitatea parlamentară a PSD şi a USR, nu acuz pe cel din urmă de pesedizare, pentru că ştiu ce au făcut până acum în Parlament, pe linie de susţinere a protestelor, şi apreciez ca cetăţean. În acelaşi timp mă gândesc la un meme mult mai bun, apropo de un filmuleţ al USR în care încercau să-şi asume realizările politice ale Pieţei, redat mai sus. Merită, ca răspuns, orice fotografie făcută în zilele de ninsoare, ploaie sau ger care să spună doar atât: nu zău.

 
Eu nu pot accepta doar scandal, fără muncă, chiar dacă vă este de două ori mai greu s-o faceţi. În fiecare zi de marţi (la Cameră, cel puţin), de la 8.30 la 10.00, cu înregistrare prealabilă, deputaţii sunt filmaţi, în plen, fără să fie hărţuiţi, grăbiţi sau deranjaţi, când spun lucruri tâmpite. Declaraţiile pot fi despre absolut orice. Jocul se ţine cu sala goală, e doar un preşedinte de şedinţă şi nimeni altcineva. Aţi avut trei zile de marţi până acum, în care puteaţi spune orice. Drept e, mai de dimineaţă, aşa, dar nu vă oprea nimeni să susţineţi piaţa, să spuneţi că extratereştrii există, să îl înjuraţi pe Grindeanu, să-l susţineţi pe Grindeanu, să faceţi orice vreţi voi.
 
Ce vreau să spun este că va veni un moment în care sexul aleşilor noştri nu va ţine titlul ziarelor. Cu toată zarva iscată de Piaţă, e de înţeles de ce actuala legislatură a început mai şontâc, dar cândva anul aceasta, poate din lipsa de alte ştiri, se va trage o linie şi se va analiza activitatea parlamentară. Din plictiseală. Iar dacă partidele deja cunoscute nu vor surprinde, am speranţa că măcar cele noi vor arăta că au venit să schimbe Parlamentul, nu doar să-l bucure cu prezenţa. Ar fi, atunci, doar un alt soi de nepotism, faptul că am creat, din speranţă şi promisiuni, mincinoşi noi. Nu doresc asta nimănui.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Radu Mircea
25.02.2017, 17:12:52

# Domnu' Mihnea , eu trag nadejde ca nu apartineti unei minoritati rau blamate pentru paradele ei ce oripileaza crestinii ce-si pitesc copiii de spaima si scirba la auzul denumirii gay ??? Pai nu priviti si dvs. ce-o recomanda pe tinara deputata ??? Mai are nevoie de vreo initiativa legislativa ??? Nu-i suficienta ca sa intregeasca decorul somptuos al Casei Poporului intru desfatarea privirilor alesilor nostri cam trecuti si vestejiti dar potenti ... financiar ??? Nu stiu de ce tot pun atitea semne de intrebare ca daca ma uit atent la deputata , cit sunt eu de batrin si neputincios ... financiar , dar ma bintuie numai semne de exclamare !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! hi hi hi ...

+6 (6 voturi)
mitrut
25.02.2017, 17:58:27

La cate limbi cunoaste ea, ce-i mai trebuie Limba Romana!

+7 (7 voturi)
Tomescu Tom
25.02.2017, 18:00:28

Cursuri de alfabetizare pentru parlamentari cand se organizeaza ? Sau de educatie civica ? Absolventii de 4 clase cu o intensa activitate politica si infractionala oare au vreo sansa pe listele PSD-ului ?? Ar fi bine de stiut ..fiindca sunt o multime de candidati ce si-ar dori sa ajunga in parlament ... Multi dintre ei " liberati " de partidul unic ....

+5 (5 voturi)
marius cristian
25.02.2017, 18:52:37

nu este vorba de sexism si nici de misoginism , pur si simplu rapandulele expirate din USR crapa de invidie pe PSD-ista cea bengoasa , si ca sa piteasca elefantul dupa tufis fara sa i se vada urechile au dat-o pe acuzatii corect politice.... sa te fereasca viata si destinul de invidia femeiasca , boala grea....

-5 (7 voturi)
Aspida
25.02.2017, 19:25:46

. «sa te fereasca viata si destinul de invidia femeiasca , boala grea....» asta nu-i misoginism, ha? 😧 știu și eu că: … să te ferească … cine vrei tu, de bârfa ce-o pot face masculii… 😹 ♒️ 🙈

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările